Ce este Melatonina? pret, pareri si la ce foloseste

7 min


Melatonina somn
3.4
(12)

Melatonina este un hormon produs pe timpul nopții de glanda pineală și joacă un rol important în ciclul somn-veghe. Hormonul se găsește în mod natural în organism însă odată cu înaintarea în vârstă producția acestuia se reduce. Este utilizată în principal pentru tratarea problemelor de somn la adulții în vârstă de peste 50 de ani.

În acest articol am să vă prezint cât mai multe informații despre melatonină, cu precizarea ca înainte de a lua orice fel de suplimente alimentare, să cereți sfatul medicului de familie sau a farmacistului.

Producția de melatonină în organism

Melatonina este produsă de organism odată cu lăsarea serii, cu precădere între orele 9 seara și 3 dimineața. Este eliberată de organism ca răspuns la întuneric și este suprimată de întuneric. Ca o completare, precizez că ecranele telefoanelor mobile, televizoarele..etc, emit o lumină albastră care inhibă producerea hormonului. Nu este recomandat să dormiți cu televizorul deschis sau să stați „pe telefon” înainte de culcare.

Secreția de melatonină ajunge la apogeu în mijlocul nopții (între 1 și 3 dimineața) și scade treptat în a doua jumătate a nopții. Acest lucru te face să fii alert și te trezește dimineața. Aproape 80 la sută din melatonină este sintetizată noaptea.

De ce i-au oamenii suplimente de melatonina

Acest supliment este folosit de oameni cu precădere pentru următoarele afecțiuni:

 • Jet Lag
 • Tulburări de somn din cauza serviciului (pentru cei care lucrează noaptea iar ziua au nevoie de odihnă)
 • Insomnie. Dacă nu puteți adormi sau aveți probleme de a rămâne adormiți
 • Sindromul fazei de somn întârziat

Unii doctori au recomandat suplimentele pentru tulburări de somn la adulții cu probleme precum:

 • Alzheimer
 • Demență
 • Tulburare bipolară
 • Schizofrenie
 • Depresie

Studiile arată că, în medie, persoanele cu insomnie adorm cu aproximativ 7 minute mai repede cu melatonină decât cu un supliment de tip placebo.

Melatonina Jet Lag

Ce este Jet Lag? Termenul de Jet Lag este o tulburare de ritm circadian somn-veghe care apare atunci când ceasul dvs. intern de 24 de ore, cunoscut sub numele de ritm circadian, nu se potrivește cu ciclul local zi-noapte.

În circumstanțe normale, ritmul circadian al unei persoane se aliniază cu lumina zilei, promovând vigilența în timpul zilei iar noaptea somnul. Ceasul intern se sincronizează cu ziua de 24 de ore, promovând astfel un somn de calitate, dar ajutând i organismul să fie sănătatos, atât fizic, cât și mental.

Jetlag-ul este un termen folosit pentru simptomele care apar atunci când călătoriți peste ocean, traverseazând rapid mai multe fusuri orare. Acest termen a fost utilizat de călători odată cu introducerea avioanelor cu reacție, avioane care au scurtat timpul de deplasare al pasagerilor pe distanțe mari, traversând rapid mai multe fusuri orare.

La ce oră trebuie să i-au suplimentul de melatonină?

Suplimentul trebuie luat cu 30 până la 120 de minute înainte de culcare. De obicei durează aroximativ 30 de minute pentru a începe să-și facă efectul. Aceasta poate rămâne în corpul vostru timp de aproximativ 5 ore, deși acest lucru depinde foarte mult de factori precum vârsta și starea generală de sănătate.

Suplimente de melatonino

Melatonina pura. Conform căutărilor google, există persoane care caută melatonină pură. Ei bine, există varianta simplă sau cea sub formă de formulă de pastile pentru somn, pastile care mai conțin și alte substanțe care ajută la un somn liniștit.

Din ce m-am documentat, melatonina sub formă de pastile sublinguale este cea mai recomandată formă.

Melatonina pastile sublinguale pret si recomandări

 • Superior Source Melatonina 1mg – pret 5,25 USD – 100 pastile – detalii aici
 • Superior Source Melatonina 10mg – pret 16,06 USD – 100 pastile – detalii aici

Alte recomandări de melatonino

 • 10mg – Life Extension 60 capsule vegetariene – pret 21 USD
 • 3mg – Life Extension 60 capsule vegetariene – pret 6 USD
 • 1mg – Life Extension 60 capsule vegetariene – pret 3,75 USD – detalii aici
Melatonina 1mg Life Extension

Câte ore trebuie să dormi?

Dacă ești tânăr, atunci trebuie să ai un management bun al orelor de somn. Asta deoarece vei avea nevoie de cât mai mult timp ca să-ți îndeplinești target-urile, idealurile, visele, ca să reușești în viață.

Elon Musk. Acesta a declarat că doarme în jur de șase ore. A spus că a încercat să declarat că a încercat să doarmă mai puțin, însă a scăzut productivitatea.

Câte ore doarme Bill Gates? Ei bine, se știe că Bill Gates citește foarte mult. Este un adevărat devorator de cărți. Citește o oră înainte de culcare, tocmai pentru a-și îmbunătăți somnul. Acesta doarme în medie 7 ore. Cred că vi s-a întâmplat de multe ori să adormiți citind. Cititul poate fi o alternativă bună la suplimentele și pastilele pentru dormit.

Jeff Bezos. Acesta doarme și el cam șapte-opt ore și a spus că un somn liniștit este strâns legat cu capacitatea lui de a lua decizii corecte.

Milionarii planetei dorm în medie cam șapte ore pe noapte. Dacă doriți să aveți succes va trebui să faceți același lucru. Vorba proverbului: Cine se scoală de dimineață, departe ajunge!

Melatonina și visele. Efecte secundare

Obișnuiesc să mai i-au seara melatonină de 1 mg. Recunosc că nu am citit foarte mult despre acest supliment alimentar însă m-am documentat ulterior ca să scriu acest articol și în plus am și căutat pe google câteva informații despre anumite efecte secundare pe care le-am avut (dacă le pot numi așa).

O să încep să descriu propria experiență cu acest supliment. Țin să precizez că anumite efecte adverse ale acesteia pot diferi de la o persoană la alta. În primul rând, am observat că somnul este mult mai adânc. Nu-mi creează somnolență dimineața și mă pot trezi fără probleme dimineața, fără ceas, exact ca și înainte. Fără ceas deșteptător, doar pe baza ceasului biologic.

Am observat în schimb, că de fiecare dată când i-au melatonină, visele mele sunt mai ciudate, sunt oarecum limitate și câteodată ușor negative. Am mai observat că de fiecare dată când i-au aceste suplimente, visez foarte mult – câteva vise pe noapte (de care îmi aduc aminte).

Mi-am dat seama imediat că trebuie să aibă o oarecare legătură directă cu aceste suplimente. Am căutat printre recenzii pe site-ul iherb și am găsit câteva păreri interesante.

L-am luat o singură dată, produsul ar putea fi OK pentru alții, dar nu este pentru mine! …….. Nu știu dacă a fost o coincidență când am luat-o, dar am avut un vis / coșmar oribil, spre deosebire de oricare vis pe care l-am avut înainte și de care îmi amintesc! Client Iherb

Cercetătorii sunt de părere că melatonina contribuie la calitatea și cantitatea somnului REM, atunci când apar majoritatea viselor. A când iei suplimente de melatonină, atunci, ne-ar putea oferi ciclului REM un extra boost, oferindu-ne vise mai lungi, mai bogate și mai memorabile. Există dovezi clare că melatonina poate crește somnul în modul REM – rapid eye movement.

REM, este faza somnului în care se produc cele mai numeroase și cele mai intense vise!

Melatonina doza recomandata

Doza recomandată este cea pe care v-o recomandă medicul de familie sau farmacistul. Puteți face supradoză în cazul în care nu este administrată corespunzător.

Cu toate acestea, o supradoză de melatonină poate fi greu de definit, deoarece nu există o doză standard oficială sigură pentru toată lumea. Unele persoane sunt mai sensibile decât altele la efectele melatoninei. O doză care ar putea declanșa efecte secundare la o persoană poate avea un efect redus asupra altcuiva.

Melatonina dependenta si efecte secundare

Cum am scris și mai sus, unul din efectele secundare ale melatoninei sunt visele. Este un medicament care produce un somn adanc.

Suplimentele de melatonino sunt în general sigure atunci când sunt utilizate pe termen scurt. Spre deosebire de multe medicamente pentru somn, este puțin probabil să deveniți dependent.

Cele mai frecvente efecte secundare ale melatoninei includ:

 • Durere de cap
 • Ameţeală
 • Greaţă
 • Somnolenţă

Duplimentele de melatonină pot interacționa cu diferite medicamente, inclusiv cu :

 • Anticoagulante și medicamente antiplachetare
 • Anticonvulsivante
 • Medicamente contraceptive
 • Medicamente pentru diabet
 • Medicamente care suprimă sistemul imunitar (imunosupresoare)

Melatonina poate crește tensiunea arterială la persoanele care iau medicamente pentru hipertensiune, poate crește nivelul glicemiei la diabetici și a medicamentelor pentru epilepsie

Melatonina de asemenea, poate crește efectul sedativ al depresivelor sistemului nervos central și poate diminua eficacitatea terapiei imunosupresoare și a medicamentelor pentru epilepsie.

Conform studiilor, la adulți, doza standard utilizată variază între 1 și 10 mg. În prezent nu există o doză „cea mai bună” definitivă. Se crede că dozele de 30 mg și peste, pot fi dăunătoare. Conform celor care postează recenzii și pe site-urile unde găsiți păreri, doza recomandată este de 1mg, însă este recomandat să începeți cu 0,2 – 0,5 mg. Ca și în cazul altor suplimente și medicamente, doza recomandată poate depinde de greutatea corporală, vârsta și sensibilitate.

Melatonina copii

Nu dati melatonină sau suplimente care conțin acest hormon copiilor mici (sub 3 ani). Copiilor peste 3 ani puteți să le dați doar în cazul în care aveți prescripție de la doctor! Dozele cuprinse între 1 și 5 miligrame (mg) pot provoca convulsii sau alte complicații copiilor mici.

Dacă copilul vostru poate adormi în aproximativ 30 de minute după stingerea luminilor (mai ales când v-ați asigurat că nu s-a uitat la televizor sau nu a stat pe telefon / tabletă cu 1-2 ore înainte), atunci melatonina nu este necesară. În cazul sugarilor, este important ca mama să nu consume cofeină sau alte produse de acest gen. Acestea pot ajunge în laptele matern. Un nou-născut are nevoie de minim 5 zile pentru a elimina efectul cofeinei pe care l-a primit din laptele matern.

În cazul în care doctorul pediatru v-a recomandat melatonină pentru copilul vostru, unul din cele mai bune brand-uri pentru copii este Zarbee’s. Jeleurile de mai jos conțin 1mg de melatonină și sunt recomandate copiilor mai mari de 3 ani.

Zarbee’s, Children’s Sleep cu Melatonina, Natural Berry Flavor, Ages 3+, 50 Gummies

melatonina pentru copii zarbees

Picaturi pentru somn bebelusi

Pot să recomand picături pentru somnul bebelușilor însă nu voi face acest lucru. Nu sunt de acord să dați bebelușilor picături sau pastile. Puteți încerca cu o baie urmată de un masaj cu ulei. Pentru masajul bebelușilor vă recomand brand-ul Badger.

Badger Company, Calming Baby Oil, Chamomile & Calendula with Olive and Jojoba Oils, 4 fl oz (118 ml)

detalii despre uleiul de masaj pentru bebeluși și preț aici

ulei de masaj pentru bebelus

Pastile de somn pentru câini

Dacă aveți un câine super activ, super agitat, așa cum este al meu vă recomand suplimentul Quiet Moments de la NaturVet.

Se întâmplă frecvent ca unii câini să fie super agitați, în special la rasele de câini mici, doar știți zicala, mic și al dracu :), ei bine, sunt sigur că v-ați gândit la un moment dat să-i dați pastile de somn, în special dacă stă treaz noaptea și face gălăgie.

Iherb, magazinul online de unde mă aprovizionez, are la vânzare și astfel de suplimente.

NaturVet, Quiet Moments, Calming Aid Plus Melatonin, 240 Soft Chews, 18.6 oz (528 g). Pret si mai multe detalii pe acest link

Melatonina caini

Dacă vă gândiți să luați suplimente de melatonină, adresați-vă mai întâi medicului de familie sau medicului specialist – mai ales dacă aveți afecțiuni de sănătate. Doar un medic vă poate ajuta să determinați dacă melatonina este potrivită pentru dumneavoastră.

Cât de mult v-a plăcut acest articol?

Click pe steluțe pentru a vota articolul

Average rating 3.4 / 5. Vote count: 12

Nu există voturi până acum! Fii primul care votează!


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Remus Mohor

Mulțumim că ați ales să accesați proiectul W!K!

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *