Sportul este, de departe, cea mai bună metodă prin care copilul tău se poate dezvolta, atât fizic, cât și emoțional și intelectual. Din cele mai vechi timpuri, sportul a avut o importanță deosebită. Acesta contribuie atât la sănătatea fizică, cât și la cea psihică.
În cele ce urmează vei afla de ce are nevoie copilul de beneficiile sportului și cum îl va dezvolta acesta într-un mod cât mai armonios. Cel mic va învăța, jucându-se, noțiuni de disciplină și control.
Sportul – sursă de sănătate fizică
Obezitatea este una dintre cele mai frecvente cauze ale bolilor cardiace. Pentru a preveni această situație, cea mai bună metodă este practicarea sportului. Circulația este îmbunătățită, alături de capacitatea mușchiului inimii de a pompa sângele spre vase. Toate organele vor beneficia de o oxigenare mai bună. Substanțele nutritive vor fi distribuite, și ele, mai ușor către organe.
Sportul ajută metabolismul. Copilul care se bucură de activitate fizică, se va dezvolta într-un mod armonios. Creșterea musculaturii este sporită, iar grăsimile se vor arde mult mai rapid.
Datorită sportului imunitatea este, și ea, îmbunătățită. Celulele albe, responsabile cu protecția organismului în fața agenților patogeni, cresc considerabil în timpul exercițiului fizic. Astfel, organismul sportivului este mult mai ferit în fața răcelilor și a altor patologii virale sau bacteriene.
Sistemul osos se dezvoltă mai puternic. Articulațiile se întăresc. Sportul practicat în perioada copilăriei previne rigidizarea articulațiilor. Acest lucru este posibil datorită faptului că în timpul mișcării lichidul sinovial este ajutat să se distribuie mai ușor în articulații.
Exercițiile fizice ajută la formarea coloanei vertebrale. Sportivii sunt încurajați să mențină o poziție cât mai corectă a corpului. Poziția incorectă a vertebrelor duce la o presiune suplimentară exercitată asupra articulațiilor, pe lângă forma inestetică pe care o îmbracă organismul.
Alte funcții sunt îmbunătățite, precum echilibrul. Stabilitatea este foarte importantă. Sportul ajută la o mai bună coordonare a mișcărilor.
Acestea sunt doar câteva dintre multele beneficii aduse de practicarea sportului începând cu perioada copilăriei, în ceea ce privește sănătatea fizică.
Sportul și dezvoltarea emoțională
Sportul educă prin joacă. Mintea unui copil care învață jucându-se se dezvoltă plăcut. Cel mic are nevoie de activități sportive practicate împreună cu alți colegi. Acesta va învăța ce este altruismul, competiția, respectul față de ceilalți și față de sine însuși. Va învăța ce este câștigul și cum să se bucure de acesta. Va învăța ce este pierderea și cum să o depășească.
Educația oferită prin intermediul sportului ajută copilul să dezvolte o inteligență emoțională aparte. Acesta va fi mai ager și va ști cum să înfrunte viața atunci când aceasta îl va pune la încercare.
Educație prin sport
Pe lângă cele menționate mai sus, sportul este benefic în educația copilului. Comportamentul celui mic va fi modelat cu ajutorul acestuia. Sportul de echipă este cea mai bună metodă de a-ți educa copilul.
Pe lângă fapul că va petrece timp de calitate, acesta va învăța noi valori: punctualitate, continuitate, respect, înțelegere și multe altele. Mintea copilului va fi antrenată, astfel încât să găsească singur, într-un timp cât mai scurt, cât mai multe variante ce îl pot ajuta să își îndeplinească scopul.
Deși se va distra de minune învățând, cel mic va înțelege că toată munca din timpul antrenamentelor are un scop. Va învăța faptul că pentru a-ți atinge țelul este nevoie de ambiție și sacrificii.
Pe lângă educația primită, sportul mai joacă un rol foarte important. Cel mic va fi protejat de anturajele care îi pot pune în pericol sănătatea fizică și mentală. Este puțin probabil ca un sportiv să devină fumător sau dependent de alte substanțe dăunătoare calității vieții. În lumea sportului și alcoolul este un subiect taboo.
Copilul va învăța să fie disciplinat. Va învăța când să asculte și când să ia propriile decizii. Va ști ce este bine și ce este rău, atât pentru el, cât și pentru cei din jurul său. Va învăța termenul de ambiție și la ce îl va ajuta de-a lungul vieții. Va fi pus în fața multor întâmplări de care puțini copii se vor lovi.
În concluzie, sportul este benefic atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea emoțională și psihică. Un copil sportiv va fi un copil educat, al cărui corp se dezvoltă armonios și puternic. Cele prezentate mai sus sunt doar câteva dintre multitudinea de beneficii aduse de practicarea sportului începând cu perioada copilăriei.
O minte sănătoasă într-un corp sănătos!
0 Comments