Noul impozit pe castiguri la jocurile de noroc. Ce se intampla la 1 August 2022

4 min


taxa jocuri de noroc 1 august
3.7
(3)

Deși meseria mea de bază este *”marketolog” în industria jocurilor de noroc (*cum zicea fostul meu șef de la Favbet), nu pot să nu mă uit cu o oarecare ură la această industrie. Mă uit cu ură și deznădejde, deoarece știu câte familii distruge acest flagel denumit jocuri de noroc.

În acest articol voi scrie despre noul impozit pe câștigurile rezultate la jocurile de noroc, dar voi include și strigătul meu de neputință față de faptul că nu se i-au măsuri concrete pentru a se limita publicitatea pe televiziuni și în stadioane.

Impozit jocuri de noroc 1 August 2022

De la 1 August  2022 se modifică grila de impozitare pentru câștigurile obținute la jocurile de noroc, astfel că vom avea următoarele

  • Câștiguri până la 10.000 de lei | impozit 3% din câștig
  • Câștiguri între 10.001 RON – 66.750 RON | impozit 300 RON+ 20% pentru ce depășește 10.000 RON
  • Câștiguri peste 66.750 RON | impozit 11.650 RON + 40% pentru ce depășește 66.750 RON

Daca la casele de pariuri landbase – cele de cartier, jucătorii nu vor avea posibilitatea de „fenta” impozitul pe câștigul rezultat, la casele și cazinourile online, jucătorii vor plăti impozit doar la retragere. Prezenta modificare legislativă care va intra în vigoare la 1 August 2022, va fi un pic în favoarea caselor și a cazinourilor online.

Astfel, un jucător din online,  va putea retrage eșalonat câștigurile, de exemplu, dacă are un câștig de 30.000 de lei, va putea scoate banii în 3 tranșe de câte 9999 lei fiecare, rezultând astfel un impozit de doar 3%.

Taxa 5% pentru promovarea jocurilor de noroc la TV

Conform textului publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 716 din 15 iulie 2022, referitor la ordonanţa nr. 15/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009, taxa de promovare a activităţilor de jocuri de noroc reprezintă 5% din valoarea contractelor de publicitate menţionate la alin. (2).

La aliniatul 2 al textului de lege se specifică

Contractele având ca obiect promovarea mărcilor, platformelor, aplicaţiilor sau activităţilor de jocuri de noroc prin amplasarea mesajelor publicitare în localităţi şi pe drumurile publice sau prin intermediul unui serviciu de televiziune, precum şi orice act prin care se modifică valoarea contractului vor fi comunicate Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc de către organizatorul de jocuri de noroc în termen de 5 zile lucrătoare de la data încheierii. Nu intră sub incidenţa prezentului articol contractele încheiate de organizatorii de jocuri de noroc cu entităţile sau federaţiile sportive, care prevăd în sarcina acestora din urmă obligaţia de promovare în incinta stadioanelor sau a sălilor de sport.

Textul mi se pare o portiță prin care se va eluda prezenta lege. Adică, nu intră sub incidenţa prezentului articol contractele încheiate de organizatorii de jocuri de noroc cu entităţile sau federaţiile sportive, care prevăd în sarcina acestora din urmă obligaţia de promovare în incinta stadioanelor sau a sălilor de sport.

Prin acest text înțeleg că vor fi scutite contractele cu echipele de fotbal (am pus acest exemplu, deoarece de aici vin cei mai mulți bani). Nu cred că ar fi renunțat la contracte casele de pariuri online pentru un amărât de 5%. Din punctul meu de vedere, acest mic artificiu din lege va reduce semnificativ sumele aduse la bugetul statului.

Au crescut și taxele pentru operatorii de jocuri, cele de licență clasa 1 și clasa a 2-a, inclusiv pentru afiliați. Taxa pentru afiliați va fi de 9500 de euro pe an

Așa numita taxă pe videoloterie – VLT, va fi de 3%. Taxa va fi aplicată asupra venitului din jocurile de noroc ale operatorului licenţiat. Taxa se virează în totalitate la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare pentru luna anterioară.

Propunere legislativă pe segmentul jocuri de noroc din partea wiki.ro

Știu că jucătorii mă vor înjura, așa cum au făcut-o și în alte rânduri, însă consider că ar trebui introdus un cod unic de jucător (precum codul EORI), iar impozitarea să se realizeze pe diferența rezultată între depuneri și retrageri. În plus, ANAF va putea cere în cazul în care un jucător pierde foarte mulți bani, sursa acestor fonduri. Efectiv, cu acest cod unic al fiecărui jucător, va exista o evidență clară a sumelor și a câștigurilor rezultate pentru fiecare persoană în parte.

Din puctul meu de vedere ca jucător, consider că actuala legislație este neconformă cu protecția jucătorilor în fața expansiunii caselor de pariuri și a cazinourilor. Nu se face nimic pentru protejarea minorilor, iar faptul că loteria română, prin agențiile loto stradale continuă să ignore cele mai de bază reguli de protecție a minorilor și lasă la vederea generală (să se vadă din stradă) așa zisele video sloturi, mă mâhnește profund.

Românii pierd bani foarte mulți la jocurile de noroc. De aici și interesul companiilor de a impozita cât mai puțin și de a găsi portițe pentru jucători.

Concluzie

De la 1 August, legea pricind inmpozitarea câștigurilor la pariuri, cazinouri, loto și alte jocuri de noroc, va suferi modificări majore. Cei 3% impozit minim garantat statului român va aduce cu siguranță mai mulți bani la buget. Dar de ce statul nu folosește real acești bani pentru a contracara promovarea agresivă a caselor de pariuri și a cazinourilor, mă depășește.

ANAF ar trebui să trimită controale regulat în sălile de jocuri pentru a verifica identitatea jucătorilor și pentru a verifica dacă aceștia au surse de venit, de aceea propunerea privind introducerea unui cod unic de identificare a jucătorilor pentru impozitare, precum codul EORI, mi se pare important. În rest, să știți că și eu sunt un jucător la fel ca și voi, însă eu am lucrat și în tabăra adversă.

Să știți că scopul oricărui cazinou online este de a face profit și de a face jucătorii să piardă. Deoarece jucătorii nu au o conduită responsabilă în ce privește un bankroll management corect, majoritatea dintre aceștia pierd. Sunt foarte puțini jucători care câștigă, iar dacă câștigați regulat, o să vedeți că, casele de pariuri online și cazinourile se vor folosi de termeni și condiții ca să vă închidă contul.

Despre termenii și condițiile ascunse vom vorbi însă într-un alt articol. Mult succes!

Cât de mult v-a plăcut acest articol?

Click pe steluțe pentru a vota articolul

Average rating 3.7 / 5. Vote count: 3

Nu există voturi până acum! Fii primul care votează!

Comentarii

comentarii


Remus Mohor

Mulțumim că ați ales să accesați proiectul W!K!

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *