Candida simptome tratament candidoza

6 min


candida
0
(0)

Cunoscută și sub numele de Candida Albicans, candida este una din cele mai frecvente afecțiuni prezente în rândul populației. Ciuperca provoacă o infecție ce poartă denumirea de candidoză, ce poate fi localizată în multiple părți ale corpului, precum mucoasele, tubul digestiv sau flora vaginală.

Ce este candida?

Candida este o ciupercă ce afectează în medie 3 din 4 femei. Odată ce se va activa în corp, va produce o infecție fungică ce provoacă disconfort. Această infecție poartă denumirea de candidoză.

Corpul uman conține candida, infecția producându-se în momentul pierderii echilibrului interior din organism. De regulă, candida trăiește în corpul uman pe țesuturile umede, putând fi localizată în gură, intestin, vagin.

În corpul uman au fost identificate 5 tipuri de ciuperci de tip Candida: albicans, parapsilosis, glabrata, krusei și tropicalis. Cea mai mare parte a infecțiilor cu ciuperca Candida este produsă de Candida Albicans, procentul infecțiilor fiind de 80-90%.

Tipuri de candidoză și simptome

Candidozele sunt infecții ce ne poate afecta negativ stilul temporar de viață. Însă, diagnosticarea sa la timp duce la o vindecare mai rapidă și la o evitare a posibilelor complicații. Candidozele pot fi clasificate în funcție de locul în care se manifestă, având simptome diferite în funcție de caz.

Candidoza vaginală

Acest tip este cel mai frecvent întâlnit la femei, 3 din 4 având cel puțin o dată o candidoză vaginală. La nivelul florei vaginale există bacterii bune ce creează acizi ce ajută la menținerea echilibrului. În momentul când acest echilibru este zdruncinat, candida se activează și provoacă infecție.

La nivelul vaginului simptomele candidozei provoacă neplăceri, creând senzații de mâncărime, de usturime, disconfort în momentul urinării și al actului sexual, secreții cu aspect și miros neplăcute.

Și la bărbați candidoza poate apărea în zona aparatului reproducător. De această dată, simptomele apar sub formă de pete albe pe penis, inclusiv în pliurile pielii. Simptomele de candidoză bărbați sunt diferite și din acest motiv diagnosticarea trebuie efectuată cu grijă, pentru a nu fi confundată cu alte boli cu transmitere sexuală.

Candidoza orală /  bucală

Acest tip de candidoză bucală este diagnosticat atât la femei, cât și la bărbați. În acest caz, infecția se manifestă în cavitatea bucală, putându-se extinde spre faringe și esofag. Cel mai des este întâlnită în rândul femeilor însărcinate, în cazul unei igiene corecte a cavității orale sau a problemelor cu sistemul imunitar.

Pe limbă, gingii și pe obraji vor apărea depuneri de culoare albicioasă. Colțurile gurii sunt crăpate și uscate, iar în timpul masticației vor apărea usturimea și durerea.

Candidoza orofaringiană

În cazul acestui tip, există riscul ca infecția să se extindă la intestine. Principalele simptome sunt ulcerațiile dureroase. În capul pieptului și în zona abdomenului apar dureri, însoțite de simptome secundare precum greața și vărsăturile.

Candidoza orofaringiană

Este întâlnită cel mai des la persoanele bolnave de SIDA, dar e întâlnită și la persoanele cu diabet sau care suferă de cancer. Infecția este localizată la nivelul esofagului și apar dificultăți de înghițire.

Candidoza intestinală

Infecția este localizată în intestine. De această dată, simptomele constau în dureri de burtă, constipație, diaree, flatulență și crampe. S-au făcut cercetări și s-a demonstrat faptul că acest tip de candidoză este asociată cu boala Crohn, dar și cu o serie de alte boli existente la nivelul tractului intestinal (https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/1040841X.2013.810587).

Candidoza inghinală

Apare în zona inghinală și primul simptom sunt iritațiile apărute în această zonă. Iritațiile sunt însoțite de senzația de mâncărime, de usturime, prurit, dar și înroșirea organelor genitale bărbătești sau femeiești.

Candidoza mamară

Sânii sunt un alt loc în care se poate manifesta candida la femei. Mai exact, acesta apare în jurul mameloanelor, cea mai mare probabilitate de a apărea fiind în timpul alăptării copilului. Infecția se va manifesta mai puternic după alăptat, prin apariția petelor roșii sau albe în zona mameloanelor însoțite de mâncărime și arsuri la mameloane.

Candidoza cutanată

Infecția poate fi localizată în orice loc în care pielea formează pliuri, anume la subraț, sub sâni, între degetele de la mâini sau de la picioare, între fese. În aceste zone vor apărea pustule ce conțin un lichid și vor exista senzații de usturime și de mâncărime. Infecția se poate manifesta și la nivelul unghiei, dând unghiilor bolnave un aspect îngroșat și deformat.

Candidoza de sarcină

În timpul sarcinii poate apărea o formă de candidoză femei, în acest timp organismul fiind suprasolicitat și prezentând multiple schimbări hormonale. Aceasta apare în primul rând din cauza schimbării pH-ului din vagin, creșterea estrogenului fiind unul din factorii declanșatori. Infecția se poate transmite la nou născut. Din acest motiv d=se recomandă tratarea infecției înainte de naștere.

Din ce cauză se declanșează candida?

Există o serie de factori ce provoacă declanșarea candidei și dezvoltarea candidozei. Aceștia constau în:

  • utilizarea de antibiotice cu spectru larg: în vagin, nivelul lactobacililor scade ți se schimbă pH-ul, drept urmare declanșându-se candida;
  • nivelul mare de estrogen: nivelul de estrogen poate crește din cauza sarcinii, a tratamentelor hormonale și a utilizării contraceptivelor;
  • lenjeria strâmtă și sintetică: lenjeria intimă sintetică favorizează umiditatea nelăsând pielea să respire și creând mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor precum candida;
  • utilizarea necorespunzătoare a absorbantelor: utilizarea îndelungată a absorbantelor și lipsa igienei intime corespunzătoare pe durata ciclului menstrual;
  • diabetul: un nivel crescut al glicemiei favorizează dezvoltarea candidozei deoarece se dereglează pH-ul mucoaselor;
  • sistemul imunitar slăbit: este una din principalele cauze ale candidozei vaginale. Cauza este mai des întâlnită la persoanele cu cancer, SIDA sau care fac tratamente cu corticosteroizi;
  • unele tratamente pentru reumatism și artrită;
  • infecțiile urinare netratate la timp;
  • dușurile vaginale prea dese;
  • prezervativele, lubrifiantele și spermicidele;
  • tratamentele severe precum radioterapia, chimioterapia și cele cu imunosupresoare;
  • stresul accentuat;
  • alimentația deficitară și dezechilibrată.

Tratament

Dacă infecția este depistată și tratată la timp, vindecarea va fi mult mai rapidă. În funcție de intensitate și de locul în care se manifestă, fiecare candida tratament se administrează diferit. În cazul femeilor, tratamentul este diferit și necesită o administrare aparte, așa cum se întâmplă în cazul candidozei vaginale.

Simptomele ușoare nu vor avea nevoie de o intervenție puternică pe plan medicamentos. Însă, cele severe vor fi contracarate cu medicamente pentru candidoză mai puternice.

În cazul simptomelor ușoare se recurge la terapia locală în care se utilizează unguente, creșe sau supozitoare, după caz. Dacă acestea nu au efectul scontat sau dacă simptomele sunt mai grave, atunci se recurge la tratamentul medicamentos, dar numai la sfatul și prescripția medicului.

Pentru a fi depistat stadiul de dezvoltare al infecției, se va executa un control pelvin în care se vor analiza simptomele ți vor fi recoltate probe ale secrețiilor. În urma rezultatului de laborator se va scrie rețeta corectă în vederea tratării candidozei.

Tratamentele pot fi de scurtă sau de durată lungă

Tratamentele pentru candida pot fi de scurtă sau de durată lungă. Cele de scurtă durată presupun utilizarea de antigfungice pentru perioade de 3-7 zile și sunt puse în aplicare în cazul simptomelor ușoare. Cele de lungă durată, presupune administrarea de medicamente pentru durate de până la 2 sau chiar 6 săptămâni.

Tratamentele medicamentoase presupun înghițirea medicamentelor în doză unică, așa cum se întâmplă și cu tratament candida bucală. Dar și în acest caz, dacă simptomele sunt mai avansate se poate recomanda administrarea medicamentației orale multi-doză.

Tratamentul candidozei în sarcină

Candidoza trebuie tratată altfel dacă aceasta apare în timpul sarcinii, pentru a se evita expunerea fătului la substanțele toxice. De aceea se recomandă tratarea acesteia cu precauție și numai după consultarea unui doctor. Candidoza poate fi transmisă fătului prin naștere.

Tratarea la nou născuți

Candidoza poate apărea și la nou născuți, fiind transmisă de mamă sau dezvoltată ca urmare a unui sistem imunitar fragil. De obicei infecția nu prezintă complicații și se tratează cu ușurință.  

Simptomele se manifestă prin albeață în cerul gurii și pe partea interioară a obrajilor. Uneori pot apărea și leziuni roșiatice care sângerează și provoacă disconfort bebelușului la alăptat. Netratată va duce la complicații precum problemele de respirație.

O altă formă a candidozei la sugari este cea de scutec. Existența unui nivel ridicat de umiditate este factorul ce favorizează dezvoltarea infecției. Pentru a o preveni se recomandă o igienă corespunzătoare a copilului și schimbarea scutecelor mai des.

Monolaurina

Monolaurina exercită o acțiune semnificativă împotriva infecției fungice cu Candida Albicans. Un studiu din anul 2018 (Biol Pharm Bull. 2018;41:1299-1302) a evidențiat activitatea antifungică a monolaurinei împotriva biofilmelor de Candida albicans la șoareci prin utilizarea unei forme modificate de C. albicans care afișează fluorescență sub lumina potrivită.

Studii recente arată, de asemenea, că monolaurina are un mecanism de a ucide unele bacterii prin interferarea cu capacitatea bacteriilor de a interacționa cu celulele pe care încearcă să le infecteze.

Monolaurina ucide sau inactivează, de asemenea, o serie de ciuperci, drojdii și protozoare, inclusiv Candida albicans, mai multe specii de pecingine și Giardia lamblia.

Măsuri de prevenție

Candidoza, indiferent de tipul său, poate fi prevenită prin punerea în practică a unor măsuri preventive. Acestea țin în mare parte de rigurozitatea igienei și constau în:

  • menținerea unei igiene corporale corespunzătoare;
  • purtarea lenjeriei intime de bumbac și evitarea hainelor din materiale sintetice;
  • evitarea spălăturilor vaginale prea dese;
  • utilizarea produselor special concepute pentru igiena intimă;
  • evitarea purtării hainelor umede pentru mult timp (costume de baie);
  • evitarea băilor fierbinți;
  • schimbarea absorbantelor mai des;
  • evitarea antibioticelor dacă nu sunt absolut necesare;
  • controlarea în mod frecvent a glicemiei;
  • utilizarea hârtiei igienice în mod corespunzător (ștergerea din față înspre spate).

Candidoza e un tip de infecție ce trebuie observată la timp și tratată imediat. Metodele de tratament nu sunt invazive dacă și evoluția infecției nu este foarte înaintată.

Cât de mult v-a plăcut acest articol?

Click pe steluțe pentru a vota articolul

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Nu există voturi până acum! Fii primul care votează!

Comentarii

comentarii


Remus Mohor

Mulțumim că ați ales să accesați proiectul W!K!

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *