Sarmale. Le apreciem și le savurăm la fiecare sărbătoare importantă din viața noastră. Le rulăm în foi de viță sau de varză și le umplem cu de toate, de la carne, la orez și sâmburi de nucă, soia sau dovleac. Sarmalele sunt o amprentă a identității românești cu care ne mândrim în toată lumea și care ne colorează momentele speciale.
Dacă ai intrat pe această pagină de pe unul din domeniile sarmale.ro sau lasarmale.ro, probabil te interesează unul sau ambele domenii. Cele două proiecte sunt de vânzare. Pentru informații și preț te rog să ne contactezi completând formularul de mai jos.
Ceea ce nu știm despre sarmale, este că nu suntem singurii care le privim ca pe un bun propriu, național.
Despre sarmale se știe că au apărut în imperiul Otoman, de unde s-au răspândit cam peste tot pe unde și-au pus amprenta. Astăzi, nu mai puțin de 25 de țări își însușesc sarmaua ca fiind mancare națională, printre ele numărându-se România, Bulgaria, Slovenia, Grecia, Ucraina, Moldova, Irak, Liban sau Iordania.
Până și termenul de sarma vine de la turci. „Sarmak” reprezintă rulou în limba turcă și se referă la un ambalaj de înfășoară o umplutură.
Cum se prepară celebrele sarmale ?
În țările care au adoptat sarmalele, au apărut diverse modalități de a le găti și fiecare țară sau zonă geografică și-a pus amprenta într-un fel sau altul asupra minunatului produs. Chiar dacă de la loc la loc, rețetele sunt diferite, ceea ce rămâne la fel în fiecare țară este faptul că sarmaua se face folosind carne tocată ( porc, vită, pui, sau combinații), orez, sare, ceapă și condimente. Acest amestec se înfășoară în foi de varză , sfeclă, conopidă, viță de vie sau măcriș și se fierb câteva ore.
Rezultatul îl știe fiecare dintre noi, mai ales în combinația de cărniță cu foi de viță sau foi de varză.
De-a lungul timpului au apărut și variante de sarmale vegetariene, care folosesc diverși sâmburi, soia sau ciuperci și care le dau un gust foarte bun. Aceste sarmale vegetariene sunt foarte apreciate, atât de cei care au o dieta vegana, cât și de cei care le prepară pe perioada postului.
Curiozități despre sarmale
În Bosnia și Croația, sarmalele se fac cu carne de viță sau de porc afumată. Pe lângă carne se pot adăuga și cârnăciori sau bacon.
În Dalmația, nu este inclus orezul în sarmale iar carnea, în loc să fie tocată este tăiată mărunt și condimentată cu scorțișoară, lămâie , cuișoare și alune.
Incredientul secret în sarmalele bulgarilor este iaurtul, care se amestecă cu carnea tocată și cu orezul.
În Azerbaijan, sarmalele sunt combinate cu praz și orez. Tot ei, au o varietate foarte mare de umpluturi, de la vinete până la mărar, mentă, castane sau prune.
Tot de la sarmaua turcească își trag originile și celelalte legume umplute. Ardeii, roșiile sau sfecla umplută cu diverse compoziții, au aceleași rădăcini ca și sarmaua clasică.
Până la urmă, sarmaua este, pe lângă unul dintre cele mai interesante preparate ale lumii, un liant cultural între foarte multe popoare și o dovadă clară că oamenii pot comunica atât prin gust cât și prin cultură și pot adopta cu ușurință preparate din diverse colțuri ale lumii.
Pentru români, sarmaua are o semnificație puternică, aproape intimă și este însușită de către noi cu brațele deschise și adoptată drept cel mai cunoscut preparat românesc
Cum facem sarmale și care sunt rețetele pentru sarmale
Nu voi scrie vre-o reteta pentru sarmale deoarece dețin domeniul sarmale.ro și voi face pe acest domeniu un site și o comunitate dedicată iubitorilor de sărmăluțe. Veți găsi și pe wiki câteva rețete în secțiunea rețete wiki, dar va mai dura ceva timp până vom începe să publicăm rețete pentru voi.
Cred cu tărie că fiecare persoană va face și îi vor plăcea sarmalele așa cum a fost învățat să le mănânce de mic. Unii preferă sarmalele moldovenești, cele mari și pline cu carne de porc împănată, alții vor prefera sarmalele care conțin mai mult orez, iar unii, cei ca mine, care preferă sarmalele cât mai light, mă refer aici la carne cu foarte puțină grăsime.
Cele mai mâncate sarmale sunt fără doar și poate ceke în foi de varză murată. În rețete mai găsim nelipsitul orez, cimbru, foi de dafin, boia dulce de ardei, piper boabe, sare și piper. Unii mai adaugă busuioc, mărar sau pătrunjel verde.
Cum ziceam și mai sus, fiecare dintre noi va face sarmalele așa cum îi place. Luăm rețetele de sarmale de pe google, le adaptăm propriilor gusturi și în final descoperim noi variații de rețete, aducând propria contribuție în ce privește identitatea și originalitatea sarmalelor românești, așa cum au făcut-o și strămoșii noștri atunci când au „importat” această mâncare extraordinară și gustoasă, făcând din ea o adevărată mâncare tradițional românească.
0 Comments