Sofer de ride sharing in 2021, pareri si asteptari de la Bolt si Uber

5 min


ride-sharing-uber-si-bolt-2021
4.6
(138)

2021 sper că va fi ultimul an în care voi mai profesa această meserie sau cum vreți să-i ziceți, să mai folosesc această sursă de venit. Să folosești Uber, Bolt sau orice altă aplicație în calitate de șofer este o chestie de necesitate, de rezervă și în niciun caz nu poate fi vorba de un full time job. Bineînțeles că dacă nu ai o altă sursă de venit, este ok, te scoate cu un picior din groapă și îți oferă pentru o perioadă, o sursă de venit.


Descarcă aplicația UBER pentru șoferi aici


Descarca aplicatia Bolt pentru șoferi aici


Update ride sharing 25 Octombrie 2021

Nu am mai făcut ride sharing din Septembrie. Mai folosesc aplicația de client și pot să vă zic că prețurile sunt extrem de mici în comparație cu riscurile de îmbolnăvire Covid, prețul mărit la GPL, benzină și motorină..etc. În acest moment nu vreau să-mi asum riscuri aiurea, mai ales că soția mea este însărcinată în 8 luni. Mulțumesc de înțelegere și vă doresc mult succes și spor la bani

Despre Uber. Cum ziceam și în postările mele pe blog, m-am apucat de uber și am făcut doar Uber o perioadă bună de timp. Mai jos voi posta avantajele și dezavantajele fiecărei platforme, așa cum am perceput eu. Trebuie să țineți minte că aceste informații pot fi valabile o perioadă de timp, după care să nu mai fie. Piața de ride sharing este într-o continuă schimbare.

Avantaje Uber

  • Ești protejat în caz de anulări sau dacă clientul nu vine
  • Ești protejat parțial în cazul în care un client îți provoacă o pagubă – de exemplu dacă vomită în mașină sau dacă ți-a stricat ceva. Partea aiurea este că nu te despăgubește nimeni pentru faptul că nu mai poți lucra în ziua respectivă.
  • Set Destination. Dacă vrei să ajungi undeva anume sau ești blocat într-o zonă aiurea, set destination de poate scoate din zona respectivă. Mai dă si rateuri, am vrut sa ajung într-o zonă anume si m-a plimbat vre-o oră si am ajuns la o distanță mai mare de punctul in care voiam să ajung.
  • clienții Uber sunt mai cizelați, mai selecți. Unii pot considera clienții uber mai fițoși și este adevărat într-o anumită măsură.
  • sistemul de rating este mai ok, deoarece se raportează la ultimele 500 de curse. Asta înseamnă că dacă ești un șofer cât de cât cu bun simț, ratingul tău va fi unul bun și nu vei avea conflicte cu cei de la Uber.

Dezavantaje Uber

  • comision mai mare. Uber are un comision mai mare cu 5% decât bolt. Un șofer Uber face încasări de 1500-2000 lei săptămânal. 5% înseamnă 70-100 de lei pe săptămână
  • La Uber predomină plata cu cardul, asta se rezumă la un tips mult mai mic, putem să zicem aproape inexistent. Sunt foarte puțini cei care lasă tips prin aplicație. Totuși, clienții Uber care plătesc cu cardul sunt predispuși să lase tips mai des prin aplicație decât cei de la Bolt.

Avantaje Bolt

  • Mai mult tips! Dacă ești legal, adică deții o casă de marcat, încasările cash vor depăși 50%. Este un lucru foarte important deoarece pe cash se lasă mai mult tips. Spre deosebire de Uber, cei de la Bolt verifică legalitatea șoferilor, dacă acești dețin sau nu case de marcat. Majoritatea șoferilor însă nu oferă bon fiscal la sfârșitul curselor cash și nu lucrează 100% legal.
  • Procent de 20% din încasări
  • Bonus rush hour pentru șoferi
  • Bonus pentru clienți. Ei bine, orice bonus acordat clienților se reflectă și asupra șoferilor deoarece cursa poate fi mai ieftină. În multe cazuri, dacă o cursă cu reducere face 7 lei, iar clientul a optat pentru plata cash, șoferii au foarte mari șanse să primească tips diferența până la 10 lei. Este doar un exemplu.
  • Reajustarea tarifului. În caz de aglomerație, în cele mai multe cazuri, tariful va fi ajustat și vei primi mai mulți bani decât în estimarea inițială.

Dezavantaje Bolt

  • în foarte multe cazuri, cursele pe care le primești sunt la 2-3 km distanță.
  • ratingul se calculează pentru ultimele 40 de curse. În cazul în care ai ghinionul ca mai mulți pasageri să îți acorde un calificativ mic, într-un interval scurt, ratingul tău va scădea repede și vei primi notificare din partea celor de la Bolt. Pentru un șofer, aceste notificări pot avea un impact negativ.

Neutre

Tarifele la Bolt și Uber sunt în general la fel. Puteți verifica prin aplicațiile de client costul generat de aplicații. Veți vedea că diferențele sunt relativ mici. Depinde unde sunteți și de zona în care ați fost lăsat de ultimul client.

Atenție! Clientul va alege aproape întotdeauna prețul mai mic. Sunt însă și clienți care vor alege Uber în detrimentul Bolt și vice-versa, însă prețul primează mai în toate cazurile.

Despre mine

În ultimele luni am ales să lucrez aproape exclusiv cu bolt. Chiar dacă așteptarea pentru comenzi poate fi mai mare, mai mult de jumătate din clienți aleg să plătească cu cash. Astfel că tips-ul lăsat de clienți ajunge la o sumă de 8-12% din încasările totale nete. Dacă de exemplu faceți într-o lună încasări nete de 8000 de lei, tips-ul va fi de cel puțin 600 de lei.

Pe lângă tips, comisionul cu 5% mai mic a fost și el un factor care m-a făcut să fac ride hailing mai mult pe Bolt. Trebuie reținut faptul că la orele de vârf, în special când harta se face roșie și apare dinamicul, Uber poate fi mai avantajos pentru șoferi.

Tarife Bolt 2021 Bucuresti

  • 1.3 lei de bază 1.3lei km + 0.22lei, min 10lei cursă minimă
  • Bolt Protect – 1.3 lei de bază, 1.3lei km + 0.22lei, min 10 lei cursă minimă
  • Bolt Confort – 1.56 lei de bază, 1.56 lei km + 0.28 lei, min12 lei cursă minimă
  • Bolt Trimite un pachet – 1.56lei de bază, 1.56lei km + 0.28lei min , 12lei cursă minimă

Tarife Bolt ore de vârf

Tarife în orele de vârf (L-J: 07:00-10.00, 16,00-19,00; V: 07:00-10:00, 13:00-19:00, 23:00-01:00; S: 23:00-01:00)
Bolt+Protect: 1.56lei de bază 1.56lei km + 0.26lei, min 12 lei cursă minimă
Confort+Trimite un pachet: 1.98lei de bază 1.98 lei km + 0.34lei min 14.4 lei cursă minimă

Tarife Uber 2021 București

În curs de actualizare…

Ce așteptări au șoferii de ride sharing în 2021

Toți șoferii speră la un preț mai ridicat, un preț care să fie măcar actualizat cu rata inflației pe 2020. Din păcate numărul mare de șoferi, faptul că aceștia nu reușesc să se organizeze într-un sindicat care să le apere interesele și mai ales pentru faptul că majoritatea celor care lucrează în acest domeniu o fac fără să aibă cărți de muncă în conformitate cu timpul efectiv muncit pe stradă, duce la un cerc vicios și la concurență neloială față de cei care lucrează legal.

Din păcate nici legislația nu ajută și face imposibilă practicarea acestei meserii în condiții de legalitate absolutp. Despre acest lucru voi vorbi însă într-un alt articol.

În urma unei curse, șoferii nu se așteptă la un câștig uriaș, însă își doresc ca în cazul unei curse cu 2 opriri și capacitate maximă de 3 persoane să câștige mai mult decât minimul de 10 lei, mai ales în cazul în care toate cele 3 persoane se urcă pe aceeași ușă. Cei care fac ride hailing înțeleg despre ce e vorba.

Șoferii mai așteaptă în 2021 ca în cazul în care fac 7-8 km, să încaseze mai mult de 10-12 lei. Nu uitați că tarifele practicate de aplicații sunt cele brute. Din acest tarif, 20-25% revine aplicațiilor. După asta încep să se scadă cheltuielile. Mai mult decât atât, pentru comisioanele încasate de aplicațiile de ride hailing, șoferii sunt nevoiți să plătească și TVA. Ce ziceți, un șofer mai poate plăti și cartea de muncă, contabila..etc? în cazul în care vezi-Doamne că această activitate este pentru cei care mai vor să facă un ban în timpul liber sau în drumul spre casă. Să fim serioși…

Cât de mult v-a plăcut acest articol?

Click pe steluțe pentru a vota articolul

Average rating 4.6 / 5. Vote count: 138

Nu există voturi până acum! Fii primul care votează!

Comentarii

comentarii


Remus Mohor

Mulțumim că ați ales să accesați proiectul W!K!

3 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *