Chiar inainte de a ma gandi sa scriu acest articol, am facut un mic research sa vad ce alte articole informative despre experienta de a fi voluntar intr-un hostel se gasesc pe Google, insa doar 2-3 rezultate au aparut.
In ultimii ani am calatorit in aproape 40 de tari diferite. Din pacate, doar de doua ori mi s-a intamplat sa intalnesc romani in hosteluri. O data a fost in Myanmar, o tanara doctorita romanca statea chiar in patul de deasupra iar cealalta data, acum cateva saptamani intr-un hostel in Zagreb, unde o tipa lucra pe o pozitie de voluntar.
Imi pare sincer foarte rau sa stiu ca acest fenomen nu este dezvoltat si in Romania. Compatriotii nostri au o gandire mult diferita. Cand este vorba de vacanta isi cheltuie toate economiile pe un sejur de 1-3 saptamani, undeva fitza sa fie, apoi inapoi la munca.
Tocmai de aceea, daca decideti sa stati intr-un hostel, si va implor, faceti asta, extrem de rar se intampla sa intalniti si alti romani. De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, sunt mai multe sanse sa castigati la loterie decat sa intalniti romani in hosteluri.
Dar pana la urma, de ce ar trebui sa incercati un hostel in care sa impartiti camera si cu alte persoane, in loc sa stati intr-un resort de lux?
Raspunsul este pe cat de simplu pe atat de emotionant. In viata trebuie sa incercati experiente noi, iar aceasta este unicata.
Veti intalni oameni noi din toate colturile lumii, veti impartasi experiente impreuna, calatoriti impreuna, petreceti impreuna si veti avea prieteni si cunostinte in orice colt al lumii, pe care ii puteti vizita ani mai tarziu.
Facand voluntariat intr-un hostel veti putea economisi mai multi bani si sa calatoriti mai mult timp. Despre cat veti economisi, cat si ce lucrati, vom discuta imediat.
Haideti sa vedem, pas cu pas, cum puteti gasi pozitii de voluntariat si ce implica.
Cum sa obtii un post de voluntariat intr-un hostel
Puteti obtine o pozitie prin mai multe metode. Una este sa va cazati la un hostel iar dupa 1-3 zile sa intrebati daca accepta voluntari si daca au vreo pozitie disponibila.
Deasemenea, puteti sa trimiteti e-mailuri la hosteluri in care sa-i intrebati daca accepta voluntari si care sunt conditiile. Cateodata veti primi raspuns, insa de cele mai multe ori nu.
Cel mai usor este sa aplicati online. Sunt cateva site-uri unde veti gasi mii de pozitii disponibile. Printre ele se numara Worldpackers, Hosteleer si Hostel Jobs. Insa, dupa parerea mea si a altor mii de backpackeri si budget traveleri, Workaway este cel mai bun website.
Licenta de membru va costa 39 Euro pe an, timp in care veti putea aplica si face orice tip de voluntariat. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa creati un cont, editati profilul si sa aplicati pentru ce pozitie doriti.
Dupa ce primiti raspunsul de confirmare, va pregatiti bagajele catre o experienta unica in viata.
Cati bani economisesc ca voluntar intr-un hostel
Cati bani puneti deoparte conteaza foarte mult de tara in care lucrati. In unele tari puteti salva $50 pe zi – cam atat costa cazarea intr-un hostel in Statele Unite si chiar mai mult in Australia.
In alte tari, $10-$20 pe zi. Sau putem merge la cealalta extrema, in Sud Estul Asiei veti gasi hosteluri si cu $4-5 pe noapte, mic dejun inclus.
Nu pot spune exact cat veti economisi, dar oriunde intre $150 si $1500, lunar.
Dar, voluntarii din orice hostel au pret redus la bauturi si, in cazul in care hostelul are si bucatarie, discount la preparate. Deci, se adauga si aceste lucruri.
Pe langa toate aceste discounturi, daca hostelul in care lucrati ofera diverse tururi si activitati, care in mod normal ar fi trebuit sa platiti ca si client, in cele mai multe cazuri sunt gratuite, in functie de disponibilitate.
Care sunt sarcinile zilnice pentru un voluntar într-un hostel
Voluntarii intr-un hostel lucreaza in medie 20 de ore pe saptamana. Sarcinile sunt diferite, in functie de necesitatea fiecarui hostel.
Spre exemplu, in Tailanda eram “party leader”, si tot ce faceam era sa socializez cu oaspetii, sa bem si sa-i fac sa cumpere bauturi de la bar, sa organizez jocuri de baut si apoi sa-i duc in barurile partnere si alte cluburi.
In cadrul ultimei pozitii de voluntar in Albania, erau 4 ture diferite.
- 7-11 am. In tura de dimineata, trebuia sa fac curat in toalete si sa scot micul dejun la ora 08:00, sa-l pun la loc la ora 10:00, sa curat prin bucatarie si cam atat.
- 11-3 pm. Aceasta era tura cea mai grea. Intotdeauna erau 2 voluntari care sa lucreze in acest interval orar. Printre activitati se numara inlocuirea lenjeriei pentru oaspetii care s-au decazat, intretinerea curateniei in camere si in bai, adaugarea lenjeriilor de pat in masina de spalat, apoi uscarea si impaturirea lor.
- 3-7 pm. Aceasta tura mi se parea ca nu este foarte stabilita. In mod normal trebuiau verificate toatele sa fie curate, intretinerea curateniei generale si completarea sarcinilor turei precedente in cazul in care acestia nu au avut timp sa termine toate atributiile
- 7-11 pm. Tura de seara era cunoscuta ca si “drinking shift” deoarece, pe langa verificarea ocazionala a bailor, trebuia sa vindem alcool la bar, socializam si sa bem cu oaspetii. Bineinteles, nu va obliga nimeni sa consumati alcool, dar toata lumea o face, in special intr-un “party hostel”, ca acela in care am lucrat eu.
Fiecare hostel are o politica diferita, asa ca incercati sa gasiti ceea ce va avantajeaza. Unii cauta voluntari pe social media, altii pentru picturi interioare, mentenanta generala, sau pentru fotografi si videografi, asa cum am lucrat la un hostel in Zagreb.
Cat dureaza un angajament de voluntariat
Nu este un raspuns standard. De cele mai multe ori hostelurile doresc ca voluntarii sa ramana pe o perioada cat mai indelungata.
Si este normal sa se intample asa. Nimeni nu doreste sa invete in fiecare saptamana un voluntar, asa ca, cele mai multe hosteluri cer o perioada de comitere de minim 3 saptamani.
Asa cum am zis, nu este standard. Unii vor accepta doar o saptamana, dar acest lucru se intampla destul de rar.
Insa nimic nu va impiedica sa plecati mai devreme. Insa riscati sa primiti feedback negativ care va afecteaza ratingul si asa veti avea sanse mai mici sa primiti o pozitie ulterior.
Este distractiv sa lucrezi intr-un “party hostel”?
Raspunsul simplu este ca da.
Party hostelurile sunt destinate calatorilor care doresc sa experimenteze viata de noapte si sa socializeze cu alti voluntari si oaspeti. In aceste hosteluri se organizeaza frecvent jocuri ce implica alcool, petreceri, “pub crawls”, campionate de beerpong si iesiri in baruri si cluburi.
Din acest motiv, veti gasi prieteni care isi doresc sa iasa si sa exploreze impreuna.
Motivul pentru care am fost in Albania sa fac voluntariat a fost acela ca am dorit sa fac un video pentru Youtube in care am prezentat experienta completa. Il puteti viziona accesand https://www.youtube.com/watch?v=N7Ed1KYMzN8 .
Daca urmariti video-ul, veti observa ca eram foarte multi voluntari si oaspeti care ieseam si petreceam impreuna in fiecare zi. La acel moment eram 10 voluntari din tari diferite precum Anglia, Scotia, Argentina, Chile, Turcia, Germania si Australia. In acest lucru consta de fapt frumusetea de a fi voluntar. Veti intalni persoane din toate colturile lumii cu care veti construi relatii de lunga durata.
Exista si o diferenta dintre a fi oaspete sau voluntar intr-un hostel din punct de vedere al relatiilor sociale. De obicei, voluntarii au un cerc mai restrans iar prieteniile dintre acestia sunt mai puternice. Si este normal, pentru ca oaspetii vin si pleaca dupa cateva nopti, insa voluntarii vor fi acolo pentru saptamani sau luni, timp in care relatiile vor deveni mai puternice.
Ce fac voluntarii in zilele libere
De obicei, se relaxeaza. Insa cel mai indicat este sa descoperiti locurile din apropiere. In experientele anterioare am observat ca marea majoritatea a voluntarilor in timpul liber stateau doar in hostel. Si acest lucru are o influenta indirecta din cauza petrecerilor, care te obosesc pe termen lung…
Insa am reusit sa vizitez orasele din apropiere, cateva site-uri UNESCO si atractii turistice, m-am plimbat cu feribotul, am stat zile la rand pe plaja si asa am marcat cateva dintre cele mai bune obiective turistice din Albania.
Daca va hotarati sa incercati aceasta experienta de a lucra in schimbul cazarii si al micului dejun intr-un hostel, va sfatuiesc sa vizitati cat de mult posibil si sa participati la “free walking tours” – unde veti invata despre cultura si istoria fiecarei tari.
Voluntariatul va poate schimba viata si imbunatati aptitudinile
Voluntariatul intr-un hostel mi-a imbunatatit abilitatile in multe domenii, unul dintre ele fiind in bucatarie. Mi-am facut prieteni din toate colturile lumii care m-au invatat despre gastronomia din tara lor. Acum sunt capabil sa pregatesc tot felul de retete traditionale din multe tari.
Daca nu vorbiti deja limba engleza fluent, veti ajunge sa faceti asta. Limba oficiala in orice hostel din lume este engleza, si veti vorbi atat de mult incat va deveni prima limba vorbita.
De asemenea, veti dobandi noi abilitati in menaj, receptie, bar, serviciu pentru clienti, si, in cele din urma, cum sa conduceti un hostel.
—––-
In general, pe masura ce creati noi relatii si explorati locuri si culturi diferite, fara sa realizati va imbunatatiti aptitudinile profesionale si sociale in acelasi timp.
Veti trai experiente si clipe de neuitat in compania calatorilor de pretutindeni si va veti bucura de nenumarate aventuri. Peste ani veti regreta doar lucrurile pe care nu le-ati facut….
0 Comments