Aloe Vera: Beneficii, Proprietati, Utilizare

9 min


aloe vera
5
(1)

Pana in acest moment, s-au descoperit peste 300 de specii de aloe, insa cea care si-a dovedit eficienta medicala si cu cele mai multe beneficii si proprietati este Aloe barbadensis, cunoscuta drept Aloe Vera. Planta suculenta este apreciata atat in lumea frumusetii cat si pentru proprietatile vindecatoare.

Planta a atras atentia cunoscatorilor cu multe secole in urma. Acestia si-au dat seama ca Aloe Vera nu doar ca are un aspect placut, dar gelul si sucul acesteia au proprietati extraordinare in ceea ce priveste tratarea diferitelor afectiuni.

Probabil ai observat ca Aloe Vera este prezenta in multe dintre cosmeticele aparute pe piata in acest moment. Datorita beneficiilor sale aduse in lumea frumusetii, din ce in ce mai multi producatori o folosesc in compozitia chimica a produselor pe care le pun la dispozitia cumparatorilor.

Adeptii tratamentelor naturiste spun despre Aloe Vera ca este un super-aliment. Acest articol are scopul de a-ti oferi toate informatiile de care ai nevoie pentru a te putea bucura, pe deplin, de beneficiile plantei miraculoase.

Scurt istoric. Ce este Aloe Vera? Origini.

Aloe Vera este una dintre speciile de plante aloe, cu consistenta suculenta, cunoscuta din cele mai vechi timpuri pentru multitudinea de proprietati pe care acesta le are. Acest soi are radacinile superficiale si dese, pentru a permite absorbtia rapida de apa. Aceasta este stocata, mai apoi pentru un timp indelungat.

Este o planta foarte rezistenta: este cunoscuta pentru capacitatea sa de autoreparare.

Mai este denumita si „burn-plant” datorita proprietatii principale pe care aceasta o are impotriva arsurilor. Poate fi folosita direct din mediul sau natural, cat si cumparata sub forma de aloe gel.

Originea plantei miraculoase

Unele surse afirma faptul ca faraonii Egiptului au fost printre primii care au apelat la beneficiile acestei plante acum mai bine de 6000 de ani. Pe atunci, se credea ca Aloe Vera este „leacul nemuririi”. Aceasta se daruia la inmormantari, potrivit NCCIH ( Centrul National pentru Sanatate Complementara si Integrativa).

Pe de alta parte, se crede ca planta isi are originile in Sudan. Regiunea mediteraneana a cunoscut beneficiile tratamentului minune, datorita civilizatiilor antice. Acestea au adus Aloe Vera si in tinuturile calde din intreaga lume, in cele din urma.

Aloe barbadensis apare in mai multe documente istorice: in noul testament, pe o tableta din Mesopotamia (anul 2100 i.Hr.), pentru prima data in limba engleza in tratatul medical De Materia Medica al lui Dioscoride, tradus de John Goodyew (anul 1655) samd.

Desi multe surse se contrazic in ceea ce priveste locul de provenienta a plantei Aloe Vera, iti pot spune, cu exactitate, faptul ca aceasta a fost folosita din cele mai vechi timpuri, pana in prezent. Beneficiile acesteia nu pot fi contestate.

Unde creste Aloe Vera?

In mediul sau natural, aceasta planta poate fi gasita in diferite regiuni ale lumii: sud-vestul Statelor Unite ale Americii, Asia de Sud-Est, Bahamas, Mexic, America Centrală, Indiile de Vest.

Aloe Vera poate fi crescuta chiar si in interiorul apartamentului tau sau in curtea casei.

Cum poti cultiva planta miraculosa acasa. Modalitati de pastrare

Aloe Vera provine din zone calde, desertice. Cea mai buna metoda de a o cultiva acasa este sa o plantezi intr-un loc in care temperatura nu scade sub 10 grade Celsius. Un ghveci este alegerea perfecta. Tine planta in casa, cel putin in timpul sezonului rece. Temperaturile scazute ii provoaca daune doarece aceasta nu tolereaza frigul. Fereste-o, totusi, si de umezeala excesiva.

Cum o cultivi acasa?

  1. Alege un ghiveci din teracota. Acesta este indicat in cazul plantelor care nu tolereaza umezeala. Materialul poros ajuta la evitarea umiditatii excesive;
  2. Foloseste un substrat poros. Cel special pentru cactusi este minunat;
  3. Asteapta sa se usuce complet substratul inainte sa plantezi Aloe Vera
  4. Separa lastarii de planta matura pentru a permite o dezvoltare frumoasa;
  5. Uda planta doar atunci cand substratul s-a uscat complet;
  6. Iarna este posibil ca Aloe Vera sa intre in „hibernare”. Nu lasa ghiveciul afara din casa si ud-o cat mai rar.

Recoltarea corecta

  1. Pentru a beneficia de proprietatile gelului si sucului de aloe, ai nevoie de o planta matura (2-3 ani);
  2. Taie cate 2-3 frunze o data cat mai aproape de radacina. Alege-le pe cele mai groase. Acestea trebuie sa fie sanatoase, fara urme de mucegai si fara deteriorari;
  3. Spala frunzele si sterge-le de apa;
  4. Taie marginile cu ajutorul unui cutit;
  5. Separa gelul din interiorul frunzelor de invelisul verde cu un cutit;
  6. Colecteaza seva galbena care curge din aloe intr-un recipient. Aceasta reprezinta latexul de Aloe Vera;
  7. Taie gelul obtinut in cuburi, felii, sau baga-l in blender ( il poti strecura, apoi, pentru a indeparta pulpa);
  8. Pastreaza gelul de Aloe Vera la temperatura camerei sau in frigider;

Unde poti gasi planta pentru a o putea aduce acasa?

Poti cumpara aceasta planta miraculoasa din pietele de bricolaj sau din centrele specializate in acest sens. Cauta una mai mare, deoarece este nevoie de cativa ani pentru a-si putea dezvolta toti nutrientii.

Cum sa folosesti Aloe Vera

Aloe Vera poate fi folosita atat sub forma de gel, cat si sub forma de suc. Iata cum o poti utiliza pentru a putea beneficia de toate proprietatile sale!

Gel Aloe Vera

Gelul de aloe poate fi folosit atat in forma sa naturala, cat si preparat cu ajutorul diferitelor retete. Acesta poate fi aplicat direct pe zona cu probleme, sau poate fi adaugat in alimente sau bauturi.

Il poti folosi, de asemenea, pentru prepararea diferitelor masti de infrumusetare, creme sau alte cosmetice.

Gelul de Aloe Vera poate fi consumat sub forma de felii. Daca nu poti manca alimentul imediat dupa recoltare, depoziteaza-l in frigider pentru cateva zile (maxim o saptamana). Este indicat sa il consumi cat mai repede posibil.

Sucul de Aloe

Iti poti face singur suc de Aloe Vera. Foloseste cate o cana de lichid pentru fiecare doua linguri de gel aloe. Poti folosi orice fructe pentru o bautura delicioasa. Acestea pot fi adaugate in forma pasata, cuburi, sau maruntita in blender.

Latexul de Aloe Vera

Nu este recomandat sa consumi latexul provenit de la aceasta planta minune! Acesta poate provoca slabiciune musculara, batai neregulate ale inimii, crampe musculare, si multe altele. Ce poti face, totusi, cu el? Foloseste-l drept masca de par. S-a dovedit ca acesta iti va face parul mai moale si mai lucios. Reduce si previne matreata, ajuta la cresterea sanatoasa a firului de par si stopeaza caderea acestuia.

Produse cosmetice si alimentare pe baza de Aloe Vera

Vrei sa beneficiezi de proprietatile gelului de Aloe, insa nu ai nici timpul necesar si nici placerea de a creste o planta in casa? Poti gasi o gama larga de produse pe baza de Aloe Vera. De la tratamentele pentru tenul acneic, unguentele pentru arsuri si cremele cosmetice, pana la sucuri si alimente, toate pot fi achizitionate oriunde in lume. Iata cateva produse pe care le poti gasi in magazine si farmacii:

  • Gel Aloe Vera integral
  • Suc
  • Ulei de corp
  • Crema de corp
  • Pasta de dinti
  • Gel de curatare
  • Servetele umede
  • Tratamente pentru acnee
  • Produse cosmetice
  • Gel de dus
  • Sampon etc.

➤ Gel Aloe Vera sub forma de supliment alimentar

După cum vezi, aloevera este prezentă în tot felul de produse. Sunt fan înrăit al magazinului online iherb, astfel că îți pot recomanda câteva produse pe bază de aloe vera ca supliment alimentar.

Pentru sistemul digestiv, cei de la Lily of the Desert ne propun formula pentru stomac, Aloe Herbal, Stomach Formula, Mint, 32 fl oz (960 ml)

aloe herbal

Prețul pentru formula de stomac este de aproximativ 22$, preț din care scădeți un discount de 5%, folosind codul de recomandare iherb: AXC0435 – detalii aici

Dacă vreți să verificați toată lista cu produsele disponibile de la Lily of Desert, click aici. În lista, găsiți to gamă variată de produse cu aloe, produse fabricate exclusiv de cei de la Lily of Desert.

➤ Produse cu Aloe Vera pentru piele

Un alt produs recomandat de mine este Aloe Vera Gel de la Sky Organics

sky organics aloe vera gel

Sky Organics, Aloe Vera Gel , 8 fl oz (236 ml) are recenzii foarte bune din partea clienților iHerb. Prețul de listă este de aproximativ 14$. Conform recenziilor iherb, produsul a fost folosit de aceștia cu succes pentru a calma arsurile solare. Vezi detalii despre produs aici

Compozitie chimica si proprietati

Aloe Vera este considerata un super-aliment datorita multitudinii de vitamine si minerale prezente in gelul acesteia. Aceasta contine 75 de componente active. Pentru a intelege care sunt beneficiile acestei plante, trebuie sa cunosti actiunea componentelor sale:

In gelul transparent se gasesc mai multe vitamine necesare pentru dezvoltarea sanatoasa a organismului uman: A, C, E, B1, B2, B3, B6 și B12. Desi toate au un rol bine conturat, cele mai importante sunt A, C si E. Acestea au un puternic efect antioxidant. Previn cancerul si alte patologii, cum ar fi bolile de inima.

Iata care sunt mineralele pe care le vei gasi in compozitia chimica a plantei: Calciu, Sodiu, Magneziu, Fier, Potasiu si Cupru. Fiecare are un rol foarte important in sanatate.

Aceasta specie de suculente contine 12 antrachinone (compusi organici). Emodina ajuta la ameliorarea durerilor iar Aloina are efect laxativ. De cele mai multe ori, acestea sunt eliminate din compozitia chimica a produselor pe baza de aloe comercializate.

Planta beneficiaza de un tip unic de zahar, numit Acemannan. Se pare ca acest polizaharid intareste sistemul imunitar, amelioreaza problemele gastrointestinale si are proprietati antivirale.

Planta are si proprietati antiinflamatorii si antiseptice datorita celor 4 acizi grasi pe care ii detine. Acestia sunt benefici si pentru ameliorarea durerilor.

Pe langa cei 20 de aminoacizi, dintre care 7 esentiali ( conform NIH), gelul contine si 8 enzime si hormoni care ajuta la vindecarea rapida a ranilor.

 Aloe Vera Beneficii

Nu degeaba i se spune planta miraculoasa! Gelul obtinut in urma recoltarii frunzelor de aloe are nenumarate beneficii. Iata care sunt cele mai importante si cunoscute:

  1. Vindeca arsurile – gelul hidrateaza in profunzime si calmeaza. Un studiu a demonstrat faptul ca planta este un tratament foarte bun impotriva arsurilor superficiale si partiale. Poate fi folosit in siguranta impotriva arsurilor solare.
  2. Ajuta la sanatatea tractului digestiv – consumul acestui super-aliment nu doar ca ajuta la calmarea tractului, dar ajuta si la vindecarea unor afectiuni digestive, cum ar fi sindromul de colon iritabil.
  3. Imbunatateste igiena orala – pasta de dinti, folosita impreuna cu gelul de aloe vera imbunatateste igiena orala si previne acumularea tartrului dentar.
  4. Bun tratament pentru acnee – produsele pe baza de aloe, sau gelul proaspat colectat utilizat pe tenul acneic poate ajuta la vindecarea acestuia. Produsele bazate pe aceasta planta miraculoasa sunt mai putin iritante fata de cele care contin alte substante chimice.
  5. Imbunatateste sistemul imunitar – polizaharidele, componenta majora a plantei, sunt responsabile cu hranirea sistemului imunitar. Astfel, organismul va lupta mai bine impotriva racelilor si a infectiilor.
  6. Scade Colesterolul – un studiu a demonstrat faptul ca ingerarea a 10-20 ml de gel de aloe pe zi, timp de 3 luni, va reduce LDL-ul cu aproximativ 18%, iar colesterolul total cu 15%.
  7. Reduce inflamatiile – durerile musculare sunt reduse cu ajutorul alimentului-minune. Sportivii apeleaza des la consumul de Aloe Vera in acest scop.
  8. Tratament pentru diabet – este indicat a fi folosit de catre pacientii cu diabet zaharat de tip 2. NIH avertizeaza ca folosirea gelului de aloe, impreuna cu alte medicamente pentru diabet poate dauna sanatatii. Planta reduce glucoza din sange, potrivit unui studiu. Diabeticii care au suferit diferite leziuni, se pot folosi de proprietatile de vindecare pe care aloe le detine.
  9. Amelioreaza durerile artritei – enzimele si aminoacizii din compozitia chimica a plantei au efecte antiinflamatorii. In cazul artritei, o boala cronica a articulatiilor, aloe reduce durerea provocata de inflamatia si rigiditatea acestora.
  10. Imbunatateste aspectul tenului – NIH recomanda utilizarea gelului de aloe in diferite afectiuni ale pielii: psoriazis, herpes sau alte eruptii cutanate. Se poate folosi in urma radioterapiei, pentru o vindecare mai rapida.
  11. Previne cancerul si alte boli, cum ar fi cele cardiace – se crede ca gelul de aloe vera poate ajuta nu doar la prevenirea cancerului, cat si in tratamentul acestuia. Combinatia de gel si miere de albine poate vindeca partial sau complet cancerul de plamani. Se pare ca antrachinonele prezente in compozitia chimica a plantei lupta impotriva celulelor canceroase.

Acestea sunt cele mai cunoscute beneficii ale gelului de Aloe Vera.

Contraindicatii si riscuri

Inainte de a folosi, sub orice forma, gelul de Aloe Vera, testeaza daca esti alergic la acesta, folosind o cantitate mica de produs direct pe piele sau sub forma de aliment. Nu ingera, sub nici o forma, latexul obtinut prin taierea frunzelor suculente.

Posibile riscuri si efecte secundare

  • daca folosesti intreaga frunza, implicit latexul continut de aceasta, sunt sanse foarte mari ca potasiul din organism sa scada, provocand dezechilibre electrolitice. Poti acuza dureri musculare sau probleme cardiace;
  • consumul de latex poate fi fatal;
  • diabeticii ar trebui sa ceara sfatul medicului inaintea folosirii gelului de aloe. Glicemia trebuie masurata inainte de consum;
  • consumul sub orice forma de aloe provoaca contractii uterine. Este interzisa utilizarea acestui aliment in timpul sarcinii, deoarece poate duce la avort spontan. Nu este recomandat nici in timpul alaptarii;
  • persoanele cu probleme legate de functionarea rinichilor nu ar trebui sa consume Aloe Vera, deoarece poate provoca insuficienta renala;
  • poate produce diaree;
  • poate provoca greturi sau dureri de stomac;

Nu consuma aceasta planta daca suferi de:

  • hemoroizi
  • probleme cu rinichii
  • probleme ale aparatului renal
  • boala Crohn
  • obstructie intestinala
  • probleme cardiace
  • diabet (poate fi folosita doar sub supravegherea medicului)

Interactiunea cu alte medicamente

Inainte de a folosi Aloe Vera impreuna cu aceste substante, discuta cu medicul tau:

  • diuretice
  • corticosteroizi
  • suplimente alimentare
  • digoxina
  • sevofluran
  • laxative
  • wafarina
  • antidiabetice
  • anticoagulante

Cel mai bun tratament naturist – Aloe Vera

Aloe Vera este unul dintre cele mai complexe tratamente naturiste pe care le poti gasi. Multitudinea de beneficii adusa de proprietatile miraculoase ale plantei, o transforma intr-un super-aliment si un leac perfect.

Respecta modalitatea de obtinere a gelului de aloe, cu strictete, si te poti bucura de efectele sale minunate. NU consuma, sub nici o forma, latexul ( seva galbena obtinuta prin taierea frunzelor).

Planta este considerata a fi cel mai bun tratament naturist, datorita proprietatilor medicinale, dar si estetice pe care aceasta le are. De la efecte calmante, la imbunatatirea sistemului imunitar si pana la puterea de infrumusetare, aceasta detine o varietate complexa de beneficii.

Concluzii

  • daca banuiesti ca suferi de una dintre afectiunile mentionate mai sus, consulta medicul tau inainte de a utiliza gelul de Aloe Vera;
  • planta este usor de cultivat – o poti face chiar tu!
  • tratamentul pe baza de aloe este ieftin si eficient;
  • poti gasi o gama larga de produse pe baza de aloe vera, dar nu toate contin substantele benefice de care ai nevoie;
  • poti depozita pana la 7 saptamani produsul proaspat;
  • Aloe Vera poate fi folosita atat local, aplicata pe suprafata pielii, cat si intern, putand fi consumata;
  • poate fi folosita pentru prevenirea diferitelor afectiuni medicale;
  • este un super-aliment – contine un numar mare de vitamine si minerale necesare dezvoltarii sanatoase a organismului uman.

Pentru a putea beneficia de efectele miraculoase ale gelului de Aloe Vera, se recomanda si adoptarea unui regim alimentar echilibrat.

Cât de mult v-a plăcut acest articol?

Click pe steluțe pentru a vota articolul

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

Nu există voturi până acum! Fii primul care votează!

Comentarii

comentarii


Remus Mohor

Mulțumim că ați ales să accesați proiectul W!K!

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *