Mananc ca sa slabesc sau cum sa mananc mai putin

5 min


cum sa mananc mai putin hamburger cu cartofi
3.5
(6)

Pentru a mânca mai puțin e nevoie de hotărâre. Chiar dacă ne place ce avem pe masă, înaintea ochilor și pe placul limbii, kilogramele ar fi bine să rămână la o valoare acceptabilă.

Dacă de obicei te ridici cu greu de la masă pentru că ai profitat mai mult decât ai fi avut nevoie de alimentele pregătite, hai să parcurgem împreună câteva trucuri care ne ajută să mâncăm mai puțin, dar să fim sătui în același timp.

  • Mănâncă liniștit. Ai tot timpul din lume la dispoziție. Două minute economisite nu îți vor fi de mare folos, pe când dacă vei mânca în tihnă, fără să înfuleci tot ce ai în farfurie, vei fi mai câștigat.
  • Ia cantități mici și mestecă-le bine. Mâncarea bine mestecată te va ajuta la o digestie mai bună, dar și la savurarea alimentelor. După un anumit timp de la începerea mesei, se va instala starea de sațietate, așa că luând cantități mici vei fi atent să nu ingerezi în plus, ci doar cât să te saturi. Ce rost are să înghiți pe nerăsuflate alimentele care îți plac. Nu este mai logic să le savurezi gustul? Dacă ajung în stomac prea repede, nu ai făcut decât să transmiți un semnal creierului că ai mâncat o cantitate mare din mâncarea ta preferată și atât.
  • Nu mânca în fața calculatorului, televizorului, citind sau navigând de pe telefon ori citind dintr-o carte. Dacă vei fi preocupat cu alte activități, atenția ta nu va mai fi la alimente și la farfuria din față, astfel că nu vei mai fi conștient de cât mănânci. Cei care au astfel de obiceiuri consumă cu cel puțin o zecime mai mult decât dacă ar sta la masă în mod normal, preocupați strict de mâncare.
  • Nu mânca atunci când ești stresat pentru că vei consuma cu siguranță mai mult. Dacă ești plin de griji, îți va fi foarte greu să te oprești din mâncat, vei simți nevoia de a ronțăi ceva pentru a te calma, deși mâncarea nu îți va rezolva problemele. Așa că cel mai bine bea un pahar cu apă și lăsă hrană pentru atunci când te vei fi liniștit.
  • Dacă ești în oraș și s-a făcut foame, nu te duce la cumpărături înfometat pentru că vei cumpăra cu mult mai mult decât vei putea consuma. Alege să pui înapoi pe raft o parte din produsele pe care le-ai fi vrut ori ai răbdare până vei ajunge acasă, dacă este posibil, unde vei putea avea control asupra cantităților, cu ajutorul farfuriilor pe care le folosești de fiecare dată.
  • Când se apropie ora mesei, cu jumătate de oră înainte, bea un pahar de apă sau mănâncă un măr. Apoi, la ora stabilită, așează-te și consumă meniul pregătit. Vei fi uimit să constați că furculița nu va mai alerga prin parfurie, ci vei avea o viteză obișnuită, potrivită.

Toate aceste sfaturi, puse în aplicare zilnic, vor avea menirea de a ne limita cantitatea de alimente ingerate la o masă. Stomacul, în mod normal se poate extinde pentru a cuprinde un litru de mâncare. În situații excepționale se poate dilata pentru a încăpea până la doi sau chiar trei litri de hrană, însă cel mai bine este să îl folosim la parametri normali.

Nu vei putea da jos peste noapte kilogramele adunate ani de zile, nici nu este recomandat și nici nu este sănătos. Dacă nu reușești să îți schimbi comportamentul la masă, atunci e bine să începi prin metoda pașilor mărunți. Mesteci mai mult și reduci o parte din alimentele care au calorii exagerat de multe. Chiar și dacă le consumi, faptul că știi valoarea caloriilor consumate, te va face la un moment dat să eviți anumite alimente și să preferi altele cu o valoare calorică mai mică.

Renunță la alimentele ultra procesate

Dacă vrei să slăbești în timp ce mănânci, nu uita să respecți aceste reguli sau măcar o parte din ele. Trebuie să renunți să mai consumi alimente ultra procesate.

Produsele de genul salam, parizer, cremwurști, pate de (scuzați-mă cu) ficat la conservă, grisine și covrigi (chiar și acei covrigi cu tarâțe și făină integrală – sunt făcute pentru proști, scuzați de expresie. Verificați caloriile și îmi veți da dreptate), sucuri cu zahăr. Toate acestea trebuie excluse din alimentație sau reduse în proporție de 90%.

Dacă cumperi un pui de la supermarket, al cărui preț este de 7-9 lei pe kilogram, ar trebui să-ți pui cel puțin una din întrebările: care este costul cu care acesta a ieșit pe poarta fabricii, cât a costat creșterea lui, procesarea, livrarea…până a ajuns la tine în coș. Mai vrei să mai mănânci acel pui? Eu unul nu.

Știu că este greu să le elimini dar măcar le poți reduce. Familia și prietenii or să „viitor popular” te privească ca un ciudat. Poți să le spui că ai motive medicale, că te simți rău…etc. Te vor înțelege mult mai ușor decât dacă le spui că vrei să-ți schimbi stilul alimentar. Nu este treaba ta să încerci să-i convingi pe ei și nici să le dai explicații privind noua ta alimentație.

burger cu cartofi

Cum poți să mânânci un burger și să renunți la o parte din calorii

În poza avem un meniu de hamburger cu cartofi prăjiți și sos de maioneză. Ești la masă cu prietenii, toți comandă burgeri cu cartofi. Ce poți face? Dacă nu vrei să renunți la burgeri, vezi dacă rețeta include și o felie de cașcaval. Renunță la felia de cașcaval.

Dacă chifla este destul de groasă, renunță la partea de deasupra. Renunță la cartofii prăjiți sau înlocuiește-i cu o salată de vară. Nu vrei să renunți la carofi? oferă celorlalți o parte din cartofii tăi. Chiar dacă nu ai redus semnificativ numărul caloriilor, ești pe drumul cel bun.

Vor trece cel puțin 3-4 luni până vei simți o diferență, dar va merita. Nu uita că ai abuzat ani de zile de organismul tău, corpul are nevoie de timp pentru a elimina o parte din milioanele de kilocalorii și chimicalele ingerate.

Un ultim sfat. Dacă reușești să ții postul ortodox, chiar dacă nu ești religios, vei fi eroul meu. Chiar și în perioadele de post, există capcane alimentare. Vom posta în curând un articol despre post și capcanele alimentare din timpul postului religios. Nu uita să dai un like paginii noastre.

Mă poți contacta pe facebook dacă ai nevoie de vreun sfat sau dacă vrei să scriu un articol pe o anumită temă. Dacă vrei, poți chiar să scrii propriul articol! (fără backlink-uri – nu facem optimizare seo și nici nu vindem advertoriale!)

Din motive neștiute de noi, suntem banați de facebook, astfel că dacă vrei să dai share la articolele noastre, în loc de https://wiki.ro, folosește http://wki.ro.

Poftă bună și nu uita să ții cont de aceste sfaturi!

Cât de mult v-a plăcut acest articol?

Click pe steluțe pentru a vota articolul

Average rating 3.5 / 5. Vote count: 6

Nu există voturi până acum! Fii primul care votează!

Comentarii

comentarii


Remus Mohor

Mulțumim că ați ales să accesați proiectul W!K!

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *