Filelist sechestrat de parchet. Dosar penal

4 min


filelist
1
(6)

Filelist, unul din cele mai vechi site-uri de torrente din România și-a găsit sfârșitul. Uitându-mă pe tik tok la videoclipuri, nu din alea cu fundulețe, deși recunosc că mă mai intrigă din când în când câte o domnișoară care dă din buci sau mă disperă conturile unor pseudo-vedete, precum vulpița, am dat de un domn disperat că nu mai poate vedea filme moka pe filelist.

Am verificat imediat și mi-am dat seama că e rost de click-uri de la tata google. O așa știre va fi sigur căutată de multă lume, în special de cei care frecventau filelist. Dacă tata google mă optimizează cât de cât, mai cresc numărul de vizitatori pe site. Drept consecință a apărut acest articol despre filelist.

Dețin câteva sute de domenii .ro de top, la o parte sunt nevoit să renunț din diferite motive. Nu toate investițiile în domenii și toate domeniile web pot aduce profit.

Cu ani în urmă aveam un site topfilmeonline.ro, un site 100% legal care posta doar topul filmelor și trailere prin youtube (poate verifica oricine site-ul prin webarchive și să vadă că a fost legal atât timp cât a fost deținut de mine).

Odată ce a început nebunia cu expirarea domeniilor, am decis să nu îl mai prelungesc. Domeniul a fost cumpărat de cineva care a pus pe site filme online, încă funcțional (nu intrați pe domeniu dacă nu aveți antivirus deoarece conține viruși).

M-am trezit la un interval de timp cu cei de la care am hosting cu un email în care îmi cereau să șterg domeniul din contul meu de WHM. Mai jos aveți discuția purtată cu departmentul de suport. Am scris despre acest lucru, ca să înțelegeți că este un adevărat business în jurul filmelor online, business care se poate lăsa cu ani grei de pușcărie.

Acum mă întreb, dacă cei de la hosting știu că un client de-al lor face lucruri ilegale, de ce nu se iau măsuri? A trecut mai bine de jumătate de an de la această discuție în care eu i-am atenționat de ilegalitatea site-ului. Ce credeți? Site-ul funcționează bine mersi și este plin de viruși.

În culpă nu sunt doar cei care fac sau întrețin site-uri precum filelist, ci și cei care oferă servere și găzduiesc aceste site-uri

Revenind la filelist, chiar mă întrebam cum și de ce un site precum filelist este lăsat să funcționeze pe un domeniu .ro. Începusem să fac deja teorii ale conspirației. Uite că i-a venit și lui rândul, domeniul web al site-ului filelist a fost până la urmă sechestrat. Urmează o urmărire penală, probabil va interveni pe fir și interpol-ul sau fbi-ul, who knows.

Ca să înțelegeți, nu am nimic cu filelist, doar că în anul 2020 nu mai poți pirata filme, software și alte rahaturi. Ce făcea filelist? facilita schimbul ilegal de filme, muzică sau software prin intermediul link-urilor de torrente.

Odată cu venirea covid, cererea de streaming online a crescut considerabil, astfel că site-uri precum Netflix, Amazon Prime Video, Hulu, Disney Plus, HBO Go sau Apple TV și-au dat seama că pierd anual sute de milioane de dolari din cauza piraților cibernetici. Drept consecință, au început să cadă pe capete site-urile pirat de filme online.

Faptul că într-un final s-a sesizat cineva de filelist este un lucru interesant. Este dovada că românii sunt buni consumatori de filme și seriale. Asta ar trebui să însemne un singur lucru, mai mult TVA colectat și mai mulți bani la buget.

Care este suma colectată de statul român de pe urma serviciilor de streaming video? Nu știu, dar am pus această întrebare pe lista mea. Am să-i întreb pe cei de la fondul cinematografic după toată nebunia asta cu covid.

Conform legii, la fondul cinematografic ar trebui să meargă o contribuție de 3% din preţul filmelor descărcate contra cost prin intermediul serviciilor de transmisie de date, inclusiv prin internet sau telefonie; obligaţia de a prezenta documentele care certifică sumele încasate, precum şi obligaţia de plată a contribuţiei revin persoanelor juridice care realizează aceste venituri!

Nu am nimic cu cu serviciile de video streaming, dar de ce aceste site-uri nu au în ofertă decât filme noi? De ce nu găsim filme vechi din anii ’30, ’40, ’50..etc. Nu există cerere? nu cred. Eu de exemplu sunt îndrăgostit de filmele vechi, filme noir, filme cu Cary Grant, Audrey și Katharine Hepburn..etc.

Cred că se impune o lege a audiovizualului care să includă obligatoriu ca un procent de 5 sau 10% din filmele disponibile pe serviciile de streaming video oferită cetățenilor români să conțină filme românești și filme de cinemateca!

Btw…era să uit. Felicitări guvernului pentru introducerea taxei de 4% din profitul anual realizat de operatorii economici care organizează jocuri de noroc. Dacă era după mine, îl făceam de 10%. La cât mai multe filme românești și la cât mai multe restaurări ale filmelor din ANF!

Ce găsiți în acest articol

Domeniul filelist sechestrat

Filelist este în acest moment redirectat către o pagină pe care scrie că domeniul filelist.ro a fost sechestrat de către Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Conform articolului 249 din codul de procedură penală, numele domeniul face parte acum dintr-o cauză penală.

Am verificat și la rotld domeniul iar acesta este în acest moment în DeleteProhibited, RegistrantTransferProhibited și UpdateProhibited

Cam atât, baftă multă și nu mai pierdeți vremea în fața televizorului. Viața e prea scurtă ca s-o irosim aiurea. Pace!

Cât de mult v-a plăcut acest articol?

Click pe steluțe pentru a vota articolul

Average rating 1 / 5. Vote count: 6

Nu există voturi până acum! Fii primul care votează!

Comentarii

comentarii


Remus Mohor

Mulțumim că ați ales să accesați proiectul W!K!

4 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  1. Ti-ai luat-o grav in bot, tristule..Filelist nu va muri niciodata asa ca dormi linistit in continuare,obositule.

  2. Esti trist rau blondule, un ratat dupa fata ta. Ce te f… grija ca nu se iau bani destui la buget? Pai ba lesinatule, crezi ca vor ajunge la noi acei bani? Pe dracu, se imbogatesc si mai tare borfasii de la conducere. Esti un trist cu o minte ingusta!