Termenul de „vis” este, si acum, vag explicat si mult prea putin inteles de catre specialistii din intreaga lume. Daca exista o lista cu mecanisme ale corpului omenesc greu de studiat, producerea viselor este, fara doar si poate, in fruntea acesteia.
Probabil ca si tu te-ai intrebat ce sunt visele, cum se produc, ce viseaza bebelusii sau orbii, de ce uiti visul cand te trezesti samd. Vei afla noua curiozitati despre acestea care te vor fascina sau iti vor raspunde la multe intrebari.
Ce sunt, totusi, visele?
Putine sunt situatiile in care o persoana nu a experimentat aceasta stare din timpul somnului. Da, este posibil sa auzi pe cineva spunand „eu nu am visat niciodata”. Ceea ce se intampla, de fapt, este ca nu isi aminteste nimic din imagile proiectate in timpul somnului.
Visele sunt imaginari involuntare care apar in perioada REM (Miscarea Rapida a Ochilor) din timpul somnului. Acestea pot reprezenta imagini, sunete, amintiri, emotii si alte senzatii proiectate de subconstientul uman.
In medie, un om isi petrece aproximativ 6 ani din viata visand. Mitul conform caruia un vis dureaza doar 3 secunde a fost spulberat de catre specialistii psihologi care se ocupa de aceasta ramura. Se pare ca o astfel de imaginare in timpul somnului dureaza aproximativ 2 ore pe noapte.
Visele nu au fost niciodata pe deplin intelese. Ce se stie, insa, este ca visele chiar au o legatura stransa cu viata reala.
Noua lucruri interesante despre vise
➤ Visele pot fi controlate
La inceput, se credea ca aceasta teorie este doar un mit. Mai tarziu, insa, oamenii de stiinta au demonstrat ca visele pot fi controlate. Unele persoane pot fi constiente in timpul perioadei REM, putand sa modeleze visul dupa bunul plac.
Aceasta tenhica are si o denumire: „vise lucide”. Doar 20% din populatia generala poate controla visele. Acest lucru nu este, neaparat, innascut. Prin exercitiu si meditatie poti, si tu, sa ai parte de asa numitele „vise lucide”.
Iata cateva trucuri pentru a invata cum sa iti controlezi visele:
- relaxeaza-te si gandeste-te profund la lucrul pe care iti doresti sa il visezi
- Incearca sa vizualizezi acel vis inainte de a adormi
- Ziua, imbunatateste-ti imaginatia cu ajutorul diferitelor practici in acest sens
- Mediteaza
- Deoarece ai nevoie de o imaginatie foarte dezvoltata pentru a trai asa-zisele vise lucide, cel mai adesea copiii sunt cei care le experimenteaza. Incearca si tu! Poate nu vei reusi din prima, dar, exersand, sigur vei trece si tu prin aceasta experienta minunata.
➤ Visele se intampla in timp real
La inceput, se credea ca un vis dureaza doar 3 secunde. Specialistii care se ocupa de aceasta ramura au demonstrat, insa, ca aceasta teorie este pe jumatate gresita. De ce pe jumatate? Pentru ca visele se petrec atat in primele etape ale somnului, cat si in cele mai profunde. Daca, la inceput, perioadele REM sunt scurte, pe masura ce inaintam in somn, acestea se lungesc, pana la 30-60 de minute.
Astfel, unele vise pot dura secunde, altele minute si cele mai lungi pot ajunge la 30 minute. Chiar daca nu iti amintesti deloc ce imagini ai vizualizat, sau te trezesti cu ideea ca ai trait un singur vis in noaptea respectiva, sa stii ca aproximativ 95% dintre vise sunt uitate pana in momentul trezirii. In concluzie, un om obisnuit viseaza mai multe intamplari intr-o singura noapte.
➤ Esti paralizat in timpul somnului
In timpul perioadei REM, corpul uman face ceva impresionant: muschii sunt „pralizati”. Pe cat de infricosator ar suna, se pare ca aceasta este una dintre strategiile creierului de a-si apara organismul.
Fara aceasta stare, numita paralizie de somn, cel mai probabil, te-ai putea rani singur. Ce se intampla, de fapt? Neuronii motori nu mai sunt stimulati. Unele persoane se trezesc in aceasta stare de paralizie si traiesc momente infricosatoare. Specialistii afirma, insa, ca este perfect normal ceea ce se intampla si ar trebui sa ramanem calmi, deoarece starea dispare de la sine in cateva minute.
➤ Nou-nascutii viseaza
Se spune ca visele sunt proiectii ale realitatii. Cum poate visa un bebelus atat de mic daca acesta nu poate vedea in primele zile de nastere, iar mai tarziu, pana la cateva luni, are o vedere slab dezvoltata? Acestia pot doar sa distinga lumina si miscarea.
Cu toate astea, nou nascutii viseaza! Viseaza des si mult. In aproximativ 80% din timpul petrecut dormind acestia se bucura de nenumarate vise. Este foarte greu de crezut acest lucru, deoarece micutii sunt incapabili sa isi imagineze locuri, oameni si multe altele, deoarece, nu pot vedea.
Desi specialistii nu au aflat, inca, ce pot visa cei mici, s-a descoperit faptul ca bebelusii isi expun perceptia asupra realitatii in aceste perioade de imaginatie.
In jurul varstei de 2-3 ani, micutii incep sa experimenteze si cosmarurile. Abia atunci isi dezvolta imaginatia intr-un ritm alert si incep sa inteleaga notiunea de teama.
➤ Orbii viseaza
Da, ai citit bine! Orbii viseaza! Cum este posibil acest lucru? Ce viseaza orbii si cum pot sa isi imagineze lucruri pe care nu le-au vazut, avand in vedere faptul ca oamenii nu sunt capabili sa proiecteze in somn obiecte sau fiinte care nu exista?
In aceasta situatie exista doua categorii de orbi care viseaza: cei care s-au nascut asa si cei care au devenit orbi de-a lungul vietii.
Oamenii care au orbit in urma unei probleme de sanatate sau in urma unui accident, si au apucat sa vada o perioada din viata, sustin ca in visele lor inca apar imagini, insa, acestea se vor sterge, cu timpul. Pot continua sa viseze persoanele care le sunt dragi o perioada foarte lunga de timp.
Persoanele care s-au nascut cu aceasta conditie viseaza senzatii, imagini auditive, imagini tactile si gusturi. Se pare ca visele nu au legatura doar cu simtul vizual, asa cum se credea.
➤ Visele previn psihozele
Exista un studiu care a demonstrat ca o persoana care este intrerupta din somn la inceputul fiecarui vis poate prezenta semne clare de psihoza.
Cum este posibil? Specialistii au studiat atent comportamentul subiectilor inclusi in studiu. Acestia au fost impartiti in doua grupe: ambele au fost lasate sa doarma cate 8 ore pe noapte. Subiectii ce apartineau de prima grupa au fost treziti de fiecare data la inceputul unui vis. Dupa 3 zile, acestia au inceput sa prezinte halucinatii si stari de psihoza, pe langa lipsa concentrarii si iritabilitate. Ceilalti nu au avut modificari comportamentale. In cazul subiectilor opriti din a visa, dupa cele 3 zile au fost lasati sa doarma toate cele 8 ore, fara intreruperi. Se pare ca perioadele REM s-au prelungit, in incercarea creierului de a-si reface activitatea cerebrala.
➤ Nu toti oamenii viseaza colorat
Exista un numar mare de oameni care sustin ca nu au visat niciodata in culori. Da, visele alb-negru sunt adevarate. Aproximativ 12% dintre oameni nu au experimentat niciodata visele colorate.
Se crede ca visele alb-negru si incapacitatea creierului de a proiecta culori s-a dezvoltat in urma unei traume sau situatii cu puternic impact emotional. Oamenii de stiinta nu au dovedit, insa, daca aceasta teorie este adevarata.
➤ Anumite suplimente alimentare pot afecta visele
Anumite suplimente precum melatonina, iti pot afecta visele. Stiu ca suna ciudat si interesant, insa este perfect adevarat. Am intotdeauna in casa melatonina de 1 mg (folosesc melatonina de tip sublingual de la Superior Source) si o folosesc cu precadere atunci cand sunt extrem de obosit si doresc sa am un somn mai adanc.
Din ce am citit pe net, efectul melatoninei poate diferi de la persoana la persona. De aceea, fiecare persoana va reactiona diferit. La mine de exemplu, visele sunt ciudate si un pic cu caracter negativ (am citit pe net ca unele persoane au chiar cosmaruri). Am un somn foarte adanc si visez mult. Melatonina ajuta insa foarte mult in cazul in care ai insomnii sau jet lag.
➤ Fostii dependenti de substante au vise mai intense
S-a observat, in cazul fumatorilor care au renuntat la acest viciu, ca experimenteaza vise mult mai intense ca inainte. Cum este posibil acest lucru? Se pare ca acestia experimenteaza stari de vinovatie si teama in momentul in care incep sa se viseze fumand.
Scaderea nivelului de nicotina duce la aceste vise in care emotiile sunt mult mai puternice decat in mod normal. Acest tip de vise prezente la fostii dependenti sunt la fel de comune precum celelalte simptome ce apar in urma renuntarii la acest viciu.
In Jurnalul de Psihologie Anormala apare mentionat un studiu realizat cu ajutorul a 293 de subiecti fumatori abstinenti. Intre saptamanile 1-4, 33% dintre acestia au avut parte de cel putin un vis despre tigari si fumat. Acestia au afirmat ca emotiile traite, pe langa faptul ca sunt negative, au o intensitate mult mai mare decat in mod obisnuit. 97% dintre subiectii prezenti la studiu nu au visat lucruri legate de fumat niciodata inaintea abstinentei.
Concluzii: visele sunt percepti ale realitatii si imaginari ale subconstientului. Poti visa ceea ce iti doresti, lucruri de care subconstientul tau se teme, situatii pe care tu crezi ca le-ai uitat.
Tocmai ai aflat noua lucuri interesante despre vise si modul in care acestea actioneaza asupra psihicului uman. Iti voi spune, bonus, cum sa nu uiti visele pe care le traiesti: imediat dupa ce te-ai trezit noteaza visul cu lux de amanunte. Acest moment este singurul in care iti vei aminti tot ceea ce ai visat in acea noapte. Pune carnetelul si pixul langa pat. Nu trebuie sa te ridici dupa ce te-ai trezit pentru ca poti grabi mecanismul de uitare. Fa asta in fiecare dimineata si vei pastra toate visele intr-o agenda. Te poti relaxa, mai apoi, cintindu-le pe cele care ti-au trezit emotii placute.
„Fara salturile imaginatiei sau visarii, pierdem suspansul posibilitatilor. Visarea, in cele din urma, este o forma de planificare. „- Gloria Steinem
0 Comments