Redau mai jos postarea integrală a postării făcute de Cosmin Sandu, pe grupul Bolt Uber Yango FreeNow LeoneGo Ridesharing Drivers
Salutare,
După cum știți, acum ceva timp am propus o varianta decentă de protest pe care am putea să o avem vizavi de decizia UBER de a mări comisionul. Mulți ați pus problema foarte greșit. Am să enumăr cele mai dese contra argumente la care am să și răspund:
- Nu avem ce face, suntem doar niște variabile numerice (intr-un tabel) pentru cei de la Uber și oricât ne-am chinui, nu vom reuși nimic.
Ok, eu nu am propus sub nicio formă să protestăm vocal. Nu ar avea niciun sens. Ca să putem fi relevanți și nu doar niște golani vocali puși pe scandal, am propus să ne oprim cu toții aplicația Uber, timp de o săptămână, ȋntr-un interval orar la care oricum numărul de curse e redus.
Spre exemplu,intervalul 14-15, de luni până duminică. Pe lângă faptul că majoritatea șoferilor sunt acasă (deci oricum au aplicația ȋnchisă), nu pierde nimeni vreo sumă fabuloasă de bani.
Mai mult, majoritatea șoferilor au cont deschis pe cel puțin o platformă, iar ȋn perioada respectivă, pot să fie activi pe celelalte aplicații. Cursele care ar fi fost pe Uber, vor apărea pe celelalte platforme. Oamenii respectivi, tot vor trebui să se ducă la destinație cu sau fără Uber.
După cum am spus, nu vor fi multe curse la acea oră, dar e important ca cei de la Uber sa vadă că pur și simplu nu există mașini pentru cele câteva sute de cereri de cursă din acel interval orar. Obiectivul acestei acțiuni este ca Uber să fie pur și simplu anulat pe acea perioada, iar șoferii să nu facă vreun mare sacrificiu financiar.
Dacă facem toți asta, nu au cum să ȋnchidă toate conturile, vă asigur. Ba chiar cred că vor pleca urechea la ce avem de spus.
Ceea ce ȋnțeleg și mai bine, e că fiecare dintre voi simte că dacă va ȋnchide aplicația, celălalt o va deschide și se va bucura de cațiva lei ȋn plus ȋn acel interval orar. Ține de fiecare dintre voi să ȋnțelegeți ideea de termen lung. Tocmai de aceea propun acest interval orar. Ca să nu simtă nimeni că face un mare efort financiar. Ca să fie și mai simplu, gândiți-vă, cam câți bani ați putea pierde ȋn intervalul orar 14-15? Câți dintre voi ieșiți ȋn acest interval? Având ȋn vedere obicetivul acestei acțiuni, vă puteți vinde pe banii ăia?
2. Nu te obligă nimeni să faci Uber, dacă nu ȋți convine, nu mai face Uber.
Nu e chiar așa. Uber are una dintre cele mai importante creșteri ȋn București, raportat la celelalte orașe, vizavi de comunitate, cifră de afaceri și evident venituri.
Toate astea s-au făcut cu noi șoferii, care am livrat ȋn mare parte servicii de calitate. Cu ajutorul nostru, cei de la Uber și-au creat un capital foarte mare de public fidel, care plătește către Uber, fiind mulțumit ȋn mare parte de serviciile Uber, adică ale noastre.
Dacă renunțăm la Uber, e ca și când am arunca la gunoi niște acțiuni la această companie, care s-a construit ȋn România și cu ajutorul nostru. Orice șofer vrea să facă parte din comunitatea Uber, tocmai pentru că e cea mai numeroasă.
Aici sunt cele mai multe curse, aici se făceau cele mai mari profituri (cu excepții, bineȋnțeles). Nu vrea nimeni să nu facă parte din comunitatea Uber, cu excepția celor care au plecat deja. Uber trebuie să țină cont de toată lumea, dar mai ales de șoferi. Cheltuielile lor sunt infime, ȋn raport cu câștigurile.
Pur și simplu, noi le generăm bani pentru că ieșim din case. Nevoia de transport oricum exista, numai că noi o facilităm. Ea se va rezolva indiferent de existența Uber sau nu.
Problema cu mărirea comisionului este că nu vine la pachet cu mărirea tarifului pe km și a celui pe minut. Practic, șoferilor le va scădea venitul cu ȋncă 10%. Pentru firmele partenere va fi iarăși foarte greu, pentru că cei -10% se vor transforma pentru firmele neplătitoare de TVA ȋntr-o sumă ȋn plus la care va trebui să se plătească TVA intracomunitar.
Majoritatea firmelor sunt neplătitoare de TVA. Pentru cele plătitoare de TVA nu e așa grav, pentru că ele oricum plăteau TVA pentru suma incasată, nu pentru comision. Practic, au mai puțin TVA de spălat, dacă ȋnțelegeți aluzia mea fină și vor simți doar diminuarea ȋncasărilor cu 10%.
Mai pe scurt, nu ar trebui nimeni să renunțe la Uber, pentru că toți am pus umărul la ridicarea lui, unii mai devreme, alții mai târziu. Publicul e al nostru și noi ȋl putem duce pe platformele care vor ține cont de răsplătirea corectă a serviciului nostru.
Și mai pe scurt, dacă Uber, nu ține cont de toți participanții la această activitate și aleg doar o parte pentru sacrificii financiare (ȋn speță șoferii) noi trebuie să ȋi lăsăm fără public și să ȋl ducem acolo unde suntem respectați și așa mai departe.
3. Mie ȋmi este ok. Am firma mea, sunt mulțumit. Eu muncesc, nu mă plâng. ( Ironii nejustificate, autosuficiență de moment, aroganță și mult “asta e”)
Te descurci? Te cred pe cuvânt, dar aici nu este numai despre tine. Tu ar trebui să fii plătit corect. Majoritatea sunt oameni cu mașini ȋnchiriate, care muncesc la fel de mult ca tine.
Ȋn perioada asta, nici nu cred că au reușit să scoată un salariu minim pe economie. Nu ȋncearcă nimeni să atragă atenția artificial. Nimeni nu cerșește. Unii oameni depind de asta, pur și simplu. Nu pot face altceva din diferite motive. Să ȋl trimiți să găsească altceva de muncă, nu e niciun sfat de bun simț și nici o soluție imediată.
Dar ce faci când va fi despre tine? Când te va afecta și pe tine? Când ai să muncești și nu ai să te ajungi cu banii? Ai sa te descurci și atunci? Dacă nu te implici acum, va fi și despre tine, la un moment dat. Ideea e să ridicăm standardele pentru toată lumea, nu să le acceptăm așa cum sunt, doar pentru că ne descurcăm pentru moment.
Am văzut că cineva aducea in discuție prețul scăzut al combustibilului, fără să ia ȋn calcul absolut deloc, că acest preț e temporar și că in vreo 2 luni va exploda și fără să ia ȋn calcul (lucru care e chiar sub nasul lui) faptul că numărul de curse a scăzut ȋn perioada aceasta cu 65%.
Sunt curios, tu cel care te descurci cu firma ta, ce vei face peste 2 luni când ai să câștigi cu 10% mai puțin și combustibilul va fi cu 20-25% mai scump decât este acum, iar numărul de curse va fi mai scăzut decât erai obișnuit până la 15 martie 2020.
După cum știți, am creat un grup, care este varianta primitivă a unui viitor sindicat sau asociație care va avea ca obiectiv reprezentarea intereselor fiecărui șofer de transport alternativ față de platforme și față de flotele partenere. Grupul este doar pentru șoferii de transport alternativ, deci e necesar să răspundeți la acele ȋntrebări ȋn procesul de ȋnscriere.
Sindicat transport alternativ – ridesharing
Link aici: https://www.facebook.com/groups/785586855300408/?ref=bookmarks
De aici mai jos, părerea mea: Remus Mohor 🙂
Comisionul de 25% al celor de la Uber poate fi ok în anumite țări. În România avem însă prețuri foarte mici pe km, preț la care se mai adaugă incertitudinea taxelor fiscale. Adevărul este că majoritatea șoferilor sunt lăsați de izbeliște.
Dacă în State o cursă de 40 de minute costă minim 50-60$, în România această cursă poate costa 20-30 de Lei, adică 5-6$. Până să apară Covid nu îndrăzneam să ies ziua, mai ales la orele de vârf, ora 16.00-19.00. Am încercat de câteva ori și am închis aplicația.
I-am considerat eroi cei care fac ridesharing în acest interval. Să stai 40-50 de minute în trafic pe 5 km, pentru un pret de 15-30 de Lei mi se pare bătaie de joc. Da, ei sunt eroii mei, cei care sunt obligați să facă asta, pentru că niciun om normal la cap nu face așa ceva, mai ales cei care nu au cutie automata.
Chiar dacă nu trăiam doar din ride sharing și nu am pus toate ouălele în același coș, covid-ul mi-a afectat toate veniturile în această perioadă, inclusiv cele care nu au legătură cu meseria de șofer.
Înainte de Covid preferam să-mi las soția și copilul și să ies seara. Nu mă plâng, în zilele de weekend făceam pe aplicație la 12 ore cam 500-600 de Lei. În momentul în care s-au închis restaurantele și cluburile, am început să ies și ziua. A fost ok, chiar decent pot spune.
După starea de urgență am preferat să nu ies. În consecință am ratele la bancă neplătite, datorii la întreținere..etc. Așa e când ai mai multe bunuri pasive decât bunuri active.
După COVID vom vedea schimbări majore. În primul rând angajații care au fost lăsați în această perioadă de izbeliște, adică nu au avut cărți de muncă, vor cere angajatorilor să li se facă contracte de muncă.
Se vor diminua un pic salariile, prețurile vor crește. Cei care au învățat ceva de la tata COVID, vor înțelege că e mai important să investești și să economisești corect banii câștigați din greu.
Te vei gândi de două ori înainte să dai 4000 de lei pe ultima fiță de telefon sau ultimul model de televizor. Te vei gândi de două ori înainte să stai 10 ore cu ochii la vulpița și la serialele lacrimogene. Nu mai bine folosești util acest timp și să-l transformi în ceva productiv?
Când scriu acest articol nu pot să nu mă gândesc la cuvintele lui Iorga ” In viata risipim ani, iar la moarte cersim clipe”.
Și revenind la subiect, de ce Uber nu ne oferă un comision corect pentru orele pe care le „lucrăm”, mai ales pentru cei care depășim tot timpul cele 48 de ore de lucru (maxim cât avem voie conform subiectelor de examen pentru atestat)?
Vrea Uber să facă economii? Să se mute de la Electronica Industrială (acum îi zicem Pipera) în Voluntari, Afumați sau undeva lângă București. Stați liniștiți, cine are nevoie, o să vină și acolo.
Iar pentru taximetriștii care acum râd, le zic doar atât. O să „râdem” toți când vor apărea mașinile autonome, ne vor înlocui roboții în fabrici și vom fi monitorizați din clipa în care scoatem piciorul pe ușă (ca să nu intru în alt subiect mai sensibil). Bine ați venit în secolul 21!
0 Comments