„Leacurile băbești” și tratamentele „minune” sunt încă la modă și în anul 2022. Dacă ți se pare că sfatul legat de sănătate pe care tocmai l-ai primit nu are logică, ai dreptate. Îți voi explica de ce trebuie să te ferești de aceste leacuri și de ce nu te vor ajuta, ci, din contră, îți pot pune sănătatea în pericol.
Internetul este locul în care poți găsi soluția la orice. Ceea ce uităm, însă, este faptul că nu există filtre care să păstreze doar conținutul adevărat și corect.
Din ce în ce mai multă lume preferă să apeleze la motoarele de căutare sau la rețelele de socializare atunci când au o problemă medicală. Nu doar că informațiile primite este posibil să nu fie de ajutor, dar pot agrava situația celui care le caută. Tu când ai căutat ultima oară cum poți trata o problemă de sănătate prin intermediul internetului? Te-a ajutat ceea ce ai găsit?
„Pe vremea mea…” așa începe discuția atunci când cei mai în vârsta află că avem nevoie de sfatul unui specialist. De câte ori nu ai fost judecat că preferi „chimicalele” recomandate de medic in schimbul unei supe bune sau al unui ceai „magic” făcut dintr-un amestec de plante de care nici măcar nu ai auzit? Nu de puține ori se întâmplă să ni se spună că problema de care suferim se trata pe vremuri complet diferit față de cum se practică acum. Ce greșim, de fapt, ascultând astfel de sfaturi bine intenționate? În primul rând, nu știm dacă problema de care suferim este si cea pe care o bănuim. În al doilea rând, așa cum medicina a evoluat, așa și patologiile s-au înrăutățit.
„Sănătatea e ca banii, niciodată nu vom avea o adevărată idee de valoarea sa până când o vom pierde” – Josh Billings
În cele ce urmează, îți voi exemplifica 4 situații în care nu este bine să urmezi sfaturile primite de la necunoscători. Iată care sunt cele 4 mituri legate de sănătate de care trebuie să te ferești!
Alcoolul încălzește
Nu de puține ori, am fost sfătuiți sa folosim alcool în cazul în care suntem expuși unor temperaturi foarte scăzute. Într-adevăr, alcoolul îți dă senzația de căldura. Probabil te întrebi: „dacă îmi este cald, atunci de ce nu este bun alcoolul in situația asta?”. Specialiștii ne lămuresc:
Alcoolul provoacă o modificare la nivelul pulsului: acesta creste pe moment. Acest lucru dă senzația falsă de încălzire. Ce se întâmplă, de fapt?
În primul rând, vasele de sânge se dilată iar tensiunea scade. Corpul se răcește în aceste condiții.
În al doilea rând, alcoolul produce deshidratare.
Acum știi de ce nu este bine să folosești aceasta strategie în cazul expunerii la temperaturi joase. Ce trebuie să faci?
- Păstrează-ți corpul și hainele uscate
- Acoperă zona gâtului cu un fular sau orice articol vestimentar ai la îndemână
- Bea ceva cald
- Inhalează aerul treptat si expiră-l încordându-ți mușchii din zona pelvină si pe cei abdominali – acesta este un exercițiu de respirație care te va ajuta să te încălzești.
Folosește antibiotic dacă te doare gâtul și faci febră
Una dintre cele mai greșite tehnici medicale este folosirea antibioticelor fără analize care să ateste prezența bacteriilor.
Când și cum se administrează corect antibioticele?
- Se prescriu antibiotice doar în prezența unei bacterii în organism
- În cazul în care bacteria a fost confirmată, se realizează altă analiză, numită antibiogramă. Prin intermediul acesteia, se va verifica la ce tip de antibiotic este bacteria respectivă rezistentă sau sensibilă.
Ce se întâmplă daca nu respectăm acești pași?
- Putem lua tratamentul degeaba, fără rezultat. Bacteria poate fi rezistentă la medicamentul folosit.
- Corpul nostru poate să nu mai răspundă, pe viitor la acest tip de tratament.
- Afecțiunea ta poate avea altă cauză decât cea bacteriană, de exemplu virală.
Ce poți face în cazul unei răceli? Consultă medicul!
Sarea grunjoasă împotriva infecțiilor în gât
O tehnică folosită încă din trecutul foarte îndepărtat este frecarea amigdalelor cu sare grunjoasă. Se practica această tehnică pentru eliminarea pungilor de puroi în cazul amigdalitelor infecțioase.
De ce nu trebuie folosită această manevră extrem de dureroasă si incomodă? Pentru că infecția se poate extinde, iar bacteriile nu vor fi eliminate. Ceea ce făceau oamenii „pe vremuri” nu asigura vindecarea. Acest lucru, de fapt, doar înrăutățea situația, creând răni, disconfort și creșterea suprafeței infectate.
Ce trebuie să faci? Consultă medicul tău pentru cel mai bun tratament!
Plante pentru tratarea diverselor afecțiuni
Este adevărat faptul că există o mulțime de plante care ne pot ajuta în tratamentul diferitelor afecțiuni. Totuși, putem înrăutăți situația, fără sfatul unui specialist.
Înainte de a bea orice ceai de plante sau înainte de a folosi orice frunze cu efect miraculos, întreabă medicul despre beneficiile acestora. Se pare că unele persoane pot fi alergice la substanțele conținute de anumite plante. Pe lângă asta, unele pot fi otrăvitoare sau, pur și simplu, ineficiente.
Iată care sunt cele mai folosite plante în tratamentul diferitelor afecțiuni:
- Mușețelul
- Aloe vera
- Foile de varză
- Rostopasca
- Foile de ceapă
- Coada șoricelului
- Coada calului
- Sunătoare
- Păpădia etc.
Cu toate astea, inclusiv marele Hipocrate a știut că medicina este în strânsă legătură cu natura și, implicit, cu plantele:
„Medicul îngrijește, natura vindecă” – Hipocrate
Acestea sunt cele mai comune mituri legate de sănătate. Acum știi de ce nu este bine să crezi în ele. Înainte de a administra orice ți se pare că ți-ar putea folosi, cere și părerea medicului tău. Cu siguranță, acesta te va ajuta.
Sfatul meu: înainte de programarea la medic, închide internetul și fă tot posibilul să nu ceri sfatul persoanelor neacreditate. Părerile necunoscătorilor te pot induce în eroare și îți pot crea o stare de agitație și nervozitate până la întâlnirea cu specialistul tău.
Uită de sfaturile primite prin intermediul internetului. De cele mai multe ori, informația primită nu este corectă si adevărată.
„Fiecare om este autorul propriei sale sănătăți sau boli” – Buddha
Ai grijă de sănătatea ta! Este mai important să tratezi o simpla problemă, decât să rezolvi o complicație.
0 Comments