Casa de marcat si bonuri fiscale Uber

4 min


casa de marcat uber
4
(24)

Uber este cea mai serioasă companie de ride hailing din România (mulți confundă termenul de ride sharing cu ride hailing – vom discuta despre asta în alt articol). Ca șofer part-time, folosesc doar aplicația pentru șoferi Uber Drivers.

Principalul motiv pentru care fac acest lucru este calitatea superioară a clienților care folosesc aplicația. Asta nu înseamnă că pădurea nu are „uscăciuni”, doar că „uscăciunile” de care vorbesc sunt extrem de rare.

Bineînțeles că dacă ești șofer marca „50 de lei boss”, Uber nu este pentru tine.

Revenind la problema noastră, bonurile fiscale și casa de marcat pentru Uber, voi încerca să ofer câteva informații pertinente despre ce este pe piață în acest moment, atât din partea clientului, cât și din partea șoferului partener.

Casa de marcat pentru aplicația Uber pentru șoferi / drivers

Pentru a încasa cash, ai nevoie de o casă de marcat, cel puțin în teorie. Dacă nu ai casă de marcat, mergi pe barba ta.

Costul unei case de marcat compatibile cu aplicația Uber este de 450-550 Lei, preț la care se mai adaugă un cost de aproximativ 150 de lei pe an. Asta înseamnă undeva la 10-15 lei pe săptămână, preț destul de decent dacă luăm în calcul că puteți acoperi acest cost din tips-ul primit de la clienții care plătesc cash (mor pe cei care folosesc cuvântul șpagă în loc de tips sau bacșiș).

Din păcate, multe firme încă ignoră să ofere bonuri fiscale clienților. Mai mult, încă văd în trafic multe mașini care nu au afișat la vedere ecusonul și îi văd cum ascund telefonul printre picioare. Nici nu mai aducem în discuție casa de marcat. Și totuși, ce se intampla daca nu ai casa de marcat?

Ce zice legea dacă ești prins fără casă de marcat

Art. 16 (1)Copia conformă a autorizaţiei de transport alternativ se suspendă sau se retrage de către autoritatea de autorizare emitentă.(2)Copia conformă a autorizaţiei de transport alternativ se suspendă, pe o durată de 1-3 luni, în următoarele cazuri:

f) în situaţia achitării contravalorii transportului alternativ în numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, pentru care nu s-a emis şi înmânat bon fiscal pasagerului

Dacă nu oferiți bon fiscal riscați suspendarea autorizației de transport alternativ pe o perioada de 1-3 luni.

Legea stipulează clar că trebuie să dai bon fiscal indiferent dacă clientul alege să plătească cu cardul sau cu bani cash. Bon fiscal pentru orice cursă, la fel ca în orice magazin.

Asta înseamnă că serviciul de transport alternativ s-a transformat într-o activitate comercială în toată regula.

Ori faceți transport alternativ în mod constant ori uitați de această ca activitate. Ride sharing-ul (ride hailing-ul) a fost intens promovat ca o modalitate de a mai face bani ocazional. Nu mai există acest termen de transport alternativ ocazional în 2020!

Nu scrie nimic de amenzi (sau nu am fost eu atent – o să verific și am să actualizez articolul), însă ANAF poate interveni oricând și vă poate amenda (atenție! șoferului i se va ridica autorizația, dar în culpă este societatea care nu deține casa de marcat.

Auzisem pe facebook, că poliția nu are drept de control. Da, poliția rutieră. Însă departamentul de control al poliției locale are tot dreptul să verifice legalitatea desfășurării activității pe care o desfășurați în oraș sau în sectorul în care vă aflați. V-am pus pe gânduri, nu?

Conform legii, șoferul este angajatul societății de transport autorizată pentru transport alternativ (acesta este un alt subiect pe care o să-l discutăm în alt articol).

Conform surselor wiki.ro, doar 5-10% din șoferii care fac transport alternativ dețin casa de marcat. Deocamdată.

Clientul. În calitate de client, poți cere bon fiscal. În cazul în care șoferul nu ți-l poate oferi (indiferent de motiv), ai dreptul legal de a refuza plata cursei!

Șoferul. În cazul în care nu ai casă de marcat, ai două variante.

  • Îi spui clientului de la început că nu ai casă de marcat.
  • „mergi pe burtă” și te rogi la cel de sus, ca la finalul cursei să nu ți se ceară bon fiscal. Poți avea probleme dacă dai de un client al dracu care vrea să facă reclamație la ANAF și la ARR.

Dacă la o parte din aplicații poți alege de la început dacă vrei să accepți sau nu curse cu cash, la Uber acest lucru nu este posibil (am scris mai sus că legea stipulează clar că trebuie să dai bon fiscal indiferent dacă clientul plătește cash sau cu card – mi s-au șters postările de pe grupuri când am pomenit treaba asta – există interese și interese). La uber poți vedea dacă clientul plătește cash doar în momentul în care ajungi la el.

Varianta pe care o folosesc cei mai mulți șoferi de Uber care nu dețin încă case de marcat este să meargă pe burtă. Din ce am înțeles, în cazul în care un client le cere totuși bonul fiscal, aceștia notifică că clientul nu a plătit cursa. Uber îți va plăti în cont cursa iar clientul va plăti suma la următoarea cursă unui șofer care are casa de marcat sau îi va fi debitată contravaloarea de pe card.

Nu știu exact dacă exact așa se face, deoarece nu am văzut cu ochii mei, doar am auzit. Ma interesez și voi actualiza articolul sau dacă aveți voi mai multe informații, nu ezitați să îmi scrieți pe pagina de facebook sau prin formularul de contact dacă aveți completări.

Sper că va plăcut articolul. Și nu uitați, în calitate de client, nu tratați șoferii cu un aer de superioritate!

Majoritatea din cei care fac ride sharing, sunt la fel ca voi, persoane fără experiență în domeniu și care din diferite motive sunt nevoiți să apeleze la această sursă de venit.

Așa că înainte de a acorda 4 stele sau mai puțin, gândiți-vă facă șoferul chiar a meritat acel rating (în special pe timp de zi, când traficul este infernal, iar șofatul într-un oraș mare necesită un oarecare skill). 50 Lei Boss vă așteaptă la gara de nord 🙂 Multe „succesuri” 🙂

Cât de mult v-a plăcut acest articol?

Click pe steluțe pentru a vota articolul

Average rating 4 / 5. Vote count: 24

Nu există voturi până acum! Fii primul care votează!


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
3
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
6
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
8
win
Remus Mohor

Mulțumim că ați ales să accesați proiectul W!K!

One Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *