13 obiective turistice de top in Albania, activitati si lucruri de facut

10 min


izvoare termale Benja
izvoare termale Benja
4.8
(16)

Pe 30 August 2021, nu cu mult timp in urma, am plecat in Albania pentru a filma un video despre “Cum e sa faci voluntariat intr-un hostel”. Intr-adevar, o experienta unica. Pentru cei care nu au stat intr-un hostel inca, va recomand cu drag.

Calatorind singur, cu un bilet de doar dus, fara a avea un scop in viata, pentru o perioada limita, este ceea ce va poate schimba viata. Am stat in peste 100 de hosteluri diferite in viata mea si simt ca nu este indeajuns.

Motivul principal care m-a dus in Albania, dupa cum am si precizat, a fost pentru a filma un documentar despre viata ca voluntar intr-un hostel, si va invit cu drag sa-l urmariti.

Dar acest articol nu este despre hosteluri sau voluntariat. Este despre o tara minunata, care, din nefericire, am plecat cu o idee gresita despre ea. Asa cum multi altii au o parere gresita despre Romania…

Albania este o tara mica, cu o populatie de sub 3 miloane de locuitori. Ca si suprafata, o puteti traversa cu masina in 6-8 ore.

Am plecat cu gandul de a petrece 2-3 saptamani, timp in care sa termin filmarile si editarea, insa am ramas pentru 6 saptamani. Este o tara cu oameni adorabili si primitori, cu o istorie bogata, plina de cultura, site-uri UNESCO, traditii si mancaruri asemanatoare Romaniei.

Fara sa mai pierdem timpul, haideti sa vedem care sunt cele mai bune atractii turistice, lucruri de facut si locuri de vizitat in Albania.

1. Hiking Theth spre Valbona

Hiking Theth spre Valbona
Hiking Theth spre Valbona

Hike-ul dintre Theth si Valbona, parte al renumitului traseu “Peak of the Balkans”, este unul dintre motivele principale pentru care backpackerii ajung in Albania. Este un traseu fermecator, cu o distanta de parcus de aproape 18 km. Am reusit sa fac acest traseu in 7 ore, cu pauze de masa, bere si foto/video.

Acest traseu este o aventura deosebita si o experienta unica. Se poate parcurge din doua directii. Va rog sa nu ma intrebari care directie este mai buna deoarece nu stiu raspunsul. Am auzit pareri impartite.

Ca sa ajungeti in Theth, trebuie sa veniti din Shkoder. Distanta este de 75km iar cu masina nu faceti mai mult de 2 ore.

Este o singura cursa dinspre Shkoder spre Theth, la 7 dimineata, pe care am ratat-o, asa ca m-am decis sa fac autostopul. Mi-a luat aproape 4 ore sa ajung, dar totul bine 🙂 Am fost cazat intr-un loc de vis, cu o vedere impresionanta.

Dupa cum spuneam, doua directii. Theth spre Valbona sau Valbona spre Theth. Traseul este acelasi. Daca plecati din Theth, va trebui sa urcati aproape 3 ore pana ajungeti la jumatatea drumului, care se intampla sa fie si cel mai inalt varf montan.

Pe drum veti intalni foarte multi backpackeri, acest traseu fiind foarte popular. Din Valbona, ca sa va intoarceti in Shkoder, va trebui sa luati un microbuz, feribot si iar microbuz. In total 7 ore, si 2200 LEK, circa 90 lei.

2. Blue Eye, Saranda (Ochiul Albastru)

Blue Eye Saranda
Blue Eye Saranda

Inainte de a incepe descrierea, va rog sa luati aminte ca sunt doua “Blue Eye”. Unul in nordul tarii, iar celalalt in apropiere de Saranda. Ca sa ajungeti la “Blue Eye” (Saranda) va trebui sa inchiriati o masina sau sa luati un microbuz.

Eu am condus masina unei colege voluntare din hostel, insa “Ochiul Albastru” (stiu, ciudata traducere) este pe ruta dintre Saranda si Gjirokaster. Microbuzul nu va lasa exact acolo, deoarece de la soseaua principala mai sunt undeva la 2 km de mers pe jos.

Intrarea va costa 50 LEK de persoana si 100 LEK, parcarea pentru automobil. (1 EURO = 122 LEK).

Acesta este un obiectiv foarte turistic, poate cel mai turistic loc din intreaga Albanie. Va sfatuiesc sa ajungeti foarte dimineata sau foarte tarziu deoarece va fi foarte aglomerat si daca doriti sa faceti poze va fi imposibil sa nu aveti si alti turisti in pozele voastre.

Ochiul Albastru din Saranda, Albania este un loc deosebit. Motivul pentru care se numeste asa este simplul fapt ca se aseamana perfect cu un ochi albastru, intr-o mare de apa verde. Apa cristalina va da posibilitatea sa vedeti rocile si vegetatia scufundate foarte adanc.

Se crede ca adancimea este de peste 50 de metri, desi nici un scafandru nu a reusit sa ajunga pana la fundul acestei fantani naturale.

Apa este foarte rece si scaldatul si sariturile sunt interzise, cu semne peste tot, insa multa lume se aventureaza sa sara in apa, inclusiv eu.

Un ultim tip, apa este foarte rece, daca decideti sa intrati in apa, aduceti un prosop cu voi. Temperatura apei variaza intre 8-10 °C chiar si pe timpul verii. Este probabil cea mai rece apa in care am intrat vreodata.

Daca doriti sa mancati sau sa serviti o bere rece, este un restaurant chiar pe malul apei.

3. Blue Eye, Theth (Ochiul Albastru)

Blue Eye Theth
Blue Eye Theth

Da, dupa cum spuneam mai devreme, sunt doi “ochi albastri”. Ca sa ajungeti la cel din nord va trebui sa ajungeti in Theth, locul din care se pleaca pentru hike-ul spre Valbona. Din sat, aveti doua optiuni de traseu.

O drumetie de 11 km care se parcurge in aproximativ 3 ore, deci 6 ore in total, la care se adauga timpul petrecut acolo.

Cealalta optiune este sa inchiriati un autoturism din sat care va lasa la vreo 40 de minute departare, mers pe jos, de “Blue Eye”.

Eu am ales mersul pe jos in intregime, este un traseu excelent, perfect chiar si pentru lunile mai fierbinti, iunie si august, deoarece cea mai mare parte a traseului se face prin padure, unde sunteti acoperiti de razele de soare.

Acest “Blue Eye” este mai diferit fata de cel din Saranda. Arata ca o laguna, intr-o combinatie de culori, albastru si verde. La capatul acesteia se afla si o mica cascada iar scaldatul si sariturile sunt permise. Sau cel putin nu sunt semne care sa indice contrariul.

Eu personal am sarit si in aceasta laguna minunata, si va pot spune ca apa este chiar mai rece decat cea din Saranda cu cateva grade. La 10 secunde dupa ce am intrat, corpul a intrat in soc si numai puteam respira, si nu sunt vreun sensibil 🙂 Am petrecut cam o ora in acest loc si am fost singurul care a intrat in apa.

Daca doriti sa serviti ceva, urcati pe scara de lemn iar in capatul acesteia se afla un mic restaurant local unde puteti comanda bauturi si mancare.

4. Vizitati Castelul Berat

 

Castelul Berat
Castelul Berat

Berat, un orasel cultural din Albania, a intrat in patrimoniul UNESCO in 2005. Alaturi de Gjirokaster, Berat ofera un exemplu rar de creatii arhitecturale si influente culturale ale imperiului Otoman. Este o atractie turistica deosebita!

Sunt multe locuri de vizitat si de vazut in Berat, printre care se numara Muzeul National Etnografic, Biserica Sfanta Treime, cateva moschee, insa cel mai important obiectiv turistic in Berat este Castelul Berat (Berat Castle).

Castelul Berat este situat in varful unui deal si ofera o panorama superba a orasului si a muntilor din imprejurime. Este locul perfect pentru o sedinta foto.

Acesta dateaza din anul 200 (I.HR), cand a fost ars in intregime de catre Imperiul Roman, insa a fost reconstruit in secolele urmatoare. Insa eu nu sunt aici pentru lectia de istorie, asa ca va suferez sa vizitati muzeul din interiorul castelului pentru a afla importanta si istoria completa a acestei fortarete.

Pentru a intra in castel va trebui sa achitati pretul biletului in valoare de 300 LEK.

5. Vizitati Castelul Gjirokaster

Castelul Gjirokaster Albania
Castelul Gjirokaster Albania

Alaturi de oraselul Berat, Gjirokaster (Gjirokastra) a intrat in patrimoniul UNESCO in acelasi an, 2005. Cumva, aceste doua orasele sunt similare. Nu sunt orase cunoscute pentru viata de noapte, ci pentru istoria si cultura lor bogata.

Cele mai multe persoane va recomanda sa petreceti maxim doua zile in Gjirokaster, insa mie mi-a placut foarte mult, si am stat 4 zile. In afara de castel si “The Cold War Tunnel” (Tunelul Razboiului Rece) nu sunt multe alte obiective turistice majore.

Exact ca si in Berat, fortareata se afla in varful dealului, si daca ajungeti cu microbuzul din Saranda sau Berat/Tirana, aveti de urcat pe deal cam 30 de minute de mers pe jos. Daca veniti cu masina personala, atunci aveti posibilitatea sa scurtati acest traseu.

Pretul biletului pentru castelul din Gjirokaster este de 400 LEK si optional, inca 200 LEK pentru a vizita Muzeul de Arme si inchisoarea din interiorul castelului. Va asigur ca se merita!

6. Plimbare cu feribotul pe Lacul Komani

Lacul Komani
Lacul Komani

Peisajul pe care il puteti observa cu o plimbare pe lacul Komani este probabil unul dintre cele mai frumoase experiente din lume. Si nu exagerez.

Puteti lua feribotul din doua directii, Koman-Fierze si Fierze-Koman. Pretul tichetului este de 800LEK si cursa dureaza undeva peste doua ore. Este un singur feribot pentru fiecare directie pe zi, asa ca asigurati-va ca nu il ratati.
Koman – Fierzi 09 : 00
Fierzi – Koman 13 : 00

Daca v-ati decis deja sa faceti drumetie pe traseul Theth – Valbona sau Valbona – Theth, atunci cu siguranta va trebui sa folositi feribotul, pentru ca este singura cale de acces. Daca nu, va trebui sa ajungeti din Shkoder cu microbuzul sau masina personala.

Feribotul se deplaseaza cu o viteza foarte mica, pentru ca alaturi de persoane, transporta si autoturisme, asa ca veti putea savura un peisaj unic si o liniste profunda.

7. Conduceti de-a lungul coastei albaneze

traseu de-a lungul coastei albaneze
traseu de-a lungul coastei albaneze

Daca nu aveti masina personala sau din oricare alte motive nu doriti sa veniti cu ea, atunci ar fi bine sa inchiriati o masina. Coasta albaneza, cunoscuta ca si Riviera Albaneza (Albanian Riviera), este un traseu care se intinde pe o distanta de 125 km, intre Saranda si Vlore.

Conducand pe acest traseu va ofera posibilitatea de a admira ceea ce Albania ofera cel mai mult, un peisaj incantator. Iar daca va placeti sa conduceti pe serpentine, ca si mie de altfel, atunci pregatiti-va de drum.

In functie de directia din care veniti, veti putea observa Marea Adriatica si plaje amenajate cu umbrelute din lemn si stuf, perfecte pentru relaxare si, de ce nu, o bere rece, pentru pasageri 🙂

8. Participa la un “Free Walking Tour”

free walking tour
free walking tour

Afla mai multe despre fiecare oras, dar si Albania in general, alaturandu-te unui tur istoric si cultural. Daca nu stiti cum functioneaza, este foarte simplu.

In cele mai multe orase se organizeaza zilnic aceste tururi gratuite. Bineinteles, se numeste tur gratuit, insa la sfarsit va trebui sa oferiti bacsis pentru ghidul turistic. Cat? Cat puteti si/sau doriti, oriunde intre 5-10 euro este mai mult decat suficient.

De obicei, un astfel de tur tine intre o ora si jumatate si doua ore, si nici nu va puteti imagina cate lucruri noi aflati. Aceste tururi ofera informatii despre istorie, cultura si traditii in general, insa puteti intreba orice doriti. Si cu aceasta ocazie veti putea vizita si cele mai importante obiective turistice din acel oras.

Eu am participat in Tirana la un tur gratuit si va pot spune ca s-a meritat complet. Chiar incurajez aceste tururi. In plus, daca calatoriti singur, este un prilej de a va face prieteni noi.

9. Relaxeaza-te pe Plaja Filikuri

Plaja Filikuri Albania
Plaja Filikuri Albania

Sunt foarte multe plaje frumoase pe Riviera Albaneza, insa va sugerez aceasta plaja deoarece este bine ascunsa si dificil de ajuns. Aceasta se afla in Himara (Himarë), intre plajele Potam si Llaman.

Se ajunge destul de greu, cu o drumetie de 20 de minute dupa ce parcati masina, si care se incheie cu o coborare pe versantul unei stanci.

Este o coborare foarte periculoasa si va trebui sa va folositi de o sfoara, pe care o veti gasi acolo. Urcarea este la fel de periculoasa, dar posibila pentru oricine cu o conditie sportiva medie.

Nu coborati/urcati in papuci sau in picioarele goale. Va trebui sa aduceti adidasi sau incaltari potrivite.

Insa odata ce ajungeti acolo, veti avea libertatea de a face naturism (nudism), deoarece aceasta plaja este cunoscuta pentru asa ceva, insa nu e obligatoriu.

Este o plaja destul de mica, intre versantii unor munti, iar daca doriti sa cititi o carte in liniste, nu am gasit un loc mai potrivit pana acum.

Datorita faptului ca este o plaja foarte izolata, sunt foarte putini turisti sau localnici care vin aici, asa ca bucurati-va de ea. Am mers doua zile la rand si nu am fost mai mult de 10 persoane pe toata plaja.

10. Incearca mancarea traditionala albaneza

mancare traditionala albaneza
mancare traditionala albaneza

O sa va placa cu siguranta. Desi mancarea albaneza are influente puternice din gastronomia italiana si greceasca, mi s-a parut asemanatoare cu mancarea traditionala romaneasca.

De fapt, in aproape toate meniurile pe care le-am vazut, foarte multe retete traditionale sunt foarte similare cu cele romanesti, dar sub nume diferite.

In aproape orice restaurant traditional veti putea gasi mancaruri ca musaca, ciorbe, tocanite, mixuri de fripturi cu cartofi prajiti, dar si pizza, paste si salate. Si bineinteles, multe fructe de mare si preparate din peste.

Va sfatuiesc sa incercati renumitul “byrek”, o placinta umpluta cu diferite ingrediente, printre care spanac, branza sau carne.

11. Degustare de vin la crame

 

Sunt un mare fan al vinului si este o experienta placuta sa vizitezi o crama. In functie de pachetul ales, vi se face un tur al cramei si veti invata despre istoria cramei si cum se pregateste vinul.

Cele mai multe vinarii le veti gasi pe langa Berat si puteti achizitiona aceste tururi online sau va puteti duce direct la crama. Din ce am inteles de la alti turisti, cele mai bune vinarii sunt “​​Alpeta Agroturism & Winery” si ”Nurellari Winery”.

Eu nu am ajuns la niciuna dintre aceste doua, insa am vizitat “Cobo Winery”. Nu o sa va spun detalii despre tur pentru ca nu doresc sa va stric surpriza.

12. Incearca izvoarele termale “Benja”

izvoare termale Benja
izvoare termale Benja

Izvoarele termale de la Benja sunt printre cele mai bune lucruri de facut cand calatoriti in Albania. Daca afara este o zi racoroasa, aceste izvoare ofera o placere si mai deosebita.

Se spune ca aceste izvoare termale au si proprietati de vindecare, insa nu va pot garanta acest lucru.

Ca sa ajungeti aici va trebui sa parcurgeti o distanta de 13 km din centrul orasului Permet. Daca veniti cu masina, parcarea va costa 200 LEK.

Sa va aduceti mancare si bauturi. Veti putea gasi cafenele si localnici care vand ceaiuri si snacksuri, insa nu e nici un restaurant in zona.

Apa contine sulf iar mirosul in zona este foarte puternic.

13. Viziteaza plajele din Ksamil

plaja Ksamil Albania
plaja Ksamil Albania

Ksamil este un satuc in sudul Albaniei, nu foarte departe de Saranda. Aici veti gasi plaje cu o priveliste minunata, ape cristaline si nisip alb, ceea ce o face cea mai buna locatie din Albania pentru o sesiune de bronz.

Ca sa ajungeti aici aveti nevoie de automobil sau sa luati autobuzul din Saranda. Acesta costa 100 LEK, face undeva la 30-40 de minute si il puteti lua din centrul Sarandei la fiecare ora fixa.

In Ksamil veti putea alege ce plaja doriti, in functie de preferinta. Linistita sau galagioasa, cu nisip sau pietre si scoici, aglomerate sau izolate, este pe placul fiecaruia.

Majoriatea plajelor din Ksamil sunt administrate de restaurantele locale, insa bine organizate.
—–-

Dupa cum vedeti, Albania este o tara generoasa cu multe obiective turistice, atat pentru cei interesati de istorie si cultura, cat si pentru fanaticii vietii de noapte. Daca vizitati capitala Albaniei – Tirana – un oras nu foarte mare, veti gasi cluburi de noapte pline in fiecare zi, fie ca e weekend sau mijlocul saptamanii.

Daca doriti sa experimentati orase culturale si patrimonii UNESCO, atunci Berat si Gjirokaster este locul unde trebuie sa ajungeti.

Sau intr-o zi fierbinte de vara va puteti relaxa pe oricare dintre multiplele plaje de pe coasta albaneza, recomandarile fiind Ksamil, Himare si plaja Gjipe.

copyright editorial credit pentru imagini: Catalin Geangos / Travel Trained

Cât de mult v-a plăcut acest articol?

Click pe steluțe pentru a vota articolul

Average rating 4.8 / 5. Vote count: 16

Nu există voturi până acum! Fii primul care votează!

Comentarii

comentarii


Catalin Geangos
​​Catalin Geangos fondatorul si editorul blogului de calatorii TravelTrained care se concentrează in principal pe viata de noapte, excursii si tururi, resorturi pe plaja si hosteluri in timp ce calatoreste in Asia de Sud-Est. In ultimii 6 ani, acesta a calatorit in peste 35 de tari diferite. Urmareste-l pe: Instagram Pinterest Facebook Youtube Twitter

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *