Am avut plăcerea să mănânc Strammer Max la restaurantul #ceaun din Str. Maica Domnului (zona Lacul Tei). Recunosc că nu auzisem de acest produs până acum, însă m-am îndrăgostit pe loc de el.
Singurele zile în care reușim să ne strângem la micul dejun sunt zilele de sâmbătă și duminică. Când nu avem dispoziția să gătim, mergem la #ceaun și luăm micul dejun împreună. În restul weekend-urilor facem strammer max acasă. De fiecare dată când facem acasă strammer max, încercăm diferite rețete. Mai adăugăm ceva, mai scoatem ceva. Și de fiecare dată, cu mici excepții, ne lingem degetele, în special băiețelul meu de 4 anișori.
În acest articol am să încerc să vă prezint istoria lui și eventual câteva rețete.
Ce este Strammer Max ?
Strammer max este un open face sandwich, adică un sandwich care nu are felia de pâine de deasupra.
Este o mâncare tradițional nemțească, fiind ușor de preparat și care se gătește după diverse rețete. De obicei, strammer max este făcut dintr-o felie de pâine (de grâu sau secară), felie de pâine mare, de genul pâinii bătute, cea mare, care se găsește preponderent în Ardeal și de câțiva ani în supermarket-uri sub denumirea de pâine ardelenească sau pâine de casă.
Peste felia de pîine se adaugă șuncă / bacon sau o felie de kaiser și un ou ochi, acesta se pune cu gălbenușul în sus.
Rețeta de strammer max de la #ceaun este varianta cea mai simplă, fără nimic adăugat. Pâine prăjită, salata creață, bacon și ou ochi.
În Germania, variantele populare de strammer max includ neapărat castraveții murați. Se poate adăuga ceapă prăjită, usturoi, roșii sau muștar.
Acest fel de mâncare provine din zona Berlinului, în zilele noastre este popular în toată Germania, mai ales în pub-uri și restaurante.
Deși l-am mâncat într-o variantă simplă, a fost o surpriză extrem de plăcută pentru mine faptul că l-am găsit și în București.
Rețetă Strammer Max – 4 porții
- 4 felii de pâine cu secară
- 50 grame de unt
- 1 ceapă medie
- 2 căței de usturoi
- 4 felii de bacon
- 4 ouă
- 4 castraveți murați (mici)
- după gust – paprika dulce, piper și mix condimente (exemplu: ierburi de provence). Puteți folosi orice condiment care vă place.
Mod de preparare
- Se ia o tigaie mai mare și se topește jumătate din unt
- Se adaugă ceapa tăiată inele și se acoperă cu un capac. Se sotează 5 minute până când începe ceapa să se rumenească. Amestecați în mod regulat.
- Se adaugă usturoiul și se sotează încă 2 minute, amestecând regulat.
- Scoateți ceapa și usturoiul din tigaie și puneți-le deoparte (într-un bol)
- Adăugați feliile de bacon, acoperiți cu un capac și adăugați untul rămas. Prăjiți bacon-ul 2-3 minute pe ambele părți. Vă recomand să-l prăjiți în funcție de preferințe, cum vă place.
- Scoateți bacon-ul și puneți-l deoparte (pe o farfurie sau în bol-ul în care ați pus ceapa)
- Adăugați ouăle în tigaie și prăjiți-le până când albusul s-a făcut. Gălbenușurile trebuie să fie lichide!
- În timp ce prăjiți ouălele, puneți pâine la prăjit (toast sau grill). După ce s-au prăjit, puneți-le pe o farfurie. Puteți să le ungeți un pic cu unt sau să le lăsați așa.
- Adăugați bacon-un peste pâine prăjită.
- Puneți ceapa prăjită și usturoiul peste felia de bacon și adăugați peste el puțin din untul topit.
- Adăugați felii subțiri de castraveți murați deasupra cepei și a usturoiului.
- Folosind o spatulă, adăugați oul ochi.
- Adăugați după preferințe paprika dulce, piper măcinat și ierburi aromatice.
- Adăugați câteva felii de castraveți deasupra oului sau puteți pune castraveți ca garnitură, lângă porția de Strammer Max.
In loc de Strammer max este un open face sandwich, adică un sandwich care nu are felia de pâine de deasupra. mai bine spui ca este o tartina. exista sandvisuri si tartine