Dupa cum bine stii, Halloween-ul nu este o sarbatoare romaneasca. In ultimii ani, insa, poporul nostru a inceput sa se bucure de aceasta noapte, adoptand cele mai frumoase obceiuri si traditii.
Ce este Halloween? Ce sarbatorim?
Halloween-ul este o sarbatoare celtica, avandu-si originile in Irlanda. Cetatenii irlandezi aprind focuri in noaptea de 31 octombrie. In secolul al XIX-lea, sarbatoarea s-a raspandit in intreaga lume, prin intermediul imigrantilor.
31 octombrie reprezinta ultima zi a calendarului celtic. „Halloween” este o prescurtare pentru „All Hallows’ Evening” si reprezinta o sarbatoare pagana in onoarea tuturor mortilor. Noaptea aceasta precede ziua de 1 noiembrie, fiind marcata ca ziua tuturor Sfintilor.
Istoria Halloween-ului
Sarbatoarea isi are originile inca din cele mai vechi timpuri, atunci cand exista o festivitate celtica, numita Samhain. Aceasta marca momentul in care vara s-a incheiat, lasand loc anotimpului rece, iarna.
Tot in aceasta noapte, se credea ca sufletele mortilor rataceau pe strazi. Avea loc un ritual al recoltei: oamenii lasau la usa casei tot felul de daruri pentru „indulcirea” spiritelor. Acestia credeau ca, astfel, vor avea recolte abundente anul urmator.
Incepand cu secolul al VIII-lea, oamenii au inceput sa preia traditiile si obiceiurile celtice. In ultima noapte inainte de ziua tuturor sfintilor copiii se costumau in tot felul de monstrii si spirite si plecau din usa in usa dupa bomboane si bunatati, de unde si expresia „trick-or-treating”.
„Trick-or-treat” este tot un obicei partial preluat din perioada festivalului Samhain. Pe atunci, pe strada se dadea de pomana celor saraci. Acestia, in schimb, aveau obligatia de a spune o rugaciune pentru sufletele mortilor.
Obiceiul copiilor de a se costuma nu este, nici acesta, ceva nou. In timpurile indepartate, in noaptea de 31 octombrie, se credea ca pe strada te poti intalni cu spiritele rele. Pentru a fi lasat in pace trebuia sa porti o masca. Atunci, stafiile nu te puteau recunoaste.
Se crede ca in noaptea de Halloween, limita dintre viata si lumea spiritelor este foarte subtire. De aceea, acestea pot trece de granita sensibila si pot bantui pamantul.
Cum sarbatorim azi Halloween-ul
In lume s-au pastrat multe dintre obiceiurile stravechi. Astazi, insa, oamenii trateaza cu amuzament noaptea de 31 octombrie. De la pregatirea mesei de halloween cu prajiturele in diferite forme de fantome si stafii, pana la costumarea in spirite rele, varcolaci si vrajitoare, cu totii se distreaza copios pastrand aceste traditii si obiceiuri.
Sa nu uitam de nelipsitul dovleac sculptat in diferite forme. Este un moment frumos care ii poate aduce pe cei mici si pe cei mari impreuna.
In unele zone, copiii inca mai pleaca imbracati in diferite costume prin vecini si rostesc „Trick-or-treat” in speranta de a primi cat mai multe dulciuri. Chiar si la noi, in unele zone, cei mici se lasa purtati de minunatul obicei, batand la usi si intreband „ne dati ori nu ne dati?”.
In fiecare an sunt organizate petreceri si pentru cei mai mari. Acestia trebuie sa se costumeze si sa se picteze pe fata, pentru a respecta tema de Halloween.
Acestea fiind spuse, iata care sunt cele mai cunoscute si ciudate obiceiuri si traditii de Halloween!
➤ „Trick-or-treat”
Cel mai cunoscut obicei practicat de Halloween este colindatul. Copiii isi imbraca cele mai de temut costume: monstrii, vrajitoare, fantome, vampiri, varcolaci, mumii sau schelete si pleaca in vecini, intreband „trick-or-treat”.
Traditia consta in faptul ca persoana colindata trebuie sa le ofere dulciuri sau sa primeasca o pacaleala, traducerea fiind „pacaleala sau dulciuri?”
In unele zone din romania se practica un colindat asemanator: „ne dati ori nu ne dati?”, scopul fiind acelasi: primirea dulciurilor.
➤ Costumatul si deghizarea
Costumele de groaza de Halloween cuprind acum, nu doar monstrii cu care am fost obisnuiti. Cei care se bucura de spiritul acestei sarbatori se deghizeaza si in diferite personaje de filme si din povesti, cum ar fi supereroii, printesele, luptatorii samd.
Traditia nu s-a pastrat doar in randul copiilor. Se pare ca si adultii iubesc Halloween-ul. Sunt din ce in ce mai multe petreceri cu aceasta tematica.
Nici animalele nu sunt mai prejos. Stiai ca in anul 2018 peste 30 de milioane de americani, stapani de animale, au cumparat costumatii pentru patrupezii lor in valoare de aproximativ 480 de milioane de dolari?
➤ Dovlecii transformati in felinare
Felinarele sculptate din dovleac reprezinta, cu siguranta, simbolul Halloween-ului, printre altele. Stim ca dovlecii sunt nelipsiti din casele celor care se bucura de aceasta sarbatoare.
Care este istoria dovleacului de Halloween? Totul porneste de la fierarul Jack oLantern, un personaj ce iubea sa joace feste tuturor. Jack l-ar fi provocat chiar si pe Diavol. Fierarul a reusit sa il pacaleasca pe cel mai de temut, transformandu-l intr-o moneda. Acesta il tinea, mai apoi, langa o cruce de argint, pentru a nu-si reveni la forma de domon. Diavolul i-a promis lui Jack nemurire pentru 10 ani, astfel fiind eliberat. Dupa terminarea acestei perioade, Diavolul a fost iar pacalit de fierar.
In momentul mortii lui Jack, si usile raiului, dar si cele ale iadului i-au fost inchise. Jack il roaga pe Diavol sa ii ofere macar o calauza sa mearga prin intuneric. Ce primeste? Un simplu taciune aprins, pe care l-a pus in interiorul unui dovleac.
Aceasta este legenda dovleacului de Halloween.
Nu uita ca il poti folosi si in prepararea diferitelor retete de prajituri si bauturi.
➤ Merele plutitoare
In Marea Britanie si Irlanda, jocul merelor plutitoare este foarte cunoscut, fiind un obicei de Halloween. Participantii trebuie sa apuce merele care plutesc in apa doar cu gura, fara a se folosi de maini.
In alte zone, merele sunt imbracate in glazura de caramel iar participantii la joc trebuie sa le manance fara sa le atinga.
Superstitii de Halloween
- Fetele necasatorite isi pot visa alesul, daca pun in noaptea de 31 octombrie un banut de argint si un fir de rozmarin sub perna.
- Vrajile facute in noaptea de Halloween erau realizare cu ajutorul alunelor. Se crede ca Diavolul culege aceste roade.
- Felinarul sculptat din dovleac are rolul de a tine spiritele departe de casa.
- Daca mergi pe strada noaptea si auzi pasi, nu te intoarce! Se crede ca un spirit a venit sa te ia.
- Daca descoperi un paianjen in casa fix in noaptea de Halloween, inseamna ca o persoana draga care a murit are grija de tine.
- Este bine sa comunici in timpul cinei luate in seara de 31 octombrie. Se spune ca astfel inviti spiritele la masa.
- Daca iti intra in casa un liliac in noaptea de Halloween, inseamna ca spiritele rele si malefice au reusit sa patrunda in incapere.
- Daca te costumezi in noaptea de Halloween spiritele rele te vor lasa in pace pentru ca nu te vor recunoaste.
- Cei nascuti in 31 octombrie, noaptea, au darul de a comunica cu cei morti.
➤ Halloween-ul in Romania
Pe langa obiceiurile pe care le-am preluat, se pare ca si romanii au sarbatoarea lor: mosii de toamna, care are loc in prima sambata a lunii noiembrie. I se mai spune si Sambata Mortilor. In aceasta zi se fac pomeni si slujbe pentru sufletele celor morti.
Echivalentul Halloween-ului la noi este sarbatoarea de Sfantul Andrei. La fel ca in noaptea de 31 octombrie, romanii cred ca pe 30 noiembrie spiritele rele ies printre noi iar lupii incep sa vorbeasca. Traditia spune ca ne putem apara de acestea punand usturoi la geamuri si usi. Spiritele rele nu se pot atinge de casele astfel decorate.
Alta traditie spune ca putem alunga spiritele rele daca tinem toate paharele din casa cu gura in jos in aceasta noapte.
La fel ca in cazul Halloween-ului, de Sfantul Andrei fetele nemaritate isi pot visa alesul daca pun sub perna un fir de busuioc, de data aceasta.
Tu stiai ce este Halloween-ul si care sunt obiceiurile, traditiile si superstitiile practicate in aceasta noapte infricosatoare? Tocmai ai aflat povestea din spatele acestei sarbatori.
Tu ce faci in noaptea de Halloween?
0 Comments