Zanzibar a devenit in ultimii ani o destinatie de lux foarte mult promovata in Romania si de aceea, este foarte important sa cunoasteti anumite lucruri inainte de a va programa o vacanta exotica in 2022.
Cat costa un sejur in Zanzibar, cum sa ajungeti acolo,cum sunt plajele, cele mai bune lucruri de facut dar si alte lucruri utile vor fi acoperite pe parcursul acestui ghid de calatorie in Zanzibar.
Merita vizitat Zanzibar?
Raspunsul este, absolut da! Inca numele evoca un paradis tropical. Fara nici un dubiu, Zanzibar este o destinatie exotica, cu plaje absolut fermecatoare, si nu numai. Este plin de istorie, cultura, arhitectura, retete cu mirodenii unice, centre avansate pentru scufundari, o bogata flora si fauna marina si, multe altele.
Ce este Zanzibar?
Ce este Zanzibar pana la urma? O tara, o insula, un oras, un stat independent? Este parte din Tanzania? Raspunsul este .. un pic din fiecare. Zanzibar este un stat partial independent. Acesta este format din mai multe insule, printre care doua mai mari si mai cunoscute, Unguja si Pemba. Pentru cei care nu au fost inca acolo, insula Unguja este cea pe care turistii numesc si Zanzibar.
Arhipeleagul Zanzibar, impreuna cu Tanganyika au fost contopite impreuna si redenumite in 1964 ca Republica Tanzania si Zanzibar, cea din urma pastrand un rol semi-autonom, cu propriul guvern.
Unde este Zanzibar?
Zanzibar este o insula localizata in estul continentului Africa, la o distanta de 36.5 kilometri fata de uscat. In poza de mai jos aveti afisata harta Zanzibar.
Acum ca ati aflat unde se afla Zanzibar, haideti sa vedem cum ajungeti acolo.
Cum se ajunge in Zanzibar?
Puteti ajunge in Zanzibar in doua feluri: avion sau ferry (vapor). Majoritatea zborurilor pleaca din Dar es Salaam, de pe coasta Tanzaniei, si ajung in “Orasul de Piatra” (Unguja) sau insula Pemba.
Daca veniti din afara Tanzaniei, cel mai usor este sa zburati catre Dar es Salaam (Tanzania) sau Nairobi (Kenya). Aceste doua sunt 2 aeroporturi internationale foarte mari, unde puteti gasi foarte usor zboruri catre Zanzibar. Zborul din Dar es Salaam catre Zanzibar va dura aproximativ 20 de minute.
A doua metoda, si de cele mai multe ori, mai ieftina fata de zborul din Dar es Salaam, este ferryboat-ul. In functie de compania cu care alegeti sa calatori, o cursa dureaza intre 70 – 120 de minute si va costa intre $35 si $60 / persoana.
Informatii utile Zanzibar
Conditii de calatorie Zanzibar
Ministerul de Externe al Romaniei, va recomanda sa nu calatoriti in Zanzibar in aceasta perioada, deoarece in prezent se produc proteste si manifestari de strada, insa aceste avertizari sunt temporare, de aceea va recomandam sa accesati site-ul MAE, sectiunea Zanzibar, pentru cele mai noi actualizari.
Deasemenea, trebuie sa completati un formular cu 24 de ore inainte de a ajunge in Zanzibar sau Tanzania, care poate fi descarcat de pe acest link.
Incepand cu luna mai 2021, toti pasagerii care sosesc in Tanzania trebuie sa prezinte un test molecular negativ de tip RT-PCR efectuat cu maxim 96 de ore de la intrarea in tara si vor fi obligati sa efectueze un test rapid pe cheltuiala proprie in aeroport – $10 in Tanzania si $25 in Zanzibar.
Nu se fac exceptii de la aceste reguli pentru pasagerii care sunt vaccinati contra virusului COVID-19.
Cetatenii romanii nu au nevoie de viza pentru o sedere de pana la 90 de zile.
Curs de schimb valutar Zanzibar
Moneda oficiala in Tanzania si Zanzibar este Tanzanian shilling (TZS).
1 RON = 527 TZS
1 American Dollar = 2300 TZS
1 Euro = 2605 TZS
Pe langa moneda nationala, puteti folosi si dolarul american ($), moneda preferata in cercurile turistice si zonele de agrement. De obicei localnicii va ofera un curs defavorabil atunci cand platiti in dolari iar preturile sunt in moneda locala, insa insistati sa vi se ofere conversia corecta.
ATM’s in Zanzibar
Aici este o problema cunoscuta in Zanzibar. Nu sunt suficiente ATM’s (cash machine) sau cum se zice la noi, automate pentru bani. Veti gasi foarte putine, majoritatea lor fiind in Stone Town si cate unul in Paje, Nungwi si Dunga.
La fiecare tranzactie puteti retrage maxim 400.000 shillings, echivalentul a 760 lei. Nu este mult, tinand cont ca Zanzibarul este o destinatie exotica, foarte scumpa.
Retineti ca toate bancomatele au comision de retragere, care se adauga la comisionul practicat la retragere de catre banca dumneavoastra. Singura banca la care nu am vazut comision de retragere este KCB bank, pe care o puteti gasi in apropierea terminalului de ferryboat, in Stone Town.
Poti plati cu cardul in Zanzibar?
Raspunsul este, da si nu, dar va recomand sa nu. Si nu ma refer la faptul ca vi se poate clona cardul. Ci la comisionul practicat. Marea majoritate a furnizorilor de bunuri si servicii vor adauga un comision de 5-8% la nota finala de plata, daca alegeti sa platiti cu cardul. De aceea “cash is king in Zanzibar”.
In plus, de cele mai multe ori nu veti putea plati cu cardul deoarece nu foarte multi au POS in Zanzibar, exceptie facand marile lanturi hoteliere, restaurante de lux si cativa alti operatori turistici.
Cum te deplasezi in Zanzibar?
Mergand pe jos. In special daca va aflati in Stone Town, un oras mic, cel mai usor este sa mergeti pe jos. Insa daca aveti nevoie sa ajungeti in locuri mai indepartate, aveti si alte optiuni.
Faimosul “dala-dala”, un microbuz, de cele mai multe ori supra-aglomerat. Din pacate, acestea nu au un timp prestabilit, asa ca va trebui sa asteptati in statie. Unii localnici vor incerca sa va vanda bilete la supra pret dinainte, insa nu cumparati. Pretul este de 2.000 shillings plus 1000 daca aveti bagaje.
Taxi. Cel mai bine ar fi sa rezervati printr-un hotel si sa intrebari pretul dinainte. Iar ultima optiune este sa inchiriati un scooter/masina. Pentru scuter nu aveti nevoie de permis de conducere.
Cel mai bun moment sa vizitezi Zanzibar
Zanzibar, si pe buna dreptate, a fost promovat in Romania in ultimii ani ca o vacanta exotica, de lux. Insa, daca vrei sa platesti scump pentru o vacanta in Zanzibar, atunci ar trebui sa stii cand este cel mai bine sa vizitezi Zanzibar.
Din fericire, sezonul uscat, dar si aglomerat, coincide cu perioada concediilor pentru toate tarile europene. De aceea, Iulie-Septembrie este cea mai calduroasa perioada, si cu ploi foarte putine sau deloc. In aceasta perioada se inregistreaza temperaturi cuprinse intre 28°C si 34°C.
Insa daca veniti special pentru snorkelling si/sau scuba diving (scufundari), cea mai buna perioada este intre Ianuarie si Martie.
Cele mai bune plaje in Zanzibar
Plajele din Zanzibar sunt principala atractie a acestei insule, insa nu veti avea timp sa le vizitati pe toate. Nu as putea spune ca exista plaje care nu vi le recomand, pentru ca nu le-am gasit inca. Insa va pot recomanda cateva plaje care m-au uimit intr-adevar.
Bwejuu Beach
Bwejuu este una din plajele de top din Zanzibar. Aceasta este la o distanta de o ora si jumatate pana in Stone Town. Plaja Bwejuu este perfecta pentru cei ce doresc relaxare si intimitate, fiind recomandata pentru cupluri si familii. Insa nu o sa va plictisiti, pentru ca sunt multe lucruri de facut si vizitat. Puteti face excursii catre padurea de mangrove, “reef safari” (recif), snorkelling, scufundari sau puteti vizita satul Bwejuu.
Kendwa Beach
Total opusa plajei mai sus mentionate, este plaja Kendwa. Aceasta se afla la o distanta de vreo 3 kilometri de Nungwi, si din punctul meu de vedere, este una dintre cele mai frumoase plaje din Zanzibar. Daca sunteti interesati de viata de noapte, distractie, bautura si petreceri, acesta este locul. Ba mai mult, plaja Kendwa este cunoscuta si pentru petrecerile de luna plina, cunoscute si ca “Full Moon Parties”.
Paje Beach
Plaja Paje este cunoscuta ca epicentrul pentru “backpackeri”, si cu buna dreptate. In aceasta zona se afla numai tineret si hosteluri. Tot in zona puteti gasi coffee shopuri, restaurante, baruri si hosteluri ieftine, aceasta fiind din punctul meu de vedere, cel mai bun loc in Zanzibar. Pentru fanii sporturilor pe apa, plaja Paje este si locul ideal pentru kitesurfing si scufundari.
Pongwe Beach
Plaja Pongwe este cea mai impresionanta plaja din Zanzibar. Culoarea apei este un mix intre verde, albastru si turcoaz iar nisipul are culoarea aurie. Daca cautati linistea, aceasta plaja este locul perfect. Nu este foarte cunoscuta, si de aceea este mai putin populata. Plaja Pongwe va ofera intr-adevar senzatia de plaja tropicala, cu palmieri si ape cristaline.
Unde stai in Zanzibar?
Din fericire, Zanzibar este locul perfect pentru toate gusturile in ceea ce privieste cazarea. Aici puteti gasi diferite tipuri de cazare, de la hosteluri la resorturi de lux.
Cel mai bun hostel
Daca alegeti sa stati intr-un hostel este pentru ca doriti sa cunoasteti si alti backpackeri, calatoriti singuri sau cautati petreceri si viata de noapte.
Your Zanzibar Place este hostelul pe care il cautati. Chiar langa hostel veti putea gasi foarte multe restaurante si baruri, si chiar un bar pe plaja in incinta hostelului. Aici se organizeaza foarte multe jocuri de baut si petreceri pentru a stimula relatiile sociale.
Cel mai bun resort tip bungalou
Zuri Zanzibar, un complex cu 56 de vile si bungalouri, este un resort de lux, insa o noapte aici va costa peste $700. Bungalourile vin cu terasa si dusuri in exterior, in schimb vilele au jacuzzi separat pentru fiecare dintre acestea. Vizitatorii se strang de obicei seara pe plaja, unde se bucura de muzica live (DJ), alaturi de gustari din diverse bucatarii internationale.
Ce poti face in Zanzibar?
Indiferent ca doriti sa va relaxati pe plaja sau sa escaladati muntele Kilimanjaro, Tanzania si Zanzibar au multe de oferit.
Viziteaza Stone Town
Stone Town, aflat pe coasta vestica a insulei, este parte a capitalei – Zanzibar City – si principalul centru comercial si atractie turistica. Orasul a fost adaugat pe lista UNESCO in 2000.
Aici va sfatuiesc sa va inscrieti la un “walking tour” pentru a afla mai multe informatii despre vasta istorie si cultura a Zanzibarului.
In Stone Town veti putea vizita casa unde s-a nascut Freddie Mercury (Queen), “The Old Fort” – o fortificatie ce dateaza din 1699, si Muzeul Sclavilor. Daca nu stiati inca, Zanzibarul are o istorie neagra din acest punct de vedere, aici regasindu-se si ultima piata neagra de sclavi din lume, ea fiind inchisa in 1873.
Tot aici va sfatuiesc sa vizitati si piata Darajani, un bazaar autentic unde veti gasi ingrediente si mirodenii specifice, haine, palarii si incaltaminte.
Incearca mancaruri traditionale
Insula gazduieste unele dintre cele mai diverse mancaruri din Africa! Cel mai usor loc pentru a incerca toate aceste mancaruri se afla tot in Stone Town. Este locul perfect pentru a va inscrie in tururi specifice unde veti testa cat mai multe mancaruri si bauturi traditionale. Printre aceste gustari traditionale se numara biryani, pilau, supa Urojo, Mandazi, Pizza Zanzibar si Mishkaki.
Viziteaza Padurea Jozani
Parcul este deschis in fiecare zi iar intrarea va costa $8. Padurea Jozani gazduieste “colobul rosu din Zanzibar”, o specie de maimute nemaiintalnita in alte locuri, dar si pasari si fluturi unici.
Incearca kitesurfing
Eu personal sunt licentiat in kitesurfing, am urmat un curs in Phuket, Tailanda. Kitesurfingul este un sport complex, ce necesita o atentie distributiva, insa va aduce si o satisfactie grozava. Sunt foarte multe scoli de kitesurfing in Zanzibar, in special in zona plajei Pongwe, Nungwi si Jambiani. Daca alegeti sa urmati un curs, cea mai buna perioada pentru kitesuring in Zanzibar este Ianuarie-Februarie si Iunie-Septembrie.
Viziteaza Prison Island
Tradusa si ca Insula Inchisorii, aceasta nu are nici o legatura cu vreo inchisoare. Nu a fost niciodata o inchisoare pe aceasta mica insula, dar s-ar putea avea legatura cu faptul ca aici erau carantinati cei cu febra galbena.
Astazi, aceasta insula este un important obiectiv turistic, in special pentru speciile de testoase pe cale de disparitie. Unii cercetatori estimeaza ca o parte din aceste testoase au varste ce depasesc 150 de ani.
Cat costa un sejur in Zanzibar in 2022?
Inainte sa incheiem acest ghid turistic pentru Zanzibar, haideti sa vedem cat ne costa un sejur in acesta tara exotica. Fiind o destinatie turistica atat de populara in ultimii 2-3 ani, veti putea gasi oferte pentru Zanzibar in belsug.
Insa eu am preferat mereu sa imi planific singur calatoriile, asa ca, in functie de perioada concediului dumneavoastra, veti cheltui intre $2000-$2500 pentru o saptamana in Zanzibar.
- Intre $600 – $800 pentru zbor dus-intors
- $20/noapte de persoana – daca alegeti sa stati intr-un hostel sau $80-100$/noapte – (2 persoane) pentru o camera intr-un resort pe plaja.
- La aceste costuri se adauga restaurantele, barurile, excursii, muzee, transportul si multe alte costuri la care probabil nici nu va ganditi.
Eu va sfatuiesc sa mergeti in Zanzibar pentru un sejur de cel putin doua saptamani, deoarece pretul avionului este atat de ridicat inca nu se renteaza o vacanta de mai putin de 10-14 zile.
Sper ca acest ghid de calatorie pentru Zanzibar va ajuta sa va faceti o idee despre ce va aspteata si cu toate astea va uram vacanta placuta!
0 Comments