Ce este colagenul? beneficii, proprietati, pret si pareri

9 min


colagen piele
5
(1)

Colagenul este cunoscut ca fiind cea mai abundenta proteina din organismul uman. Aceasta reprezinta o treime din intreaga structura proteica din corpul uman. Printre cele mai importante roluri pe care colagenul le are, se numara si faptul ca ajuta la refacerea tesuturilor dupa ranirea acestora.

Aceasta proteina importanta se regaseste in structura pielii, a oaselor, a tendoanelor, a muschilor, a ligamentelor, dar o gasim si la nivelul dintilor, corneei si vaselor de sange.

Pentru a putea intelege ce este colagenul si de ce este el important in organism, am realizat acest articol care contine toate informatiile de care ai nevoie.

1. Ce este colagenul?
2.Tipuri de colagen si utilitatea lor in organism
3.Ce determina distrugerea colagenului
4.Surse de colagen
5.Beneficii colagen
6.Tipuri de suplimente cu colagen – beneficii
7.Efecte secundare ale suplimentelor cu colagen

Ce trebuie sa stii, este ca odata cu inaintarea in varsta, colagenul din corpul tau incepe sa se descompuna, si este produs din ce in ce mai greu. Aceasta proteina este produsa in mod normal in organismul uman prin combinarea aminoacizilor. Acestia, fiind o componenta de baza, se gasesc in proteinele din alimente.

Pentru a produce suficient colagen, dieta ta trebuie sa contina:

  • proteine din albus de oua, varza, ciupersi cau sparanghel;
  • glicina din pielea de pui, porc sau gelatina de pui;
  • vitamina C, gasita in abundenta in fructele citrice si in ardeiul gras;
  • zinc din carnea de porc, vita, crustacee, lactate si diferite nuci;
  • cuprul din organele animalelor, caju, seminte de in sau linte;

O varianta mai simpla de a ajuta organismul, este reprezentata de suplimentele cu colagen. Acesta se gaseste atat in forma de pulbere sau capsule, cat si in componenta lotiunilor de corp sau a altor produse cosmetice.

Pana in acest moment s-a aflat ca exista 28 de tipuri diferite de colagen in structurile organismului. Cel mai important este cel de tip 1, care se gaseste in piele, tendoane, anumite parti ale oaselor si organe interne.

Iata ce trebuie sa stii despre colagenul natural si suplimentele cu colagen.

Ce este colagenul?

Colagenul este o proteina abundenta, prezenta in aproximativ o treime din cantitatea totala de proteine din organismul uman. Structura sa este asemanatoare cu cea a fibrelor din structura tesutului conjunctiv.

Structura chimica a colagenului este formata dintr-o serie de aminoacizi: glicina, prolina, hidroxiprolina si arginina. La nivelul dermului, se gasesc celulele responsabile cu producerea de colagen, numite fibroblaste. In corp, acestea se gasesc in numar mare:

  • 90% din tesutul conjunctiv este format din fibroblaste
  • 90% din masa organica a oaselor este reprezentata de fibroblaste
  • 70% din structura pielii este formatad in fibroblaste

Colagenul se gaseste in spatiul extracelular si are rolul de a conecta tesuturile intre ele. Este o componenta majora din structura oaselor, cartilajelor, muschilor, tendoanelor si pielii. Colagenul ajuta la crearea de tesuturi rezistente si puternice, fiind elementul de sustinere in cazul intinderii. La nivelul pielii, acesta mentine elasticitatea. Odata cu inaintarea in varsta, colagenul incepe sa se distruga iar corpul incepe sa produca din ce in ce mai putin, din aceasta cauza apar si ridurile.

Colagenul nu doar ca intra in componenta oaselor, facandu-le mai puternice, in a ligamentelor, tendoanelor, muschilor, ajutandu-le sa se intinda, in a pielii, redandu-i elasticitatea de care are nevoie, dar se gaseste si la nivelul vaselor de sange si in cornee.

Tipuri de colagen si utilitatea lor in organismul uman

Din punct de vedere al structurii, au fost identificate doua tipuri de colagen:

  • fibrilar ( I, II, III, V, XI)
  • non-fibrilar: asociati cu fibrile cu triplu helix intrerupt ( IX, XII, XIV, XIX, XXI), cu catena scurta ( VIII, X), membrana bazala (IV), multiplexina (XV, XVIII), asociati cu membrane cu triplu helix intrerupt (XIII, XVII), formator de microfibrile (VI), fibrile de ancorare (VII).

Exista 28 de tipuri de colangen gasite in organism. Dintre acestea, primele 5 au o importanta deosebita.benefici

➤ Colagen de tip 1 – reprezinta aproximativ 90% din colagenul prezent in corpul uman. Are structura din fibre dense. Se gaseste la nivelul oaselor, al pielii, tendoanelor, cartilajelor, tesutului conjunctiv si dintilor.

➤ Colagen de tip 2 – fibrele din structura acestui tip de colagen nu sunt atat aglomerate. Acesta se gaseste in cartilajul elastic din componenta articulatiilor.

➤ Colagen de tip 3 – componenta importanta din structura de rezistenta si sustinere a oaselor, a pielii si a vaselor de sange. Se regaseste si la nivelul maduvei osoase si al tesuturilor limfoide;

➤ Colagen de tip 4 – este principala componenta a membranei bazale de la nivelul pielii si ajuta la filtrare;

➤ Colagen de tip 5 – se gaseste in aceleasi structuri ca cel de tip 1 si in componenta plamanilor, ficatului, parului si placentei.

Factori care determina distrugerea colagenului

Daca ai inteles ce este colagenul, cu siguranta, acum stii ca are o importanta deosebita in organism. Pentru a-ti putea mentine corpul sanatos si tanar, trebuie sa cunosti care sunt factorii care determina distrugerea colagenului.

  1. Fumat – substantele din componenta tigarilor nu doar ca afecteaza sanatatea pulmonara si sistemul cardiovascular, dar incetineste productia de colagen, ducand, astfel, la riduri. Ranile se vor vindeca mai greu decat in mod obisnuit in cazul unui fumator.
  2. Consum excesiv de zahar – zaharul actioneaza asupra colagenului, distrugandu-i proprietatea de a se autorepara. Incearca sa reduci la minim consumul de carbohidrati rafinati si zahar.
  3. Radiatii ultraviolete – expunerea prelungita la soare distruge colagenul de la nivelul pielii, astfel, grabind procesul de aparitie a ridurilor, implicit a imbatranirii premature.

Din fericire, acesti factori ce determina distrugerea colagenului pot fi evitati. Exista si situatii care nu tin de grija ta, si anume:

  1. Varsta – odata cu inaintarea in varsta, organismul uman reduce productia de colagen, acest proces fiind inevitabil.
  2. Boli autoimune – unele tulburari autoimune pot deteriora colagenul. Printre acestea se numara si lupusul.

Vestea buna este ca in acest moment exista nenumarate produse cosmetice pe baza de colagen si suplimente cu colagen, care iti pot imbunatati atat tenul, cat si sanatatea aparatului locomotor.

Surse de colagen

Poti ajuta organismul sa isi refaca depozitele de colagen prin doua metode: apeland la surse naturale de colagen, sau cu ajutorul suplimentelor si al produselor cosmetice cu colagen.

Surse naturale de colagen

Exista mai multe surse naturale de colagen pe care si tu le-ai consumat, dintre care se numara si pielea de pui sau supa de oase.

Studiile spun ca daca alegi sa consumi alimente bogate in colagen, acesta nu va se va depozita direct in forma sa intreaga in organism, fiind descompus pana la aminoacizi. Cu toate astea, este necesar consumul acestor alimente, deoarece aminoacizii vor fi reasamblati in colagen in corpul tau.

Astfel, nu putem vorbi de surse directe de colagen, ci de alimente care stimuleaza productia de colagen:

In primul rand, dieta ta trebuie sa contina alimente bogate in cupru, zinc si vitamina C. (citrice, verdeturi, rosii, broccoli, ardei gras etc.).

In al doilea rand, cele mai bune minerale si proteine de care corpul tau are nevoie pentru producerea de colagen se gasesc in cereale integrale, carne sau fructe de mare.

Iata care sunt cele mai bune alimente care stimuleaza productia de colagen:

  • portocale
  • lamai
  • grapefruit
  • nuci
  • supa de oase
  • carne de peste
  • pielea de pui si porc
  • gelatina de pui
  • verdeturi
  • albus de ou
  • crustacee
  • rosii
  • ardei gras
  • fasole
  • cereale integrale
  • fructe de padure
  • fructe exotice

Aceste alimente nu trebuie sa lipseasca din dieta ta. Pe langa faptul ca sunt surse naturale de substante ce stimuleaza productia de colagen, acestea aduc nenumarate beneficii organismului uman, fiind si surse de sanatate.

Suplimente si produse cosmetice pe baza de colagen

Suplimente cu colagen

Cat timp dieta ta include alimentele mentionate mai sus, nu ar trebui sa ai nevoie de suplimente cu colagen. Acesta trebuie luate intotdeauna doar dupa ce ai cerut sfatul medicului tau.

Daca ai hotarat, totusi ca ai nevoie de aceste suplimente, iata ce trebuie sa stii despre acestea:

  • producatorii acestora le promoveaza ca avand un rol important in cresterea masei musculare, in cazul sportivilor care imbina exercitiile fizice cu suplimentele cu colagen;
  • cresc si forta musculara;
  • previn si proteejaza importriva artrozei;
  • mentin elasticitatea pielii;
  • se gasesc in mai multe forme;

Produse cosmetice pe baza de colagen

Stim ca pielea contine o cantitate mare de colagen. Pentru ca sanatatea acesteia este foarte importanta, marile branduri au venit in ajutorul nostru cu diferite creme si produse cosmetice cu colagen.

Acestea sunt bune pentru ca redau stralucirea si elasticitatea tenului, previn imbatranirea precoce, incetinind procesul de formare a ridurilor, sau pot proteja impotriva razelor ultraviolete ale soarelui.

Pentru a putea beneficia de proprietatile cosmeticelor cu colagen, trebuie sa iti creezi o rutina zilnica. Efectele nu se vad imediat, ci in timp. Foloseste cremele si serurile pe baza de colagen exact asa cum scrie pe instructiuni.

Exista produse cosmetice cu colagen si pentru par sau unghii. Acestea actioneaza asupra lor, facandu-le mai puternice, cu un aspect sanatos. Unele produse sunt recomandate in cazul persoanelor care sufera de celulita. Se crede ca ajuta la eliminarea acesteia.

Pentru a putea beneficia de proprietatile colagenului din componenta produselor cosmetice, este necesar sa le folosesti exact asa cum scrie pe eticheta. Cu timpul, vei vedea rezultatele mult dorite!

Beneficii colagen

Cred ca ti-ai facut o parere despre beneficiile colagenului in organismul uman. Aceasta proteina este atat de complexa iar proprietatile ei sunt nenumarate.

➤ Beneficiile colagenului pentru piele

Ajuta la reducerea ridurilor, este un bun hidratant. intinde pielea, previne si trateaza celulita, reduce petele pigmentare, trateaza arsurile solare, diminueaza vergeturile si cicatricile. Pe scurt, colagenul imbunatateste aspectul pielii si ajuta la prevenirea imbatranirii acestuia.

➤ Beneficiile colagenului pentru respiratie

Gasim colagen chiar si la nivelul plamanilor. Acolo, elastina are un rol foarte important in permiterea modificarii volumului organului, automat in elasticitatea acestuia.

➤ Colagen pentru articulatii

Colagenul se afla in mod normal in tesutul conjunctiv. Se gaseste in oase, in cartilaul articular si ligamente, printre multe altele. Colagenul hidrolizat ajuta la buna functionare a articulatiilor si imbunatateste mobilitatea acestora.

➤ Beneficiile colagenului pentru sistemul circulator

Colagenul favorizeaza elasticitatea vaselor de sange. Astfel, contribuie la sanatatea sistemului circulator si a aparatului cardiovascular.

➤ Colagenul si vederea

Colagenul ajuta la tonifierea globului ocular. Acceasta proteina se afla in structura corneei, element important din structura ochilor. In cazul carentei de colagen, poate aparea cataracta sau opacizarea cristalinului.

➤ Colagenul intareste oasele

Oasele sunt formate, in mare parte, din colagen. Aceasta proteina este o componenta importanta din sutructura lor. Colagenul ofera rezistenta oaselor. Odata cu inaintarea in varsta, colagenul este distrus si produs din ce in ce mai greu in organism. Este important sa suplimentezi dieta cu suplimente cu colagen sau cu alimente bogate in aceasta proteina, pentru a evita osteoporoza sau fracturile.

➤ Colagenul creste masa musculara

Se crede ca suplimentele pe baza de colagen au un rol important in dezvoltarea musculaturii. Este important sa asociezi suplimentele cu exercitiile fizice practicate in mod constant. Acestea mai ajuta si pentru mentinerea tonusului muscular, odata cu inaintarea in varsta. Administrarea corecta de colagen poate stimula sinteza proteinelor musculare.

Tipuri de suplimente cu colagen

Cele mai cunoscute tipuri de suplimente cu colagen sunt

  • colagenul hidrolizat – sub forma de pudra;
  • gelatina – aceasta este realizata prin gatirea propriu-zisa a colagenului;
  • colagenul lichid;

Suplimentele cu colagen se bazeaza pe primele doua tipuri mentionate mai sus , fiind cele mai des intalnite, atat in organism, cat si in sursele alimentare.

Colagenul din aceste suplimente este, de cele mai multe ori, extras din carnea de bovine, deoarece disponibilitatea ci compatibilitatea este mai rideicata decat in cazul altor animale/ surse.

Colagen Hidrolizat

Acest tip de supliment este un colagen derivat din proteina de gelatina. Moleculele sunt reduse prin hidroliza legaturilor peptidice. Procesul de producere a colagenului hidrolizat trece prin mai multe etape:

  • demineralizare;
  • extragerea colagenului din gelatina;
  • hidroliza enzimelor;
  • schimbul de ioni;
  • filtrarea;
  • evaporarea;
  • sterilizarea;
  • uscarea;

Colagenul hidrolizat se absoarbe si depoziteaza mult mai usor in organismul uman decat daca ai consuma alimente care favorizeaza producerea de colagen.

Cand vine vorba de suplimente sau diverse produse de igiena personala, aleg intotdeauna site-ul iherb. Si nu aleg iherb pentru ca il promovez pe blogurile mele, ci pentru ca ofera la un pret decent, o gama diversificata de produse de la branduri recunoscute international.

Mai jos am sa va fac o scurta lista de produse de collagen hydrolizat. Lista completa de produse disponbile prin comanda iherb, poate fi gasita la ei pe site.

colagen hidrolizat

  • Peptide de Colagen hidrolizat de tipul 1 si 3, cu ceai Matcha , pret aici
  • Peptide de Colagen hidrolizat de la Solumeve , pret aici

 

Cand apelam la beneficiile colagenului hidrolizat?

Cel mai adesea, oamenii se gandesc sa isi administreze aceste suplimente in momentul in care obseva urme de imbatranire a tenului, piele uscata, fire de par si unghii fragile sau dureri articulare.

Ce efecte are colagenul hidrolizat?

Ajuta la buna functionare a articulatiilor, sau la repararea acestora. Previne si reduce ridurile. Imbunatateste aspectul pielii si ajuta la regenerarea acesteia. Incetineste procesul de imbatraire.

Pe langa acestea, colagenul hidrolizat reface celulele sangelui, ajutand la o mai buna functionare intregului organism. Consumul de astfel de suplimente mentine sanatatea cartilajelor, a muschilor si tendoanelor.

Previne aparitia artritei, a discopatiei si a altor probleme articulare. Ajuta functiile ficatului de detoxifiere a organismului. Este recomandat sa consume astfel de suplimente cu culagen persoanele care au fost expuse la diferite substante chimice si poluanti.

Suplimentul cu colagen hidrolizat ajuta la o mai buna concentrare si imbunatateste starea de spirit.

Am aflat ca suplimentul cu colagen hidrolizat este considerat de catre specialisti drept produsul secolului XXI anti-imbatranire.

Colagenul Hidrolizat este usor de digerat, are un gust placut, spre deosebire de colagenul obisnuit, care are un gust amar.

Fiind prezentat sub forma de pulbere, acesta poate fi dizolvat in diferite lichide, atat reci cat si calde. Il poti amesteca, de asemenea, cu diferite bauturi racoritoare sau smoothie-uri.

Colagen lichid

Colagenul lichid este cunoscut pentru proprietatile regeneratoare ale acestuia si beneficiile pentru ten si piele. Acesta imbunatateste aspectul pielii, reduce ridurile, mentine densitatea si elasticitatea acesteia in limite normale, ajuta la hidratarea tenului.

Spre deosebire de celelalte tipuri de suplimente, colagenul lichid se remarca datorita faptului ca acesta este comercializat sub forma unui complex de substante benefice organismului. Produatorii mai pot adauga, pe langa collagen si vitamine sau alti nutrienti cu proprietati benefice.

Acesta este un must have in domeniul frumusetii. Iata care sunt beneficiile colagenului lichid:

  • incetineste procesul de imbatranire a pielii;
  • previne si elimina celulita;
  • reduce ridurile;
  • reda luminozitate tenului;
  • regenereaza pielea;
  • regenereaza pielea dupa expunerea la razele ultraviolete;
  • intareste unchiile si firele de par;
  • lupta impotriva acneei;
  • intinde pielea lasata din zona abdomenului, a feselor sau a sanilor;

Acestea sunt cele mai cunoscute beneficii ale colagenului lichid, printre multe altele. Cel mai bine este sa folosesti acest tip de supliment timp de 3 luni, exact asa cum scrie in instructiuni, pentru a te bucura, din plin, efectele acestuia.

Mai poti gasi suplimente cu colagen in forma de pastile, fiole sau capsule.

Analiza Colagen

Banuiesc ca nu stiati ca exista analiza pentru colagen. Ei bine, pentru cei cu un risc ridicat de osteoporoza, exista o analiza de testare genetica moleculara a COL1A1 /  analiza biochimica a colagenului de tip 1. Gena  COL1A1  sau colagen-1A1 face parte dintr-o molecula mare numita colagen tip 1 (care reprezinta aproximativ 90% din colagenul prezent in corpul uman).

O alta analiza care legatura cu colagenul este analiza COMP (Cartilage Oligomeric Matrix Protein). Aceasta analiza evaluează gradul de degradare a cartilajului articular. Acest tip de analiza se poate face la Synevo si costa aproximativ 400 de Lei.

Colagen Pareri si Concluzii

Efecte secundare ale suplimentelor cu colagen

Au fost sesizate efecte secundare foarte rare pana in acest moment. din acest motiv, suplimentele cu collagen sunt considerate a fi sigure pentru administrare. Printre reactiile adverse depistate, se remarca:

  • gust amar
  • alergie
  • simptome digestive

In ceea ce priveste consumul de suplimente cu collagen de catre femeile gravide si aflate la alaptare, nu exista suficiente date, de aceea nu se recomanda utilizarea in aceasta perioada.

Iata ce trebuie sa stii despre colagen si despre suplimentele cu colagen:

  • colagenul este o proteina abundenta din organismul uman – reprezinta aproximativ o treime din toata structura proteica a organismului;
  • exista mai multe tipuri de collagen dar cele mai importante sunt primele 5;
  • colagenul are nenumarate beneficii pentru organismul uman;
  • exista mai multe tipuri de suplimente cu colagen;
  • colagenul este considerat suplimentul secolului XXI anti-imbatranire;
  • exista putine reactii adverse;
  • nu se recomanda in cazul femeilor gravide si la alaptare, decat cu acordul medicului ginecolog sau neonatolog, respectiv pediatru;
  • intreaba medicul tau inainte de a lua orice suplimente cu colagen;

Cât de mult v-a plăcut acest articol?

Click pe steluțe pentru a vota articolul

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

Nu există voturi până acum! Fii primul care votează!

Comentarii

comentarii


0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *