Cine n-a fost încă pe meleagurile hunedorene și n-a vizitat Mănăstirea Prislop, trebuie să își găsească timp să ajungă măcar o dată în viață aici.
Publicitatea enormă a ultimilor ani a adus în atenția românilor personalitatea de excepție a Sfântului Ardealului – marele Arsenie Boca. Se spune că vei simți singur când vine momentul să faci acest pelerinaj la acest așezământ sacru al creștinătății.
- Mănăstirea Prislop și spiritul mereu prezent al marelui Arsenie Boca
- Cum ajungi la Mănăstirea Prislop
- Mănăstirea – atracție pentru pelerini din toate colțurile țării
- Câteva detalii istorice
- Părintele Arsenie Boca și Mănăstirea Prislop
- Despre Arsenie Boca
- Minunile părintelui Arsenie Boca de la Prislop
- Prezicerile părintelui Arsenie Boca
- Sfârșitul lumii prevestit de Arsenie Boca este probabil o profeție care se va îndeplini în timp.
Mănăstirea Prislop și spiritul mereu prezent al marelui Arsenie Boca
Deși o mică mănăstire, azi Mănăstirea Prislop este una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din România. Pelerinajele la Prislop sunt știute de numeroși credincioși ca fiind prilej de înălțare sufletească, momente de reflecție. Minunile care s-au petrecut pe aceste meleaguri i se datorează în mare parte locului cel mai vizitat: mormântul lui Arsenie Boca de la Prislop.
Locașul de cult de la Prislop este situat în apropierea localității Silvașu de Sus. Fiind doar la 30 de kilometri de orașul Hunedoara , am decis să ajung la Prislop și să încerc măcar câteva clipe de rugăciune și evlavie, să mă încarc sufletește cu speranță și iubire, de care avem toți atât de multă nevoie. Haideți cu mine în această călătorie ! Să aflăm mai multe despre Mănăstirea Prislop și despre minunile săvârșite la mormântul lui Arsenie Boca.
Cum ajungi la Mănăstirea Prislop
Cea mai bună variantă să ajungeți la Mănăstirea Prislop este folosind autoturismul. Mănăstirea Prislop este destul de izolată, la capătul DJ687K, dinspre Silvașu de Jos. Puteți să veniți dinspre Hațeg, dacă veniți de la București, veți urma traseul direcția Pitești, Rm. Vâlcea, Tg Jiu, Petroșani.
Spre norocul pelerinilor, astăzi drumul de acces este asfaltat și deci destul de ușor accesibil – mă refer la drumul județean DJ687K.
Cu trenul, este ceva mai dificil de ajuns la Prislop. Mai degrabă încercați cu autocarele. Există numeroase excursii organizate, pentru a duce credincioși să asiste la slujbele mănăstirii. Cu prilejul diferitelor sărbători religioase, se organizează pelerinaje, deci e imposibil să nu găsești o ofertă potrivită.
Mănăstirea – atracție pentru pelerini din toate colțurile țării
Biserica a fost clădită undeva în secolul al XVI-lea de către Sf Nicodim, iar astăzi este declarată monument istoric. Micuță, fără dimensiuni impresionante, această biserică din Prislop este cunoscută de mulți credincioși și a ajuns una din cele mai celebre așezăminte de cult ortodox din Transilvania. În fiecare an, aici se roagă zeci de mii de pelerini, care caută un strop de credință și speranță și frumusețea acestui loc pitoresc din mijlocul pădurii.
Cel ce a fost numit Sfântul Ardealului este părintele Arsenie Boca, iar la mormântul de la Prislop se adună pelerinii pentru a se ruga și pentru a-i aduce un omagiu postum. Nu întâmplător locul unde este amplasată mânăstirea e mai greu accesibil. Departe de agitația și tumultul orașelor, biserica se înalță în mijlocul unei păduri impresionante, care aduce un plus de liniște și calm, atât de necesare pentru momentele de reflecție și rugăciune.
Și eu am simțit aceeași senzație, de calm și tihnă, deși erau mulți credincioși, căci locul e destul de aglomerat și a devenit tot mai comercial de la o vreme. Dar farmecul pădurii profunde și liniștea dată de mica biserică sunt inegalabile.
Câteva detalii istorice
Mănăstirea Prislop poartă și denumirea de „Silvaș ” , fiind aproape de satul Silvașu de Sus. Așezarea este menționată pentru prima dată în istorie, prin documente, de prin anul 1360. Nu se știe precis cine este ctitorul mănăstirii, apare ca întemeietor Sfântul Nicodim, iar terenurile unde azi e situată mănăstirea au aparținut cândva boierilor Ciula, dar nu sunt mărturii documentare precise. Mănăstirea Bătrână, un loc unde se crede că ar fi existat o veche mănăstire din lemn, este aproape de locul actualei mănăstiri, o despart doar câteva sute de metri.
În apropiere de mormântul părintelui Arsenie Boca se află o micuță chilie, săpată în piatră, care poate fi vizitată. Se pare că a fost clădită undeva în secolul al XVI-lea, de către Sfântul Ioan de la Prislop. Am văzut și noi micuța peșteră și pe bună dreptate ne-am întrebat cum a putut acolo locui efectiv cineva, este extrem de mică. Casa Sfântului este și ea loc de pelerinaj, sunt numeroși credincioși care o vizitează, impresionați de tăria sufletească a monahului care a ales să trăiască ca un pustnic, în ultimii ani după ce s-a retras de la mănăstire.
De la momentul edificării, mănăstirea trece prin perioade dificile, ajunge chiar în ruine, dar este reconstruită în sec. XVI, de către Domnița Zamfira, după ce și-a pierdut tatăl într-o bătălie. Unii sunt însă de părere că era imposibil ca o femeie să ctitorească o mănăstire destinată călugărilor. Doar piatra funerară a Zamfirei încă a rămas, mărturie a vremurilor apuse. Mănăstirea ajunge greco catolică în secolul XVIII, iar în secolul XX, după finalul celui de-al doilea Război Mondial ajunge înapoi la călugării ortodocși.
Părintele Arsenie Boca și Mănăstirea Prislop
Figura emblematică a mănăstirii este părintele Arsenie Boca, fiind un călugăr stareț cu mare har, văzător cu duhul și făcător de minuni. Mărturiile celor care au avut prilejul să discute personal cu părintele sunt emoționante. Le-am citit și eu și cred că putere rugăciunii și harul deosebit al părintelui au transformat dorințele în realitate, fiind îndeplinite cu voia Domnului. Legătura lui Arsenie Boca cu Mănăstirea Prislop începe în 1948, când mitropolitul Ardealului din acea vreme, Nicolae Bălan, îl aduce pe părintele Boca la Prislop de la Sâmbăta de Sus. Numit stareț, Arsenie Boca a devenit mai apoi duhovnic, la transformarea mănăstirii în anii 50 în locaș destinat călugărițelor. În 1959, regimul comunist l-a alungat de la Prislop pe părintele Arsenie Boca și l-au trimis la București, în domiciliu forțat. Mai târziu, revine la Prislop și își petrece aici ultimii ani de viață, până în 1989. Activitatea sa la Prislop s-a remarcat și prin demersuri organizatorice și administrative ( renovarea bisericii, sculptarea catapetesmei, lucrări de consolidare a unor clădiri), fiind unul din cei mai remarcabili slujitori ai acestui sfânt locaș, dormindu-și azi somnul de veci în liniștea din apropierea mănăstirii Prislop.
Despre Arsenie Boca
Să vedem câteva date biografice despre omul Arsenie Boca.Născut în anul 1910 în județul Hunedoara, a urmat liceul la Brad apoi a studiat teologia la Sibiu. Pasionat de pictură, a frecventat cursurile Institutului de Belle Arte din București și a urmat și cursuri de medicină.
Prima mănăstire unde Arsenie Boca a poposit ca proaspăt monah a fost mănăstirea de la Sâmbăta de Sus, pe plaiuri brașovene , un alt loc legat spiritual profund de personalitatea sa.
Părintele a slujit ca preot și stareț al mănăstirii până în anul 1948, când a fost transferat de la Mănăstirea Prislop. Plecarea de aici a vizat Bucureștiul, fiind silit să își părăsească mănăstirea și să lucreze la atelierele Patriarhiei din capitală. După anul 1967, părintele și-a urmat vocația artistică și harul duhovnicesc de pictor de biserici. Biserica din Drăgănescu – jud. Giurgiu este creația sa, cu fresce deosebite, admirate de numeroși credincioși.
Părintele a cunoscut prigoana autorităților comuniste, fiind închis de mai multe ori. Povești cu părintele și traumele din închisori au demonstrat încă o dată imensa sa forță spirituală.
Arsenie Boca s-a stins din viață în noiembrie 1989, cu exact o lună înainte de căderea regimului comunist. Trupul său a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop iar mormântul este azi unul din cele mai cunoscute locuri de pelerinaj religios ale românilor.
Mormântul lui Arsenie Boca, de la Mănăstirea Prislop, impresionează prin modestie. Nimic grandios, totul e simplu, rezonează cu natura frumoasă a zonei, cu pădurile falnice.
Aici vin în pelerinaj mii de credincioși, pentru a înălța rugăciuni fierbinți pentru cei dragi lor. Am discutat cu câțiva dintre ei și toți spun că rugăciunile și meditația la mormântul părintelui le-a schimbat viața. Nu neapărat minuni, dar pur și simplu îți dă curaj să înfrunți greutățile vieții, să devii mai bun și mai milostiv cu ceilalți.
O parte din credincioși vin cu flori și aprind lumânări la mormânt, dar preasfântul Arsenie Boca nu are nevoie de ofrande ci mai degrabă vă ajută să vă îndreptați viața, înlăturând păcatele și corectându-ne greșelile.
Minunile părintelui Arsenie Boca de la Prislop
Nu știm dacă părintele a săvârșit cu adevărat minuni, dar mulți credincioși cunosc harul părintelui și au auzit diferite istorii cu privire la puterea rugăciunilor sale.
La Sâmbăta de Sus, unde a slujit o vreme părintele, se spune că a fost rugat de sătenii dintr-un sat învecinat să cheme ploaia și să alunge seceta. Binecuvântarea părintelui a ajutat sătenii să obțină ploaia mult visată și să aibă un an rodnic în recolte.
Teleportarea este probabil cea mai extravagantă legendă pe care am auzit-o despre părintele Arsenie Boca. Capacitatea de a se deplasa dintr-un loc în altul îndepărtat pare ceva de domeniul SF, dar se pare că inclusiv Securitatea și ofițerii mărturisesc așa ceva despre Arsenie Boca.
Se spune că Părintele a dispărut de la locul unde muncea, la Canal si a fost văzut la înmormântarea mamei, la Hălmagiu – Arad. Se pare că în ziua îngropăciunii, a apărut instantaneu lângă sicriu maicii sale. A fost căutat de securiști, nimeni nu știa că plecase. Se vorbea de un miracol, căci nimeni nu l-a văzut plecând, era strict supravegheat. Nu se știe cât adevăr și câtă fantezie e aici…dar există un sâmbure de realitate în toate,
Se pare că părintele Arsenie Boca știa să citească gândurile celor care îi cereau sfatul. Rugăciunile sale erau puternice și îi puteau îndrepta chiar și pe cei sceptici și mai puțin credincioși. Mărturisesc că și eu, închinându-mă la mormântul Părintelui, am simțit o pace sufletească deosebită, au dispărut din griji și gânduri negre. Ba chiar am avut senzația că găsesc deodată o soluție unei probleme care mă macină de mai multă vreme.
Atmosfera de la mormântul părintelui Arsenie Boca este încărcată de spiritualitate, de credință. Dumnezeu e mai aproape iar pădurea și natura desăvârșesc rugăciunile din sufletele creștinilor.
Prezicerile părintelui Arsenie Boca
Nicolae și Elena Ceaușescu vor sfârși uciși într-o zi mare, o zi de sărbătoare – iată cea mai cunoscută profeție a Părintelui Boca.
Arsenie Boca a prevestit moartea soților Nicolae și Elena Ceaușescu, într-o zi de sărbătoare – Crăciunul. Se pare că din anii 80 ar fi văzut în viitor destinul președintelui României și al soției sale, iar potrivit relatărilor martorilor, nu ar fi fost crezut. Boca nu a supraviețuit căderii regimului comunist din România dar a prevestit că după moartea lui Ceaușescu ne așteaptă mari încercări și suferințe. Părintele își iubea enorm poporul din care se trăgea și simțea că vor veni vremuri grele pentru acesta.
Părintele Arsenie Boca a încetat din viață pe 28 noiembrie 1989 şi a fost înmormântat cinci zile mai târziu la Prislop. Singur și-a ales locul preferat unde doarme azi somnul de veci. Viața părintelui s-a sfârșit la Sinaia, dar dorința sa a fost să fie îngropat în locul atât de drag lui. Se pare că ar fi transmis lui Ceaușescu că nu mai apucă Crăciunul, duhovnicul l-ar fi avertizat personal pe Nicolae Ceaușescu, spunându-i că nu procedează corect față de popor. Sfârșitul sângeros al regimului comunist a fost prevestit de Arsenie Boca, inclusiv morții din timpul Revoluției. Viziunea părintelui a fost aproape unica, atunci când nimeni nu se mai aștepta să scăpăm de dictatură și comunism.
Arsenie Boca a decedat cu o lună înainte de sfârșitul Ceaușeștilor. Vărsarea de sânge nevinovat s-a adeverit, iar pe străzi au murit oameni, așa cum a prevestit părintele. Profetul de la Prislop și-a anticipat și momentul morții, știind că nu va apuca să vadă căderea comunismului în România.
Românii îşi vor părăsi pământul natal, a spus cândva Arsenie Boca. Și privind la milioanele de români care deja au plecat definitiv din țară, vedem câtă dreptate a avut. Fiecare premoniție a părintelui aduce speranță, chiar dacă se referă la aspecte dificile, la temeri și greutăți.
A rămas celebră zicerea părintelui Arsenie Boca: „Măi, să știți că mulți vor pleca din țară, dar puţini se vor întoarce. Va veni vremea când vor dori să se întoarcă şi n-or mai putea, căci România va fi înconjurată de flăcări”. Multe din premonițiile părintelui au devenit tristă realitate azi. Un alt citat de Arsenie Boca : „Într-o parte de lume vor fi războaie, în altă parte cutremure, în alta înecări, vor fi accidente peste accidente, vor fi boli necunoscute şi fără leac”.
Sfârșitul lumii prevestit de Arsenie Boca este probabil o profeție care se va îndeplini în timp.
Darul prorocirii l-a ajutat să ne dezvăluie despre viitoare evenimente ce vor avea loc. Războaie, prezența americanilor în țară, jertfe ale celor buni și drepți, fățărnicia dușmanilor ascunși. Dar soarta o putem îndulci prin rugăciune sinceră, printr-un comportament creștin, cu milă față de aproape și cu mai multă bunătate și îngăduință față de semeni. Luând exemplu de la marele duhovnic Arsenie Boca, vom fi mai pregătiți să înfruntăm cu bine vremurile grele și dificile care ne așteaptă. Bunul Dumnezeu se va milostivi de neamul românesc și nu ne va abandona la greu.
Experiența unei vizite la Mănăstirea Prislop este una deosebită, cu siguranță. Un loc încărcat de sfințenie, unde o rugăciune spusă din inimă ajunge să te îmbogățească sufletește. Umbra marelui părinte și vizionar Arsenie Boca plutește majestuos peste munții Hunedoarei și a ținutului Pădurenilor. Pelerinajele creștinilor la mormântul părintelui au rolul vindecător pe care și l-ar fi dorit Arsenie Boca – un spirit iubitor de semeni și plin de har duhovnicesc.
0 Comments