1 Decembrie reprezinta Ziua Nationala a Romaniei si marcheaza un moment foarte important in istoria noastra, a romanilor: unirea Transilvaniei cu Romania in anul 1918.
In anul 1918, in cadrul Marii Adunari de la Alba Iulia s-a votat unirea Transilvaniei cu Romania. Presedintele Romaniei a promulgat in data de 31 iulie 1990 legea nr. 10, prin care 1 decembrie marcheaza Ziua Nationala a Romaniei.
In data de 1 Decembrie, romanii sarbatoresc Ziua Nationala, unul dintre cele mai frumoase obiceiuri care au loc an de an fiind Parada Militara.
1 Decembrie – scurt istoric
Cum sarbatoresc romanii Ziua Nationala | Parada militara 1 Decembrie
Obiceiuri culinare de 1 Decembrie
Cum este sarbatorita Ziua Nationala a Romaniei la 1 Decembrie 2021
Program 1 Decembrie 2021
Ziua Nationala a Romaniei a fost celebrata, de-a lungul timpului, in mai multe zile, in diferite perioade. Intre anii 1861-1866 aceasta a fost reprezentata de 24 ianuarie (Ziua Unirii tuturor Romanilor) , urmand sa fie schimbata intre anii 1869-1947 in ziua de 10 mai (Ziua Regalitatii Romaniei). Intre anii 1948-1989, ziua nationala se sarbatorea in data de 23 august(Ziua Insurectiei Armate Antifasciste). In anul 1990, presedintele Romaniei, Ion Iliescu, a promulgat legea nr. 10, conform careia Ziua Nationala a Romaniei corespunde datei de 1 decembrie (Ziua Unirii). Aceasta a fost reluata in constitutia Romaniei, in anul imediat urmator, in articolul 12, alineatul 2.
1 Decembrie – scurt istoric
24 ianuarie – Ziua Unirii tuturor Romanilor
Istoria Zilei Nationale incepe cu mult inainte de 1 decembrie 1918. Cea mai importanta zi din istoria Romaniei este 24 ianuarie 1859, atunci cand a avut loc Unirea Principatelor Romane. In anul 1860 Kogalniceanu a propus, pentru prima data, sarbatorirea zilei nationale, printr-un document trimis Domnului. In data de 27 decembrie 1860, Voda Cuza a aprobat cererea prim-ministrului Mihail Kogalniceanu.
„…Subsemnatul are dar onoarea a propune Inaltimii Voastre sa binevoiti a incuviinta ca in viitor numai 24 Ianuarie sa se serbeze in Principatele Unite, ca Sarbatoare Nationala, ca ziua care facandu-va Domnitorul Romaniei, v-au incredintat prin insusi aceasta nobila misie de a realiza marea dorinta si trebuinta a Natiunii Noastre”
10 mai – Ziua Regalitatii Romaniei
Dupa abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza in anul 1866, sarbatorirea Zilei Nationale din data de 24 ianuarie a decazut ca si importanta. Ziua de 10 mai a capatat, insa, o importanta deosebita, fiind momentul in care noul Domnitor al Principatelor Romane, Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, a ajuns, pentru prima data, la Bucuresti. Ziua de 10 mai a aparut in prima atestare documentara ca noua Zi Nationala a Romaniei in anul 1869.
In urma Razboiului de Independenta (1877-1878), Romania a fost recunoscuta ca stat independent, iar principele Carol de Hohenzollern a primit noul titlu: „alteta regala”. Constitutia din 1866 a fost, insa, modificata in anul 1881. A fost introdus un nou paragraf, conform caruia, Romania devine Regat sau Monarhie, iar seful statului primeste titlul de Rege. Incoronarea acestuia a avut loc in data de 10 mai 1881.
23 august – Ziua Insurectiei Armate Antifasciste
Ziua de 23 august devine, incepand cu anul 1948 Ziua Nationala a Romaniei. Aceasta data (23 august 1944) reprezinta, din punct de vedere istoric, momentul in care Romania s-a alaturat Natiunilor Unite, intorcand armele impotriva Germaniei Hitleriste. Totodata, 23 august reprezinta si sovietizarea Romaniei.
Ziua Insurectiei Armate Antifasciste a durat 41 de ani, respectiv pana in anul 1989, moment in care a avut loc Revolutia anticomunista.
1 Decembrie 1918 – Ziua Unirii
Adunarea Nationala a Romanilor (Marea Adunare) a avut loc in data de 1 decembrie 1918 la Alba Iulia. In cadrul acestei intruniri a fost luata Hotararea de unire neconditionata a Transilvaniei cu Romania. In acelasi an, 27 martie, apoi 28 noiembrie, reprezentantii Basarabiei si Bucovinei au votat aceasta unire.
Desi votul a fost in unanimitate pentru unirea neconditionata a Maramuresului, Crisanei, Banatului si Transilvaniei cu Romania, era necesara pastrarea autonomiei locale intr-un sens democratic, in care era promovata egalitatea intre religii si nationalitati.
Ziua de 1 Decembrie era sarbatorita ca Ziua Nationala, in special in Transilvania, cu mult timp inainte de atestarea acesteia din punct de vedere legal.
Presedintele Marii Adunari a afirmat ca:
„Adunarea Nationala a poporului roman din Transilvania, Banat si partile ungurene a primit rezolutiunea prezentata prin Vasile Goldis in întregimea ei si astfel unirea acestei provincii romaneati cu tara mama este pentru toate veacurile decisa”
In anul 1990, 13 iulie, presedintele Romaniei, Ion Iliescu, a promulgat legea nr. 10, prin care a fost recunoscuta 1 Decembrie ca fiind Ziua Nationala a Romaniei, zi de sarbatoare nationala. Legea a fost adoptata de parlamentul dominant, Frontul Salvarii Nationale (FSN), unul dintre scopurile acesteia fiind combaterea simpatiilor legate de traditiile monarhice.
Cum sarbatoresc romanii Ziua Nationala – Parada Militara
Din 1990 pana in prezent, Ziua Nationala a Romaniei este sarbatorita la data de 1 decembrie a fiecarui an. In aceasta zi, romanii obisnuiesc sa ia parte la diferite activitati, insa cea mai renumita este Parada Militara.
Orase mari, cum ar fi Alba Iulia si capitala tarii, Bucuresti, organizeaza an de an Parada Militara sau diferite activitati de care adevaratii patrioti se pot bucura. In fiecare an, la Parada Militara de 1 Decembrie, au fost prezenti mii de militari si angajati ai Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Roman de Informatii, Ministerului Apararii Nationale si Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Pe langa acestia, nu au lipsit nici militari din tarile partenere si aliate.
In Bucuresti, Parada Militara are loc, in mod obisnuit in Piata Arcul de Triumf. In fiecare an este anuntata ora la care festivitatea va incepe. In functiile de conditiile meteorologice din 1 decembrie, au fost pregatite pentru aceasta sarbatoare si aeronave special instruite.
Romanii obisnuiesc sa petreaca Ziua Nationala in aer liber, fiind organizate concerte, mese festive, defilari etc. In fiecare an, 1 Decembrie a fost moment de petrecere si voie buna pentru fiecare roman patriot.
Pe langa Parada Militara si nelipsitele delicii culinare traditionale, romanii mai sarbatoresc Ziua Nationala a Romaniei prin diferite obiceiuri:
- Fiecare institutie ridica steagul Romaniei;
- scolile, gradinitele, toate sediile de invatamant promoveaza imnul Romaniei;
- patriotii romani afiseaza tricolorul la geamuri, in case si masini;
- coroane si jerbe de flori sunt aduse la monumentele eroilor romani;
- Marele Pavoaz este arborat la bordul marilor nave maritime;
- targurile sunt nelipsite de la acest eveniment;
- bisericile si manastirile din Romania oficializeaza o slujba speciala, numita „Te Deum” in care sunt pomeniti eroii care s-au sacrificat pentru tara noastra;
- ia este un obiect vestimentar purtat de catre patriotii romani in aceasta zi de sarbatoare.
Obiceiuri culinare de 1 Decembrie
De Ziua Nationala a Romaniei, mirosul mancarurilor traditionale predomina atat pe strazile unde au fost organizate mese si targuri, cat si in casele oamenilor si in restaurantele cu specific romanesc.
Chiar daca ne aflam in postul Craciunului, de 1 Decembrie, cele mai preferate alimente si mancaruri sunt carnatii si carnea afumata, micii, fasolea la ceaun gatita alaturi de coaste afumate sau ciolan, tochitura, sarmalele samd.
Nelipsite din aceasta atmosfera de sarbatoare sunt si paharele de vin fiert sau tuica fiarta. Daca, totusi, vrei sa tii cont de postul Craciunului, dar aroma de macaruri traditionale te aduce la masa, poti alege o portie de fasole simpla la ceaun sau o macare de varza acra calita la ceaun. O alta alegere buna in acest caz sunt sarmalutele de post.
Chiar daca ne aflam in postul Craciunului si ai reusit pana acum sa respecti regulile de a nu manca deloc carne, iar peste ai gustat doar in zilele de dezlegare, dar, totusi, festivalurile de 1 Decembrie iti deschid apetitul, poti trisa, incercand o portie de saramura de crap la ceaun cu mamaliga.
Pentru cei care nu au tinut postul Craciunului, exista o mare varietate de delicii culinare cu specific romanesc pe care le pot incerca. Mancaruri delicioase te asteapta pe masa de 1 Decembrie. Printre acestea se numara si:
- Micii
- Carnatii
- Carnea de porc la garnita
- Pomana porcului – iti recomand sa incerci pomana porcului gatita la ceaun. Un deliciu!
- varza calita cu costite afumate sau carnati
- fasole cu ciolan sau costite afumate la ceaun
- sarmale cu mamaliga
- ciorba de burta
- tochitura
Poti incerca sa gatesti chiar tu aceste preparate delicioase, insa, cea mai simpla varianta este sa apelezi la serviciile unui restaurant sau sa te asezi la una dintre mesele special pregatite pentru Ziua Nationala a Romaniei de 1 Decembrie.
Nu uita de vinul fiert cu mar si scortisoara sau de tuica fiarta! Te vei bucura, pe cinste, in aceasta zi de sarbatoare.
Ce sarbatorim de 1 decembrie?
Cum este sarbatorita Ziua Nationala a Romaniei la 1 Decembrie 2021
Dupa ce ai aflat care este istoria acestei zi si de ce sarbatorim in 1 Decembrie Ziua Nationala a Romaniei, dupa ce ti-am deschis apetitul pentru mancaruri traditionale si ti-am reamintit activitatile organizate la nivel national, cu sigurante vrei sa stii care este programul care va avea loc in acest an.
Asa cum am fost obisnuiti, si in 2021 vom sarbatori cu bucurie si entuziasm Ziua Nationala a Romaniei la 1 Decembrie. Iata care este programul si care sunt regulile aplicate anul acesta:
Parada Militara 1 Decembrie 2021
Nici anul acesta nu va lipsi Parada Militara! La fel ca in anii trecuti, militari si specialisti ai Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Roman de Informatii, Ministerului Apararii Nationale si Administratiei Nationale a Penitenciarelor vor defila in Piata Arcul de Triumf din Bucuresti. Nelipsite sunt si mijloacele tehnice atat terestre, cat si aeriene.
Vestile sunt bune in acest an! In 2020, datorita situatiei epidemiologice, Ziua Nationala a fost sarbatorita fara public sau defilare. A avut, totusi, loc o ceremonie restransa.
In 2021 ne putem bucura de Parada Militara de 1 Decembrie. Va avea loc o ceremonie organizata in prezenta a 400 de persoane. Evenimentul din Capitala va incepe la ora 11:00 in ziua de 1 Decembrie.
Sunt zvonuri care sugereaza ca numarul de participanti ar putea creste, avand in vedere faptul ca infectarile cu coronavirus sunt in scadere.
Ceremonia se va derula, asa cum am fost obisnuiti: evenimentul va incepe cu derularea imnului national, urmand ca Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis sa depuna o coroana in memoria eroilor care s-au sacrificat pe campul de lupta. Spre deosebire de anii trecuti, presedintele va depune o coroana si in memoria victimelor virusului SARS-CoV-2. Vor fi executate 21 de salve de tun. Un moment de reculegere va dainui, apoi, timp de cateva momente.
Masca de protectie va fi obligatorie, si anul acesta. Intre persoanele participante este obligatorie distanta minima de 1 metru.
In Alba Iulia, ceremonia va incepe la ora 8:00. Evenimentul se va incheia la ora 20:00 printr-un spectacol cu drone, organizat in Piata Unirii.
Reguli si restrictii 1 Decembrie 2021
Lucian Bode a anuntat, regulile impuse pentru desfasurarea activitatilor de 1 Decembrie 2021:
- la festivitatile de 1 decembrie pot participa doar persoane care au trecut prin boala provocata de virusul SARS-CoV-2 sau cele vaccinate;
- petrecerile se vor termina la ora 21:00;
- este permisa organizarea cu maxim 400 de persoane la ceremonia din Bucuresti, respectiv 200 in resedintele de judet;
- este permisa organizarea de diferite festivitati cu participarea a maxim 300 persoane;
- festivitatile locale pot fi organizate cu participarea unui numar de maxim 150 persoane;
- pot fi organizate competitii sportive in spatii inchise sau deschise cu o capacitate maxima de 30% din total, cu conditia ca participantii sa fie vaccinati sau trecuti prin boala;
- se pot organiza spectacole sau concerte si evenimente culturale in aer liber cu un maxim admis de persoane prezente – 30% din capacitatea totala, insa nu pot participa mai mult de 1000 de persoane; pentru a putea fi prezenti trebuie sa fi trecut prin boala sau sa fie vaccinate;
- se pot organiza conferinte si cursuri de formare profesionala cu prezenta maxima de 30% din capacitatea spatiului destinat, iar persoanele prezente trebuie sa fi trecut prin boala sau sa fie vaccinate;
- masca de protectie este obligatorie.
Program 1 Decembrie 2021
Institutiile din subordinea Ministerului Culturii au anuntat care sunt evenimentele organizate de Ziua Nationala a Romaniei la data de 1 decembrie 2021:
- constantenii sunt bineveniti in sala Teatrului National de Opera si Balet „Oleg Danovski” pentru a putea urmari spectacolul „Romanie, de Ziua Ta”;
- muzeele isi deschid portile! In Bucuresti vei beneficia de intrare gratuita la Muzeul Colectiilor de Arta, Muzeul Theodor Pallady, Muzeul K.H. Zambaccian si la Muzeul National de Arta al Romaniei;
- la 18:30 are loc spectacolul dedicat Zilei Nationale a Romaniei in cadrul Operei Nationale Bucuresti;
- La Teatrul National Bucuresti vor avea loc cateva evenimente speciale, anuntate la orele 12:00, 15:00, 18:00. Locurile sunt limitate iar acestea pot fi rezervate prin intermediul Agentiei de Bilete a Teatrului National Bucuresti;
- Pe fatada salii Ion Caramitru care apartine de Teatrul National Bucuresti, va putea fi vizionata o proiectie video intitulata „Mari actori ai Nationalului, de Ziua Nationala!”. Evenimentul va avea loc intre orele 17:00 – 22:00;
Programul de Ziua Nationala a Romaniei – Alba Iulia
- 08:00 – 10:00 va avea loc Marsul Unirii
- 11:00 in Sala Unirii va avea loc o reconstituire istorica
- 12:00 la Catedrala Incoronarii va avea loc slujba numita „Te Deum”
- 13:00 la Monumentul Unirii se vor elibera baloane tricolore si se va citi Rezolutia Adunarii Nationale de la Alba Iulia
- 15:00 la Monumentul Unirii va avea loc ceremonia de depunere de coroane iar pe Bulevardul 1 Decembrie va avea loc ceremonia militara de defilare
- 16:00 la Centrul de Cultura Augustin Bena, publicul se va bucura de o animatie culturala la care va participa si Fanfara Judetului Alba
- 18:00 va avea loc „Gala Tezaure Umane Vii” in Sala Unirii
- 19:00 concert folcloric va fi difuzat, in premiera, pe ecranele din Cetatea Alba Carolina
- 20:00 festivitatile de 1 Decembrie 2021 vor fi incheiate printr-un spectacol cu drone in Parcul Unirii;
Imagine Copyright Editorial credit: Gabriel Petrescu / Shutterstock.com
0 Comments