Ce impozite plătești atunci când retragi câștiguri provenite din gambling? Schimbări, intenții, perspective
Ultimii ani au adus jucătorilor dar și operatorilor o serie de modificări legislative. Casele de pariuri și cazinourile sunt mereu atente la toate aceste modificări, mai ales că în această vară a intrat în vigoare o ordonanță de urgență a Guvernului, care a impus schimbări destul de drastice.
Acum câteva zile, senatorii din Parlamentul României au votat un amendament, prin care s-a intenționat scăderea la 1.000 RON a plafonul de la care statul impozitează câștigurile provenite din jocuri de noroc. Plafonul actual este de aproape 67.000 RON, sumă până la care impozitele sunt modice. Valoarea taxelor se calculează în funcție de câștigul jucătorului și începe de la trei procente, apoi ajunge până la 30%, și pentru câștigurile mari, la 40% din suma câștigată. Modificarea ordonanței 16/2022 nu a fost însă votată de plenul Camerei Deputaților, iar în acest moment se aplică impozitarea decisă în august 2022, pe care o vom detalia ceva mai departe.
Pentru a fi la curent cu toate modificările legate de legislație, impozite și taxe impuse jucătorilor sau operatorilor, urmărește www.casinonews.ro, un site de știri proaspete din domeniul jocurilor de noroc.
Cum se calculează impozitul aplicat câștigurilor provenite din jocuri de noroc ?
Din august 2022, impozitul pe câștigurile obținute din jocuri de noroc în cazul cazinourilor online sau al caselor de pariuri este calculat și reținut la sursă, la fiecare retragere în parte.
Ordonanța 16/2022 legea prevede trei praguri distincte de impozitare :
- Fiecare sumă câștigată de maxim 10.000 RON este impozitată cu 3%
- Câștigurile mai mari de 10.000 RON, dar mai mici decât 66.750 RON sunt impozitate cu 20%. Se aplică un impozit de 300 RON (3% din 10.000 RON), plus 20% din suma care depășește primul prag (10.000 RON).
- Cel mai consistent impozit pe jocuri de noroc este plătit de jucători pentru câștigurile care depășesc 66.750 RON: 40%. În acest caz jucătorul va plăti suma de 11.650 RON (3% din 10.000, plus 20% din suma până la 66.750 RON), la care se adună un impozit de 40%, calculat automat pentru orice câștig
Cum se rețin impozitele la sursă ?
Mai demult, înainte de anul 2018, jucătorii care câștigau la jocurile de noroc online erau nevoiți să depună la ANAF o declarație cu veniturile obținute. În respectiva declarație erau trecute toate câștigurile respectiv retragerile de bani de la operatori care activau pe teritoriul României iar declarația trebuia depusă la sediul ANAF. Se calcula apoi impozitul datorat și primeai o decizie de impunere în care era specificată datoria spre bugetul statului și data până la care poți efectua această plată.
Jucătorii mai vechi cunosc această procedură destul de complicată, care presupunea să faci drumuri către autoritățile fiscale și să achiți diferite sume. Chiar și completarea declarației nu era chiar simplă iar unii jucători erau nemulțumiți de obligativitatea acestui tip de impozitare.
Oficiul național al jocurilor de noroc, organism oficial al statului care se ocupă cu reglementarea și autorizarea operatorilor economici din acest domeniu, a introdus din martie 2018 impozitarea la sursă. Ce a însemnat acest lucru? Evident a fost un progres, și motiv de bucurie pentru jucători. Însă operatorii de jocuri de noroc licențiați au fost nevoiți să rețină automat impozitul pentru fiecare jucător în parte pe câștigurile obținute și apoi să-l vireze către autoritățile fiscale ale statului.
Așa cum știm, astăzi orice parior care mizează online pe site-urile și platformele operatorilor licențiați ONJN nu mai trebuie să declare personal taxe și impozite pentru că de acest aspect se ocupă operatorul, cel care organizează jocurile de noroc și care oprește diferite taxe la depuneri și retrageri.
Cum se aplică noul impozit pe câștiguri din jocuri de noroc 2023
Din calculele de mai sus rezultă cum se calculează noile impozite aplicate câștigurilor din pariuri sportive sau jocuri de cazino, care au intrat în vigoare de la data de 1 august 2022.
Mai multe categorii de jocuri de noroc intră sub incidența acestor noi taxe:
- Pariurile sportive online
- Jocuri de cazino online (jocuri de masă, sloturi, jocul de poker sau bingo, loterii)
- Biletele la pariuri câștigate offline, jucate în agenții
- Loteriile offline
- Jocurile de tip slot din sălile de jocuri stradale
- Jocuri de masă, poker sau orice alt fel de joc organizat în sălile de joc terestre
Așa cum prevedere legea, orice câștig obținut offline sau online va fi impozitat conform actualului nivel de impozitare, ce a intrat în vigoare în această vară.
Orice câștig obținut din cazinourile terestre, sălile de pariuri sportive, sau unități economice care organizează jocuri offline, trebuie retras integral. Evident că un câștig mare, care depășește 66.750 RON, va fi impozitat maxim cu 40 % ceea ce nu este deloc comod pentru jucători.
În această situație avantajul îl dețin jocurile de noroc online. atunci când pariezi casele de pariuri online sau joci la diferite cazinouri licențiate pe internet, câștigurile sunt acumulate pe contul tău de jucător. Jucătorii nu sunt obligați să retragă integral sumele câștigate. Astfel, poți alege să retragi eșalonat sume de bani de maxim 10.000 RON, care se încadrează la impozitul cel mai mic de doar 3 %.
Evident că unii dintre jucători pot alege să-și retragă totalitate câștigurile indiferent de valoarea impozitelor, dar impozitele și taxele sunt reținute la sursă adică de către cazinoul sau casa de pariuri respectivă.
Având în vedere că legislația se modifică destul de des este recomandat să urmărești atent modificările în domeniu pentru a ști în orice moment care este valoarea impozitului aplicat câștigurilor din jocurile de noroc.
0 Comments