Ajuta si tu la reabilitarea bisericii ortodoxe din satul Ady Endre

4 min


biserica-ortodoxa-sfintii-mihail-si-gavriil-din-ady-endre
5
(1)

Biserica ortodoxă cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din satul Ady Endre are nevoie de ajutorul nostru!

În general „nu sunt prea dus la biserică” și recunosc că nici mare credincios nu sunt. Totuși ceva m-a atras în strigătul de ajutor al lui Vinț Georgel-Andrei. Acesta a scris acum ceva timp pe pagina lui de facebook despre ajutorul pe care biserica construită în anul 1901 îl are nevoie pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare.

Mulți știu că sunteți poate împotriva conducătorilor bisericii sau a popilor / preoților. Comuniștii au fost cei care au subminat încrederea în biserică și au întors poporul de la credință.

Lucrurile nu au stat mereu așa, preoții ortodocși fiind cei care au menținut legătura cu poporul român și ei au fost cei care pe vremuri erau aveau grijă să îndrume oamenii, atât în calea spirituală, cât și în cea fizică.

M-am apucat recent să scriu un articol despre renumitul folclorist şi preot Gheorghe Dumitrescu-Bistriţa, probabil unul din cei mai importanți oameni ai secolului trecut, preot care a reușit să culeagă și să publice în revista Izvorașul, cântece, balade sau doinele poporului român. El a fost acela care, cu ajutorul lui Dumnezeu, a reușit să salveze o parte din tezaurul cultural național.

Merită să întoarcem și noi ca răsplată, dacă nu în numele unor preoți actuali, măcar în numele celor care s-au jertfit, au păstrat și au transmis mai departe cunoștințele și învățăturile neamului românesc.

Postarea lui Vinț Georgel-Andrei pe pagina de facebook

Bună seara. Sunt un fiu al satului meu natal Ady Endre, din județul Satu Mare. De ceva timp ne chinuim să finalizăm lucrările de reabilitare a Bisericii din localitate.

Cu multă trudă și eforturile susținute ale enoriașilor au fost finalizate o parte din lucrările de renovare interioară dar acum lucrările sunt în impas. Mai trebuiesc finalizate unele lucrări în interior dar și în exterior. Desigur autoritățile nu au bani (lipsă de fonduri) deci toată baza rămâne în cele 20 de familii ce alcătuiesc parohia Ady Endre. Știm că acum este o situație mai delicată cu pandemia…dar cine poate să ne ajute cu orice sumă, oricât de mică („Dar din dar se face Rai”) este binevenită .

Voi atașa câteva poze iar la final și numărul de cont al parohiei împreună cu persoana de contact ( Rus Alina- 0744420735) căreia îi suntem pe deplin recunoscători. Fie ca Bunul Dumnezeu să vă răsplătească înzecit fiecare sacrificiu. Bucurie Sfântă !


Satul Ady Endre este situat în județul Satu-Mare și aparține de comuna Căuaș. În această localitate s-a născut poetul maghiar Ady Endre. La recensământul din 2002, satul avea 177 de suflete.

Comuna Căuaş este situată între Carei şi Tăşnad, pe DN1F, pe malul râului Ier. Comuna se află la o distanță de 15 km de Carei şi 9 km de Tăşnad. Conform recensământului din 2002, populaţia comunei era de 2539 persoane.

  • 54,7% români
  • 40,68%maghiari
  • 4,56% rromi

Comuna Căuaș este cunoscută ca una din zonele în care s-au făcut descoperiri arheologice de mare importanță.

Cele mai vechi urme de locuire datează din neolitic. Cu ocazia introducerii unui cablu de fibră optică în anul 1997, la hotarul localității Ady Endre auc fost descoperite fragmente de vase și un topor din piatră, fapt ce atestă că această zonă a fost locuită încă din cele mai vechi timpuri.

Tot în zonă au fost descoperite și două superbe topoare din bronz, dar și brățări de aur din epoca bronzului.

Satul Ady Endre, numit Mecenţiu este atestat pentru prima dată în scris în anul 1319. În anul 1957, numele satului Mecenţiu a fost transformat în Ady Endre, ca un tribut adus memoriei poetului.

Biserica ortodoxă actuală, cu hramul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil, a fost construită în 1901.

Cea mai valoroasă piesă din mobilierul interior al edificiului de cult este
iconostasul, realizat în secolul al XVIII-lea. Picturile de calitate sunt aşezate într-un cadru din lemn sculptat, decorat cu motive vegetale şi geometrice,
pictat în auriu şi argintiu.

Cont Donații pentru Biserica Ortodoxă Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil

biserica ortodoxa din ady endre cont

CONT Bancar: RO46RNCB0222124391770001 – Parohia Ortodoxă Română Ady Endre. Persoană de contact: Rus Alina -Telefon 0744.420.735

Și dacă te-am convins să faci o mică donație, oricât de mică ar fi ea, îți mulțumim!

Cât de mult v-a plăcut acest articol?

Click pe steluțe pentru a vota articolul

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

Nu există voturi până acum! Fii primul care votează!

Comentarii

comentarii


Remus Mohor

Mulțumim că ați ales să accesați proiectul W!K!

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *