Daca ai văzut cum este să fii sofer Uber si mai ales, ai aflat pe propria piele cât câștigă un șofer Uber și încă vrei să faci din asta o meserie sau să ai un venit constant lunar ca șofer de transport alternativ, atunci sigur te-ai gândit să-ți faci propria firmă de transport alternativ.
Comisionul Uber de 25%, la care se adaugă comisionul firmei colaboratoare, eventual cartea de munca sau impozitul pe venit pe care trebuie sa-l declari la Anaf, ți-au făcut mai mult ca sigur nopți albe și ți-au luat o parte însemnată din profitul săptămânal, profit care este și așa destul de mic.
O variantă pe care tot mai mulți șoferi de Uber o adoptă, este cea în care aceștia devin proprietari de flotă. De obicei se asociază mai mulți prieteni sau rude, împărțind costurile de operare.
Este o variantă decentă, deoarece îți poți scădea cheltuielile, iar ce este cel mai important, administratorii nu sunt obligați să aibă carte de muncă! Vei plăti doar impozit pe dividente și impozit pe venit pe profit în valoare de 16%. Dacă alegi să îți faci carte de muncă, vei putea opta pentru un impozit pe venit de doar 1% (trebuie să ai minim 1 angajat pe firmă). Cel mai bine este să stai de vorbă cu o firmă de contabilitate.
Recomand să apelezi la o firmă de contabilitate care are în portofoliu firme de ride sharing Ele sunt cele mai în măsură să-ți explice pașii necesari pentru alucra perfect legal și a avea în același timp și un profit decent.
Indiferent dacă lucrezi singur, cu rude sau cu prieteni poți avea firma proprie, un srl sau un pfa și astfel să eviți firmele colaboratoare.
Pentru a lucra pe cont propriu vei avea nevoie de ATA, adica de autorizatia pentru transport alternativ. Autorizatia poate fi obtinută doar daca ai un PFA sau deții o societate cu răspundere limitată – srl.
Mai jos ai pașii necesari pe care-i ai de făcut pentru a intra în posesia licenței. Atenție, este un proces de durată, așa că înarmează-te cu multă răbdare și citește atent informațiile pe care le punem la dispoziție cititorilor noștri.
Acte pentru depunerea dosarului de Eliberare a Autorizației de Transport Alternativ ATA
- Cerere eliberare ATA (Anexa 1) ( în original)
Această cerere se numește: CERERE pentru eliberarea autorizației de transport în regim de închiriere și/sau a copiilor conforme ale acesteia pentru autoturismele deținute in proprietate sau leasing
Cererea de eliberare ATA Anexa 1 o poti descarca aici sau o poti gasi la centrul de copiere din incinta ARR București). Sediul ARR București se află în str. Clăbucet nr.9 (în zona pieței Chibrit).
2. Certificatul de înregistrare sau certificatul constatator de la Registrul Comerțului din care să reiasă domeniul de activitate ( cod CAEN – 4939) (în copie)
În cazul în care activitatea principală a firmei nu este Transport Alternativ, conform cod Caen 4939, atunci va trebui să scoți un certificat constatator în care să apară codul caen 4939. Poți avea această activitate și ca obiect de activitate secundar. De exemplu, poți avea firma ta pe care să faci servicii de content writer și să faci și uber ca activitate secundară.
După ce ai dat firma în lucru, te poți ocupa și de restul actelor necesare
3. Certificatul de atestare profesională a conducătorilor auto pentru transportul de persoane în regim de închiriere – atestat ( în copie)
4. Certificatul de competență profesională pentru managerul de transport alternativ (în cazul persoanelor juridice) (în copie). Acest certificat este nevoie doar dacă vei lucra pe un srl. În caz de PFA, nu ai nevoie de acest certificat.
În cazul in care nu ai certificat pentru manager transport alternativ și taxi, poți lua legătura cu unul din colaboratorii nostri pentru înscrierea la cursuri. Te programăm la examen în cel mai scurt timp posibil.
5. Certificatul de atestare profesională a conducătorilor auto pentru transportul de persoane în regim de închiriere (în cazul PFA, II, IF) ( în copie)
Daca ai lucrat deja ca sofer Uber, atunci esti in posesia acestui certificat / atestat și nu mai este nevoie să urmezi aceste cursuri.
6. Certificatul de cazier judiciar al conducătorilor auto (valabilitate 6 luni) (în original) Cazierul se poate obține pe loc de la orice secție de poliție. De obicei sunt cozi destul de mari, așa că îți recomandăm să mergi cu 30 de minute înainte de deschiderea programului.
7) Certificatul de cazier judiciar al managerului de transport alternativ (în cazul persoanelor juridice) (valabilitate 6 luni) (în original)
Program eliberare cazier Sectia 7
Mai jos găsești programul de eliberare al certificatelor de cazier de la Sectia 7 Politie. Poți merge la orice secție de poliție. Te sfătuiesc să cauți numărul de telefon, să suni la ei și să ceri informații privind programul de eliberare. Te va scuti de un drum inutil.
8. Avizul medical și psihologic al managerului de transport alternativ cu mențiunea „APT” (valabilitate 1 an) (în cazul persoanelor juridice) (în copie)
9. Avizul medical și psihologic al persoanei fizice titulare cu mențiunea „APT” (valabilitate 1 an) (în cazul PFA, II, IF ) (în copie)
Aviz medical și psihologic Siguranta circulatiei
Cele două avize le poți obține de la centrul de instruire, tot acolo unde faci si cursurile pentru manager transport alternativ. Eu le-am obținut de la SUNDAY MEDICAL CENTER, de pe str. Ritmului. Sunt super ok, rapizi.
Pret aviz medical și aviz pshihologic – Nu am mai luat legatura cu ei, astfel ca va trebui sa-i cauti pe google sau eventual mergi vis-a-vis de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (din Pipera).
La ARR vei avea nevoie de copii xerox după cele două avize medicale. Va trebui să scrii numele tău în clar pe copiile xerox si sa le semnezi. Arr va opri doar copiile tip Xerox, originalele vor rămâne la tine.
10. Dovada plății tarifului de eliberare ATA (în valoare de 300 lei) și taxa de consultanță în valoare de 41 lei.
Poți plăti cele două taxe în contul ARR Bucuresti, prin transfer bancar sau la poștă. Poți face o singura plata in valoare de 341 de lei. Plata se va face în numele societății care va obtine licenta de transport alternativ sau în numele PFA.
Codul CIF – Declaratia 091 ANAF pentru UBER și Bolt
Imediat ce ți-au ieșit actele de la firmă, va trebui sa mergi la ANAF si să depui declaratia 091. Declarație de înregistrare în scopuri de TVA / Declarație de mențiuni a altor persoane care efectuează achiziții intracomunitare sau pentru servicii.
Pentru a putea lucra cu Uber sau Bolt ai nevoie obligatoriu de acest cod de TVA – CIF Cod de înregistrare fiscală. Codul de tva il vei obtine pe loc și este diferit de CUI (pentru firmele care nu sunt plătitoare de TVA)
Descarcă aici declaratia 091 ANAF
Cum completezi declarația 091 pentru Uber? Despre completarea acestei declarații te sfătuiesc să discuți cu contabilul tău. Eu la punctul A, am selectat 1. Declarație de înregistrare și a) persoană impozabilă care nu este înregistrată și nu are obligația să se înregistreze conform art.316 din Legea nr.227/2015 privind codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare (Codul Fiscal). La punctul D, am selectat alin. 2 și 3
Cât durează să obții autorizația de transport alternativ ATA?
Procedura de obținere a autorizației pentru transport alternativ sau ATA durează minim 4 săptămâni! În cazul în care vrei sa apelezi la un consultant care sa te ghideze pas cu pas, începând cu înființarea firmei, înscrierea la cursuri și obținerea copiilor conforme, completează formularul de mai jos și te vom suna în cel mai scurt timp posibil.
Imediat ce ai obtinut autorizatia pentru transport alternativ, va trebui sa depui actele pentru copia conforma și ecusoane Bolt,Uber..etc. Până obții autorizația, îți recomand să te ocupi de mașina pe care o vei folosi la activitatea de ride sharing.
Sper că informațiile prezentate de mine despre obținerea autorizației de transport alternativ ți-au fost de folos. Dacă vrei să aduci completări sau modificări, nu ezita să ne scrii. Drum bun și spor la bani!
Bună ziua, as dori sa stiu daca este cineva care ma poate indruma si ajuta
Doresc ajutor din partea voastra pentru toate actele necesare pentru a fi sofer uber. Ma intereseaza costul final. Multumesc
Din pacate nu ne ocupam de acte, iar pretul nu il mai stiu deoarece au trecut aproape 2 ani de cand am luat atestatul si restul actelor. Va recomand sa intrati pe un grup de facebook pentru soferii de ride sharing.
As dori informații despre codul de tva îndeplinită
daca eu sunt si sofer si manager trebuie 2 caziere ?
Un singur cazier este de ajuns. Se face un dosar pe societate, iar acolo se vor regasi toate actele. La fel si cu contractele cu Uber si Bolt. Odata ce ai depus un contract, nu mai este nevoie sa depui alte contracte atunci cand adaugi masini noi pe societate.
Nu comentez de obicei, dar trebuie sa spun ca apreciez pentru postarea asta :D.