Istoric daune RAR pentru autovehicule

3 min


istoric dauna
0
(0)

RAR Registrul Auto Român a început să ofere cu data de 5 Mai 2020 accesul la istoricul de daune al vehiculelor înmatriculate în România.

Ca să fim bine înțeleși de la început, RAR poate oferi un istoric de daune doar pentru evenimentele înregistrate prin companiile de asigurari și atelierele de reparații autorizate – service auto.

Dacă companiile de asigurari au un istoric înregistrat al tuturor daunelor declarate, nu același lucru îl putem spune despre service-urile auto. Știm foarte bine că doar service-urile foarte mari declară real toate reparațiile și încasările.

Luăm cazul unui accident relativ minor care s-a terminat cu înțelegerea păgubiților, adică printr-un constat amiabil. Cel păgubit va avea parte de o constatare reală a daunei, însă ce se va întâmpla cu cel care a făcut accidentul?

Haideți să o spunem pe șleau. Cel vinovat își va repara mașina cu piese de la dezmembrări, într-un service mai mult sau mai puțin autorizat, fără factură, fără chitanță (asta dacă nu vrea să plătească tva-ul și alte taxe).

Până și păgubitul își va repara mașina în aceleași condiții, cu piese de la dezmembrări și fără acte. Știți de ce? Pentru că societățile de asigurări preferă să treacă mașina la dauna totala. Clientul e mulțumit pentru că și-o repară în regie proprie și mai rămâne și cu bani de-o ciungă.

Asiguratorului îi convine, pentru că altfel ar fi nevoit să cumpere piese noi, să plătească vopsitoria fiecărui element în parte, plus factura încărcată. Este mult de discutat pe această temă, de asta am să mă și opresc aici.

Ce e drept, prin aplicația celor de la RAR putem vedea istoricul daunelor, dar nu și cel al reparațiilor reale, în special al mașinilor care au avut așa zisa „dauna totala”.

Interogare istoric daune vehicul

Cum puteți verifica istoricul unui vehicul? Intrați pe site-ul rarom, link: https://pro.rarom.ro/istoric_vehicul/dosar_vehicul.aspx. Odată intrați pe această pagină, va trebui să comletați un formular (cel de mai jos).

solicitare istoric daune
Solicitare istoric daune

După ce ați introdus adresa de email și numărul de identificare, veți primi pe email un cod de verificare. Atenție! nu e vorba de numărul de înmatriculare, ci de numărul de identificare (seria de caroserie / sașiu) de pe cartea mașinii – punctul 6.

După ce ați introdus codul, veți fi iar redirectat către o altă pagină. De aici puteți descărca un raport cu istoricul vehiculului. În acest raport gratuit sunt incluse toate informațiile de identificare a mașinii. Culoare, categorie, an fabricație, masă, capacitate, normă de poluare, valabilitate itp, număr de locuri, putere motor…etc.

Dacă mașina a avut daune, veți primi o atenționare iar dacă doriți mai multe informații despre dauna avută, va trebui să achitați contravaloarea sumei de 35 de lei. Veți fi redirecţionat către zona de plată cu cardul.

daune masina

Raportul de daune va cuprinde informațiile de la punctele 1-6 (daunele înregistrate de vehicul cuprinde elemente despre zonele avariate şi, după caz, structura de rezistenţă sau elementele de siguranţă afectate).

  1. Zona de avarii, inclusiv poziţionarea acestora pe un vehicul – machetă;
  2. Intervalul valorii devizului de reparaţie;
  3. Intervalul indicaţiei odometrului la data întocmirii devizului;
  4. Dacă a fost o daună majoră din punct de vedere economic;
  5. Dacă au fost afectate principalele elemente de siguranţă sau din structura de rezistenţă.

Veți primi un email care va include un fișier pdf, atât pentru istoricul gratuit, cât și pentru istoricul detaliat.

Cam atât despre această aplicație. E foarte simplă și foarte utilă, mai ales dacă vreți să cumpărați o mașină seccond hand.

Îmi plac foarte mult funcționalitățile aplicației istoric vehicul, însă am găsit mici probleme. De exemplu, dacă introduci în locul numărului de identificare cuvinte aiurea, îți va apărea că mașina nu a fost găsită în sistem.

Cred că cei care au gândit softul ar fi trebuit să facă un sistem de detectare automată a seriilor. Mergea poate o pre-interogare a bazei de date. Posibil pe baza feedback-ului să avem un update. Cine știe? Nu ezitați să ne scrieți părerea voastră despre noua aplicație Istoric Daune.

Cât de mult v-a plăcut acest articol?

Click pe steluțe pentru a vota articolul

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Nu există voturi până acum! Fii primul care votează!


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Remus Mohor

Mulțumim că ați ales să accesați proiectul W!K!

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *