Șoferii nemulțumiți de noul comision Uber

5 min


uber
3.3
(3)

După știrea privind ieșirea de pe piața românească a serviciului Uber Eats, cei de la Uber au luat pe nepregătite comunitatea șoferilor de ridesharing, anunțând șoferii activi că nu vor mai beneficia de comisionul de 3%.

Pentru cei care nu știu, Uber oferea un comision preferențial de 3% începând cu cea de-a 51-a cursă efectuată iar pentru primele 50 de curse efectuate într-o săptămână, comisionul Uber era de 25%.

Conform grupurilor de ride sharing, Uber a trimis email tuturor șoferilor activi, anunțând că începând de luni 4 Mai 2020, comisionul Uber pentru toate cursele efectuate va fi de 25%. Tot în mesajul transmis șoferilor este specificat că bugetul alocat campaniei pentru curse cu comision redus va fi redirecționat pentru promovarea serviciilor Uber în rândul pasagerilor.

Anunțul făcut de Uber a încins spiritele pe rețelele de socializare, mulți amenințând că pleacă de la Uber.

Comentarii preluate de pe grupurile ridesharing de facebook

Grup: facebook.com/groups/353201371709730, comentariu Marc Andrei

„Degeaba va răzbiți voi pe Facebook. Sunt poate 10..20..40% din soferi. Multi au renunțați de buna voie. Multi încă speră. Uber este o companie, ei fac regulile, ei fac jocul. Nu îți convine, poți să ieși din joc. Ei tot același profit îl vor avea.

Este clar că ei au pierderi in acest moment, caută diferite soluții prin readucerea comisionului de 25%, prin închiderea Uber Eats, etc Oricât ați încerca, ei nu va pot oferi ce doriți. Ei au programatori, angajații lor din birouri, spatii, chirii, etc.

La sfârșit profitul lor, bussines-ul lor. Niciodată nu vor da din profitul lor șoferilor.Șoferii NU sunt angajații lor, sunt niste piese in joc. Uber nu are nici măcar o legătură cu șoferul, acesta fiind oricând înlocuit la nevoie. Iar tu, ca și șofer nu ai nici o legătură cu Uber, nimic faptic.

Doar faptul că utilizezi platforma lor.Ce trebuie să realizați cei care inca mai faceți, incercati sa va axați pe altceva, Uber nu v-am mai fi ce a fost în trecut mult timp de acum încolo. Uber este in cădere liberă, și nu mare ar fi mirarea sa ajungă să se retragă de pe unele piețe.

Nu le țin partea, am 4 ani vechime la ei, dar ceea ce se petrece denota clar că e gata. O perioada buna de timp multi vor renunța, multi se vor reprofila. Vor rămâne doar cei care nu au alte alternative. Când ați aflat de Uber, se știa clar că comisionul lor este 25%, taxe firma…etc. asta e regula lor. Ei așa gândesc.

Nu vor schimba regulile decât în momentul în care ei nu vor avea pierderi(cum a fost anul trecut)Eu personal am renunțat să ies din martie, pe 10lei/h, adică 3..4lei/h în realitate. Asta vor face toți cei care nu se vând. Dar cum comunitatea este enorma, multi vor continua să iasă, considerandu-se eroi pe front.

INTREBAREȚeapă aceea care mulți plangeti după ea, cu 3% după 50 curse. Câti dintre voi și câte curse ați reușit să faceți,încât să credeți că e mare smecherie? Abia reușiți să faceți 50 curse in condițiile actuale, și știți de ce? Fiindcă multi au renunțat.

Dacă toți șoferii ar fi avut aceeași atitudine și stăteau boschetari pe străzi, atunci abia ați fi reușit să faceți 2 curse/zi. Deci, mulțumiți celor care s-au retras.”

Grup facebook.com/groups/353201371709730, comentariu Cosmin Sandu

Salutare,

Dupa cum știți, UBER a hotărât să ia decizia de a nu mai reduce comisionul de 3% după 50 de curse efectuate pe săptămână. Nu mai stăm să mai descriem cât de nenorociți sunt. Știm asta deja.

Propun sa ȋncepem să le arătăm că nu glumim sub nicio formă, așa că propun o listă de acțiuni de amenințări și acțiuni pe care le-am face treptat. Ar fi bine să ințeleagă toată lumea, indiferent de situație, pentru că e pentru binele comun. Din cei trei participanți la această activitate (șoferii, pasagerii și UBER – care are și putere de decizie), cei care au fost sacrificați au fost șoferii. Se putea mări tariful, se puteau schimba variabilele pentru care ar trebui să apară mai des tariful dinamic, s-ar fi putut micșora comisionul, s-ar fi putut adăuga la plata pasagerului kilometrii parcurși până la locația de preluare.

Situația asta va declanșa o altă reacție ȋn lanț: mărirea comisioanelor din partea flotelor (flotele depind de numărul de curse cu comision 3% – TVA intracomunitar mai mic, venit mai mare din comision).

Situația asta e o lipsă clară de respect și de apreciere pentru toți șoferii care au ieșit ȋn perioada asta, riscându-se pe mult mai puțini bani, fără să comenteze prea mult.

1. Ȋncepând de azi, fiecare posesor de cont UBER sau proprietar de flotă ar trebui să sune la Call Center-ul UBER și să le amintească de faptul că nimeni nu e mulțumit de noua decizie și că urmează să luăm niște acțiuni similare cu cele ale grevei.

2. Să ne punem cu toții de acord asupra unei date de ȋncepere (propun 15 mai).

3. Ȋncepând de la data ȋn care ne punem de acord să stabilim o oră pe zi ȋn care să nu ne conectam niciunul. Putem sa ȋncepem cu o oră la care nu sunt prea multe curse, astfel ȋncât nimeni să nu se plângă că riscă să nu facă bani. Facem asta o saptămână la aceeași oră.

4. Dacă nu se schimbă nimic, săptămâna următoare ȋncepem cu câte o oră pe fiecare perioadă orară de vârf (adică o oră ȋn intervalul 7-10 și o oră ȋn intervalul 16-19, de luni până vineri, și sâmbătă și duminică ȋntre 11 și 14 și ȋntre 23-2:00)

5. Dacă nici ȋn momentul acesta nu se schimbă nimic, următoarea săptămână, vom sta cu aplicațiile UBER ȋnchise.Pe scurt, trebuie să incepem o grevă sistematică, care poate să se ducă la extrem (incetarea folosirii aplicației)

comentarii uber

Părerea mea personală. Comisionul de 25% este unul extrem de mare. În perioada în care făceam Uber, nu mă gândeam decât cum să fac mai repede cele 50 de curse pe comision de 25% și cum să fac ulterior cât mai multe curse pe comision de 3%. Odată ce depășeam cele 50 de curse, încercam să lucrez cât mai mult.

În acest moment oferta depășește cu mult cererea. Există foarte mulți șoferi și foarte puțini clienți. Uber pierde câte o feliuță din piață în detrimentul celor de la Bolt.

În București, companii de taxi precum Leone, au decis să-și facă propria aplicație pentru șoferi parteneri, Leone GO…etc. Piața din România este una atipică, o piață în care domină ilegalitatea, se vând și se cumpără conturi de șoferi, nu se fac cărți de muncă și lista poate continua.

Problema Uber este că au înregistrat în 2019 pierderi de aproximativ 8,5 miliarde dolari. Careem, subsidiara Uber pentru Asia și Orientul Mijlociu tocmai a disponibilizat 31% din personal. Acțiunile Uber Technologies, Inc. (NYSE: UBER) au tot fluctuat. În acest moment Uber pare a fi pe un trend descendent – Bear market.

Decizia de a renunța la comisionul de 3% și de a înlocui acest sistem de bonusare permanent este unul normal. Din ce am văzut, Uber acordă totuși un bonus extra de 80 de lei pentru 40 de curse efectuate, ceea ce nu este rău deloc, unii șoferi fiind chiar încântați de această modificare.

Pe 7 Mai 2020 va avea loc conferința Uber privind exercițiul financiar pentru primul trimestru al anului 2020. Luând în considerare ultimele decizii luate de Uber, nu mă aștept la rezultate pozitive. Voi reveni cu o știre pe acest subiect după publicarea rezultatelor financiare pentru primul trimestru.

Cât de mult v-a plăcut acest articol?

Click pe steluțe pentru a vota articolul

Average rating 3.3 / 5. Vote count: 3

Nu există voturi până acum! Fii primul care votează!

Comentarii

comentarii


Remus Mohor

Mulțumim că ați ales să accesați proiectul W!K!

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *